Murks Kokaõpilane 2012-07-12 17:50:34 |
No päevad pole vennad. Katsetasin kanalihaga, kui kanasuppi tegime, aga seda ei tahtnud laps näpugagi puudutada, rääkimata oma suu juurde tõstmisest, kui püüdsin talle seda suhu pista, et ta ikka veidi maitse suhu saaks, siis keeldus kategooriliselt. Samas sõi täna kena suure tüki veiseliha ära ühepajatoidu seest ning veel kartulitüki peale. Kusjuures liha jõudis vist ikka mingis koguses kõhtu ka. Mõtlesin välja, et järsku pole ma eelnevalt seda lihtsalt piisavalt pehmeks vaaritanud. Aga suur aitäh heade nippide eest, erinevaid toiduaineid vast tasub pakkuda koguaeg. Trlp, mis puutub teravilja ja raua imendumisse. Teraviljas (täisteras) peaks ju ka rauda olema... vähemalt mingiski koguses. | |
Trlp Abikokk 2012-07-13 23:40:42 |
[1quote]Trlp, mis puutub teravilja ja raua imendumisse. Teraviljas (täisteras) peaks ju ka rauda olema... vähemalt mingiski koguses[/quote] Murks, jaa. Rukkileiva kahest viilust peaks täiskasvanu päevase koguse rauda kätte saama, mäletan kusagilt mujalt loetut. SEllepärast ma nii kahtlev olingi. BLW-raamat praegu maal, kui tagasi jõuan sinna, siis otsin õige koha üles, mis seda raua imendumist selgitas. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-08-02 16:24:25 |
[1quote]Mul on ka selle teema jaoks üks sobiv raamat välja pakkuda :) Juulikuu viimasel päeval loen kõik alates tänasest tehtud postitused kokku ning loosin sõnavõtjate vahel välja KOLM eksemplari Margit Kirsipuu koostatud raamatust "Esimesed ampsud. Pisikeste silmaterade lemmiktoidud" (Kirjastus "Eesti Ajalehed"): Täpsemalt saad raamatu kohta lugeda selles foorumiteemas. [/quote] Raamatud välja loositud! Panin järjest kõik sõnavõtjad kirja (Vike, Trlp, Silja, Vandiste, Liisu, Murks, Ilsu), Research Randomizer andis numbriteks 2,5,6 ehk siis Trlp, Liisu ja Murks. Ootan võitjatelt kontaktandmeid, et kuhu raamat saata! | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-08-18 19:11:38 |
Trlp, Sinu titetoitude raamat on vist endiselt minu käes? Ootan postiaadressi!!! Naine24 küsis mu käest kommentaari selle näputoitumise kohta ja ilmus see neil täna: Mis on näputoitumine. Aga nagu ikka selliste kiirete lugudega - Briti imetamisnõustajast on saanud USA oma, soovituslike toitude osa on väga üldsõnaline ja pealiskaudne ja ei aita tegelikult mitte kedagi ega mitte midagi, kommentaarid ka seetõttu vastavad :( Kel huvi, soovitan ikka ette võtta too ajakirja BEEBI 2012. aasta number, seal on sellest palju paremini, asjalikumalt ja põhjalikumalt juttu :) | |
Martiina Abikokk 2012-08-22 18:42:13 |
On keegi spetsiaalselt titade jaoks hoidiseid ka teinud? Ja oskaks mõnda head retsepti soovitada? Praegu peaks ju parim aeg olema kõiksugu saadusi purki panna. Ise olen loomulikult erinevaid marju sügavkülma pannud, aga hoidiseid otseselt teinud mitte. Mõtlesin näiteks, et ploomidest peaks mingit mehu tegema..? Aga ei kujuta ettegi, palju sellisel puhul näiteks suhkrut kasutada.. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-08-22 20:15:27 |
ANIITRAM:
Mina panin esimese lapsega sügavkülma või sahvrisse (ei mäletagi enam) kuumutatud Valge Klaari püreed, suhkrut vist sai 100 g kilole. Ning küdooniaid e. aivasid keetsid pehmeks ja püreestasin ning panin sügavkülma- neid sõi tütar ja ka naabripoiss eriti isukalt. Sinna mingit suhkrut ei lisanud.
