Apsud, fopaad ja muidu lõbusad juhtumised köögis

Merilin
Abikokk
2009-08-06 08:01:56
Fre:
Seenekas:
Netcat:
Minu ema. Paneb Vegetat (sisuliselt puljongikuubik jahvatatud kujul) iga soolase sooja toidu sisse, kui ma pole jõudnud pakki veel avastada ja ära visata.
Miks Vegeta halb on? Ma kasutan ka, aga mitte kogu aeg ja igale poole.
Vegeta sisaldab palju naatriumglutamaati, vt http://en.wikipedia.org/wiki/Vegeta_(food)
Na-glutamaat, maitsetugavdaja, pole iseenesest midagi, mida kartma või vältima peaks. Glutamaat on vägagi kehaomane ühend, igas keharakus olemas ja vajalik (aminohappena valkude koosseisus) ning Aasias väga pikalt kasutusel. Jutud "Hiina toidu efektist" jne. on rahvajutu tasemel häma, sest pimetestides seda glutamaadiga seostada ei õnnestu. Suurtes kogustes sisaldavad seda näiteks MSG lisandita liha, "vanad juustud" (nt. Parmesan), tomat, fermenteeritud toidud (eriti liha), sojakaste, seened ja paljud muud toiduained, eelkõige kõik need, mis sisaldavad valku. Glutamaat on umami ("valgulise" või "lihalise") maitse põhjustaja (üks põhimaitsetest hapu, magusa, mõru, soolase ja tõenäoliselt ka rasvase kõrval). Aga kuna tegu on sisuliselt soola ja NA-glutamadi seguga + natuke maitseaineid ja köögivilju, siis minu meelest on kõik sellega valmistatud toidud ühe maitsega, sellised puljongikuubikused - lihtsalt ebameeldiv, samuti nagu glutamaadi üleekspluateerimne muudeski valdkondades - lihtsalt maitse-eelistus, mitte tervisekaalutlustel valik.

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

Netcat
Abikokk
2009-08-06 10:14:37
Thredahlia:
Aga kuna tegu on sisuliselt soola ja NA-glutamadi seguga + natuke maitseaineid ja köögivilju, siis minu meelest on kõik sellega valmistatud toidud ühe maitsega, sellised puljongikuubikused - lihtsalt ebameeldiv
Täpselt nii, see rikub kõik ära. Lisaks sellele veel ei tohiks ta nii palju soola üldse toidu maitsestamiseks kasutada, kuna kannatab kõrge vererõhu käes. Aga soola(segude) asemel ehtsate ürtidega maitsestamisest räägi nagu seinale.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Fre
Abikokk
2009-08-06 11:41:05
Seda soola asja ja tulemuseks olevat täpselt ühesugust maitset tahtsin ka rõhutada aga enne tiris laps mind kisades arvuti juurest eemale....
Liiseli
Abikokk
2009-08-12 00:29:52
Silx:
Igatahes, see hetk kui juust panni ja makarone puudutas jääb vist eluks ajaks meelde. Pole sellise haisuaroomiga juustu veel kohanud. Igatahes jäid makaronid juustuga pliidile küpsema ja me põgenesime aeda hingama. :D
Kõlab, nagu "Pikantne" juust :) Ma eelmisel aastal proovisin ahjus küpsetatud kõrvitsaviilusid Pikantse juustuga (a la Anni Arro). Kujutan ette, et sellist haisu võiks sõjalistel eesmärkidel kasutada :D Uskumatu, mida natuke kuumutamist selle juustuga teeb...
Ullike
Abikokk
2009-08-13 16:25:49
Liiseli:
Silx:
Igatahes, see hetk kui juust panni ja makarone puudutas jääb vist eluks ajaks meelde. Pole sellise haisuaroomiga juustu veel kohanud. Igatahes jäid makaronid juustuga pliidile küpsema ja me põgenesime aeda hingama. :D
Kõlab, nagu "Pikantne" juust :) Ma eelmisel aastal proovisin ahjus küpsetatud kõrvitsaviilusid Pikantse juustuga (a la Anni Arro). Kujutan ette, et sellist haisu võiks sõjalistel eesmärkidel kasutada :D Uskumatu, mida natuke kuumutamist selle juustuga teeb...
Lugesin, naersin ja ila hakkas tilkuma....pikantne minu vaieldamatu lemmik. eriti kui selle alla veel juubeli-saia saab (tallinna linnas on see viimasel ajal defka, aga konsumi kauplustes on) ainult se on jama, et kus poes on juubeli-saia, seal pole pikantset juustu ja vastupidi - ei tea miks küll mind kiusatakse? :D:D

