800 g puhastatud kõrvitsat
200 g sulatatud võid
2,5 dl piima
1 kg nisujahu
150-200 g suhkrut
2 tl soola
50 g värsket pärmi või 2 pakki kuivpärmi
Pane kõrvitsatükid vähese veega potti. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning hauta tasasel tulel, kuni kõrvits on täitsa pehme. Tõsta tulelt, lase veidi jahtuda ja siis püreesta. Sega kõrvitsapüree veidi jahtunud sulavõiga, siis sega juurde külm piim - saadud vedelik peaks olema umbes käesoe. Sega juurde riivitud sidrunikoor.
Sega suures kausis jahu, suhkur, sool ja kuivpärm. Kui kasutad värsket pärmi, siis mudi see jahusegu sisse hästi peeneks või lahusta väheses käesoojas kõrvitsapüreesegus.
Sega märg ja kuiv segu kokku ning sega ja sõtku ühtlaseks pehmeks tainaks. Tainas on üsna pehme! Kata tainas puhta köögirätikuga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida - selleks kulub 1-1,5 tundi.
Kuumuta ahi 200 °C.
Sõtku tainas kergelt läbi, siis kummuta leivaküpsetusvormi. Lase vormis vel 10-15 minutit kerkida. Siis tõsta küpsetusvorm 200-kraadise ahju alumisele siinile ning küpseta umbes 30-35 minutit.
Võta sai ahjust välja, määri pealt kergelt võiga ning jäta puhta köögirätiku alla jahtuma.
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
lisasin maitseks vaniljesuhkrut, apelsinikoort ja kardemoni. Väga maitsvad, kollased ja imepehmed saiad. Teen kindlasti teinekordki ja miks mitte täidisega kringliks ;)
Ei jätkugi kohe kiidusõnu, ülimaitsev sai. Tegin väikese suhkrukogusega, et saaks pigem mahe, mitte magus sai.
Mul tuli tainas liiga vedel, pidin jahu juurde lisama. Ehk läks kõrvitsat liiga palju? Aga sai oli maitsev. Veel maitsvam oleks ilmselt mõne magusa täidisega.
Väga hea, pehme sai - ma üldiselt ei ole pärmitaignaga eriti sina peal (tavaliselt ei taha kerkida), aga see õnnestus küll väga hästi. Jahu ma ei kaalunud - panin niipalju kui kulus (ehkki tuleb öelda, et silma järgi üle poole 2 kg pakist kulus ära), jätsin taigna kerkima sellisena, et see veel kleepus käte külge. Aga pärast jahusel laual sain palmikud vormitud küll.
Väga lihtne ja maitsev sai, lisan samuti kardemoni. Hea võimalus sügisese kõrvitsahulga kasutamiseks :) </br> Olen ka sügavkülmutanud, kiirel ajal mugav võtta ja külalistele pakkuda.
Tundub tõeliselt hea!☺️☺️
See on hea!
Kui mul on valmispüreed kõrvitsast, siis mis koguse peaksin seda võtma? Ongi siis 800g?
Kats, põhimõtteliselt küll, aga võid ka veidi vähem võtta.
Kas sellest kogusest saab ühe saia?
Jah, ülal kenasti kirjas, et "üks suur päts". Meie kasutasime nn leivavormi, mis on pikemat sorti. Kui Sul on väiksem keeksivorm, võid küpsetada kaks pätsikest.
Kas taigen peabki väga tihkelt kätele jääma. Panin rätiku alla aga küsiks kuidas teistel jäi?
Reedel tegin, hästi suur päts tuli sellest kogusest. Õnneks veel pühapäevalgi täitsa pehme ja hea
Imeline, viib keele alla! Kasutasin muskaatkõrvitsapüreed sügavkülmast.
See on ülimaitsev ja väga lihtne teha! Pildil koos lambalihast tehtud taginega!
Kõrvitsasai. Imeliselt hea! Tegin Nami-Nami retsepti järgi. Riivisin sisse terve keskmise suurusega apelsini koore ja natuke panin purustatud kardemoni. Kuna kodus ei olnud nii palju pärmi (2 pakki kuivpärmi), panin ühe paki ja supilusika täie küpsetuspulbrit. Ja kuna tainas tundus liiga vedel, panin ka natuke jahu rohkem. Kergitasin tainast pikemat aega, kui rohkem pärmi, saab ehk kiiremini. Retsepti järgi tehes tuleb kaks suuremat ja üks väiksem vorm. Sirje Kikkerpill Minu ema tegi ka ja see maitse, värv ning lõhn ei unune, Kahjuks ema retsepti mul ei ole.
Kõrvitsasai
Saiatainale lisatud kõrvitsapüree hoiab saia kauem värske ning annab saiale kauni jume.