Kõrvitsarisoto

Eriti kauni kõrvitsarisoto saad siis, kui kasutad oranžikarva muskaatkõrvitsat. Ent ka tavalisest kõrvitsast saad maitsva roa!

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

50 g võid

2 hakitud sibulat

2 hakitud küüslauguküünt

300 g risotoriisi

400 g tükeldatud kõrvitsat

1.5 dl kuiva valget veini

1 l kuuma aedviljapuljongit

peotäis hakitud siledalehist peterselli

100 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu

soola ja musta pipart

Valmistamine

Kuumuta liitrises eraldi potis puljong ning hoia seda kergelt podisevana.

Sulata suures potis või ning kuumuta selles hakitud sibulat hästi tasasel tulel 5 minutit. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel nõrgal tulel 5 minutit. Lisa riis, kuumuta pidevalt segades veel paar minutit.

Lisa kuubikuteks lõigatud kõrvits ning kuumuta segades veel minut aega. Lisa vein ning lase korraks keema tõusta. Seejärel lisa kulbitäis kuuma puljongit ning sega õrnalt, kuni puljong on imendunud. Jätka vähehaaval puljongi lisamist ning riisiroa segamist, kuni kogu puljong on riisi imendunud ja potis on kergelt kreemjas valmis risoto. (Selleks kulub umbes 20 minutit või veidi rohkem).

Lisa hakitud petersell ja riivitud parmesan. Maitsesta soola-pipraga ning serveeri kohe.

NB! Kui risotot peaks üle jääma, siis valmista järgmisel päeval arancini frititud risotopalle.

Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Jacob's Creek Chardonnay

1847. aastal rajas Johann Gramp, Orlando Veinikeldri asutaja, esimesed viinamarjaistandused Jacob’s Creek’i kallastele Barossa orus.

Jacob’s Creek’i Cardonnay on suurepärane näide täiusliku maitsega Austraalia Chardonnay’st, kus on ühendatud rikkalik puuviljasus tammise maitsega. Pressitud mahla hoitakse vaid natuke aega kontaktis marjakestadega, siis järgneb käärimine madalal temperatuuril, mis jätab veinile naturaalselt värske puuviljasuse.  Ainult osa veinist hoitakse prantsuse tammevaatides, et mitte liigselt anda veinile puidu nüansse ja samuti on osa veinist läbinud malolaktilise fermentatsiooni.

Värvus: on vein rohekas-kuldne.
Aroom: rikkalikult aprikoosi, melonit ning kergelt röstitud aroome, kergelt tammine.
Maitse: mitmekülgne, puuviljane ja täidlane. Järelmaitse on värske ja kergelt vürtsikas.

Mitmekülgne toiduvein, sobib erinevate kala ja mereandidega ning valge linnuliha-, liha- ja pastaroogadega.

Serveerida jahutatult 10-12 C juures.

Tootja: Jacob's Creek
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Berit
postitatud 03.01.2009 18:16

Väga maitsev, kõik kiitsid (:

Tullia
postitatud 29.01.2009 18:08

Väga hea! Need mõned korrad aastas, kui kõrvitsat laialt käes on, tasub seda kindlasti teha.

Spidur
postitatud 14.02.2009 20:09

Mulle lõpptulemus meeldis. Parmesani asemel kasutasin ühte teist külmkapis leidunud kõvemat juustu.

Pille
posted on 18.02.2016 15:24

Spidur on sellise pildi saatnud:

Sirliiz
postitatud 21.03.2009 10:11

Maitses väga, ilmselt suvel kodumaise kõrvitsaga läheb kordamisele.

zoozi
postitatud 04.11.2009 17:03

Imehea!

Liina
postitatud 16.02.2010 22:15

Tõeliselt maitsev risoto. Aitäh retsepti eest!

Aniitram
postitatud 13.09.2010 20:27

Väga hea risoto. Ka mees kiitis, kuigi tavaliselt tahab tema midagi lihasemat :)

Elis
postitatud 05.11.2010 09:22

Väga hea risoto. Iga aasta kõrvitsahooajal teen mitu korda. Lihasema versiooni jaoks praen vahel peale ka peekoniribasid. Ja tavaliselt lisan ka näpuotsaga tšillihelbeid.

Liisi
postitatud 11.11.2010 21:52

Väga maitsev!

Hexy
postitatud 06.12.2010 16:51

Hea oli, järgmine kord prooviks peekoniribadega, tundsin lihast natuke puudust.

põrnikas
postitatud 21.10.2011 22:09

väga-väga mõnus. liha-komponendiks praadisin õhukesi kanafilee lõike juurde.

Sirle S @ FB
postitatud 21.01.2013 11:58

Lihtsalt jumalik roog.

Marta
postitatud 03.03.2013 16:13

Suurepärane! Tegin seda täna teist korda ja võin julgelt öelda, et see oli mu parim söök üle pika aja - kreemine, mahe, kõrvitsane ja ülimaitsev. Esimesel korral tegin kõik nii nagu kästud. Seekord vähendasin parmesanikogust umbes poole võrra, kuna meie pere arvates jäi see eelmisel korral liialt domineerima. Seekord oli kõik lihtsalt super!

Eleri
postitatud 04.04.2013 21:51

Tõeliselt maitsev on see tõesti! Kui tahate kasutada täisterariisi, siis tuleb rooga hautada umbes tunni jagu. Ka veinita oli risoto mõnus.

hausfrau
postitatud 01.12.2013 14:48

Väga maitsev! Meeldib isegi mu 2-sele lapsele, kes muidu riisi ei söö eriti. Kui lapsele teen, siis veini ei pane, aga maitse tuleb sellest hoolimata väga hea. Nii mulle kui lapsele meeldib pudrusem risoto, seepärast tükeldamise asemel ma riivin kõrvitsat.

Sussi
postitatud 10.05.2014 15:49

Väga maitsev!

Olga
postitatud 24.10.2014 19:20

Veidi riisupudrune jäi (ja veini jätsin ära, seega läks vähemgi vedelikku, kui ette nähtud). Muidu väga maitsev! Kanaliha sobiks ka ideaalselt sinna sisse!

Helen
postitatud 12.11.2015 19:15

Täna tegin ja väga maitses!

Liis
postitatud 06.01.2016 18:27

Veiniga on hea süüa teha. Vahest harva saab teda ka toidu sisse panna. ;)

Helin-Mari
postitatud 28.01.2016 17:44

Minul läks puljongit detsiliiter-paar rohkem...

Heli Prinits
postitatud 29.02.2016 18:33

See on väga väärt retsept!

Reine Lehtaru
postitatud 23.04.2016 12:19

Väga maitsev tuli, aitäh retsepti eest :)

Indrek P
postitatud 03.10.2018 18:42

Risotot tehes tuleb itaalia köögi eripära kõige enam esile, et tuleb (hoole ja) armastusega teha, nimelt siinpuhul siis kuuma puljongit aegamisi lisades ja tunnetades kuidas siis riis seda immutab jne. Sidrunirisoto oli ok, aga tavaline basmati riis (ja selle valmimise protseduur) lemmik

Kar
postitatud 02.01.2019 19:12

Tere, minul selline probleem, et riis ja kõrvits ei lähe pehmeks, vedeliku kogus on sama nagu retseptis kirjas.Kas tegin siis liiga suured kuubikud või milles võib asi olla:/?

marta
postitatud 11.09.2019 22:22

kõrvits - sõna puudub detailses otsingus

Pille
posted on 11.09.2019 23:26

Marta, ei puudu, aga on sellisel kujul: "kõrvits - sh muskaatkõrvits e. muskuskõrvits, keegelkõrvits" :)