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Zapxpxau
Abikokk
2009-08-23 19:39:17
Juhtus selline aps, et vanaema pidi praekartulit tegema, unustas need aga pisut kauaks ilma kaaneta pannile küpsema ja tulemuseks olid kartulikrõpsud! Põhjus vist selles, et vanaema ei ole harjunud nii õhukeste liistakutega (mandolinega viilutatud) ja nood kuivasid päris ruttu krõpsuks :D

Zap*

Netcat
Abikokk
2009-08-24 14:52:57
Kaunil putšipüha hommikul hakkasin kiiruga kirsistruudlit tegema, et maalesõiduks kaasa võtta. Mõõtsin hoolega kaussi jahu, soola, muna... ja siis valasin sama hoolikalt otsa 0,7 dl asemel 7,5 dl vett. Takseerisin päris tükk aega hämmeldunult jahuseguses vees ringihulpivat muna, kuni jõudis latva, et midagi on asja juures ikka päris valesti. Teinekord tuleb enne küpsetamise alustamist kohvi manustada, tundub, muidu mõtlemistegevus lihtsalt ei alga.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Ullike
Abikokk
2009-09-02 12:58:38
No nii! Pole mul ammu köögis katastrofaalseid juhuseid olnud, aga eile oli siis see päev. Poja andis nii jutu sees teada, et ta õhtul koos mu õeraasuga minu juurde plaanib tulla (no oleks võinud ju seda veidi varem ka öelda!) ja kus mul siis läks kiireks :) Mõtlesin pakkuda põhjata suvikõrvitsapirukat ja õunakooki. Aga kuna sööjate hulk suht väike, ei viitsinud köögikombaini kapist välja võtta ja pusisin pisikese (maitseainete jaoks mõeldud) riiviga juustu käsitsi riivida. Tehtud sai ja jäetud väikse kaalu peale. Järgmiseks hakkasin samas kõrval muna lahti kloppima ja muidugi lükkasin küünarnukiga selle kaalukese ümber: kogu riivitud juust lendas maha. Ja oleks siis ainult maha! Olin just enne lõpetanud arooniate kaalumise ja polnud veel kaalu tagasi karpi pannud (on selline vana nõukaaegne köögi/lapsekaal). Seega juust sinna karp ja maha läkski. Enne kui jõudsin päästa midagigi tuli kass ning ilmutas esimest korda elus huvi juustu vastu - no tuleb möönda, et ma pole talle varem kunagi juustu riivituna pakkunud ka :):). Ühesõnaga juust lõpetas prügikastis ja mina pidin kiiruga uut juustu riivima hakkama. Aga ega ma kombaini ikka ei viitsinud selle 100g pärast välja võtta :D:D!

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Enely100
Abikokk
2009-09-02 16:09:01
Minu geniaalsus viis aga mu käsimiksri surmani. Ühesõnaga üritasin vahukoort vahustada, aga kuna seda pritsib alati laiali, siis olen mitu korda pannud köögirätiku kausi peale (nö ümber visplite), Seekord tõmbasid aga visplid rätiku vahele ja tulemuseks purunes plastikust süsteem, mis vispleid kinni hoiab. Seega nüüd vispeldan käsitsi, mis tähendab aga omakorda seda, et vahukoort söön nüüd harva :P
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-02 16:14:24
Enely100:
Seega nüüd vispeldan käsitsi, mis tähendab aga omakorda seda, et vahukoort söön nüüd harva :P
Pole halba ilma heata :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 >>