Muud pole teinud. Hetkel on nii 3,5 kui ka 1,5 silmis ääretult popp vürtsikas viilutatud kurgisalat, kuhu läks nii sibulat kui ka küüslauku kui ka sinepit ikka lahkelt. Saa siis aru :)
On keegi spetsiaalselt titade jaoks hoidiseid ka teinud? Ja oskaks mõnda head retsepti soovitada? Praegu peaks ju parim aeg olema kõiksugu saadusi purki panna. Ise olen loomulikult erinevaid marju sügavkülma pannud, aga hoidiseid otseselt teinud mitte. Mõtlesin näiteks, et ploomidest peaks mingit mehu tegema..? Aga ei kujuta ettegi, palju sellisel puhul näiteks suhkrut kasutada.. |
|
Riina Kokaõpilane 2012-08-25 15:17:56 |
Tere. Nii vahva, et sellise arutelu siit foorumist leidsin! Ühinen ka teie vestlusega BLW-teemal. Minu pojal on hetkel vanust veidi üle 5 kuu ning püüan end kurssi viia lisatoiduteemadega, et 6-kuuselt proovima hakata. Mulle väga sümpatiseerib BLW, eriti pärast Pille artikli lugemist Beebi ajakirjast. Tahaksin kindlasti seda teed minna, kui pojale see vähegi sobib, kuid murran pead, kuidas oleks kõige õigem alustada. Ja ausalt öeldes, veidi muretsen ka selle kurku tõmbamise pärast... Ehk julgustate mind selles osas... Väga armas tundub alustamiseks see, mida Pille praktiseeris -- 6. kuu sünnipäeval oma koduaia vaarikas. Kuid kui minu poja septembri lõpus 6-kuuseks saab, siis vaarikaid aias enam ei ole. On küll õunaaeg, kuid toorest õuna ei julge kohe esimesena anda (võitleme natuke siiani gaasidega). Olen mõelnud, et ehk annaks esimeseks toiduks mõne tüki keedetud lillkapsast. Kas see sobiks? Teise variandina olen mõelnud ahjuõuna peale, kuid ei tea, kuidas seda lapsesõbralikult valmistada... Ja kuidas see esimene kord siis õieti välja peaks nägema? Panengi lapse ette lillkapsa ja ootan, et ta selle ise suhu viiks ja avastaks? Kasutan võimalust ja küsin kohe ka selle kohta, et kas võin üsna pea pojale ka näiteks pannkooki pakkuda, kui meie peres käib pannkoogitegu riisi- või maisijahuga (või mõlema jahuga korraga) ja veega (mu mees on nimelt gluteeni- ja laktoositalumatu)? Kuidas on lood munaga, mille pannkoogi sisse panen? Kas muna peaks esialgu vältima? Oleks parem kasutada vutimune? Nüüd sai palju küsimusi... Kuid mul on esimene laps ja iga asi tekitab väikese murenoodi. Aitäh juba ette vastuste eest! | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-08-25 15:34:23 |
Riina, Sa võid ju terve suure õuna ahjus ära küpsetada, siis jahutada ja ettevaatlikult sektoriteks lõigata, et südamik ja kest kätte saada. Sellise õunasektori võib kenasti lapsele ette anda ja üldiselt ei tekita küpsetatud õunad ka gaase nii kergesti. Või mõned lillkapsa- või brokoliõisikud - need võiks jätta sedasi suurema-pikema varre otsa, et oleks hea kinni haarata. Nendega saavad ka väga "algajad" kenasti hakkama. Siin on nt me poeg 6 k ja 17 p vanusena (ehk veidi üle 2 nädala harjutanud): Siin tütar küll veidi vanemana, pea 9kuusena: (Aga täpselt nii proovis ta lill- ja spargelkapsale läheneda ka kuuekuuselt, lihtsalt suhu jõudis vähem "pärissööki"). Ära neid väga pehmeks keeda, brokolit on siis nt väga raske kätte saada, kuna muutub käte vahel juba plödiks. Kui õige hetk ära tabada, siis on varreosa veel piisavalt al dente selleks, et hambutu laps selle vastu huvi ei tunneks/tükkideks ei näriks, samas on õienupukesed juba piisavalt pehmed selleks, et neid oleks mõnus nätsutada ja süüa proovida. Ja neid on võimatu kurku tõmmata, need ju nööpnõelapeasuurused. Tuletan siis meelde, et BLW-lähenemise eesmärgiks ei ole last rinnapiimast või selle asendajast varakult võõrutada, see on kuni aastasele lapsele ikka põhitoit. Nii et kui kapsast seedekulglasse eriti ei jõua, pole ka hullu, sest ta saab ju piimast ikka kõhu täis. Küll aga avastab laps sedasi lisatoidu võlud ja rõõmud. | |
Riina Kokaõpilane 2012-08-25 15:42:08 |
Aitäh, Pille, kiire vastuse eest! Meie poiss on küll hetkel juba paari hambaga ning lisatoidu ajaks on neid hambaid ehk veel juurde lõikunud... Kas siis on ka mingi vahe? Peaks näiteks olema ettevaatlikum toidu valimisel, kuna saab suuremaid tükke kätte? Kuidas nende riisi- või maisijahust pannkookidega lugu on? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-08-25 16:58:18 |
RIINA:
Riina, minu lapsed on söönud ka täitsa tavalisi pannkooke (meil menüüs igal nädalavahetusel), tehtud nisujahu ja kanamunadega. Nisuleivakannikaid jms on ka saanud väga varakult "süüa".
Kui ei ole alust arvata, et tegemist on allergilise lapsega, siis mina väga ei muretseks, kas laps saab sellest toidust "kasulikku" kätte või on need mõned tühjad süsivesikud, mida pigem vaja poleks. (Siin jälle see rinnapiima/RPA teema - lisatoit on kõigest lisatoit). Kuna Su abikaasa on gluteeni- ja laktoositalumatu, siis võib tõesti olla, et Su lapsele need ei sobi (praegusel ajahetkel), aga eks Sa siis tasa ja targu uurid ja proovid, mis sobib, mis mitte.
Need "reeglid", et kuuekuusele tuleb andma hakata ühte toiduainet korraga ja seda siis nädal aega jutti ja alles siis proovida järgmist (a la alustad lillkapsast, siis pakud nädala pärast porgandit jne) on pärit sest ajast, kui beebidele soovitati lisatoitu andma hakata 3-4kuuselt. Siis oli tõesti beebi seedesüsteem veel lisatoiduks täiesti mittevalmis ja võis reageerida pahasti. Kui on terve laps, kel terve seedimine, siis ei pea kuuekuusele lapsele lisatoidu andmise puhul küll seepärast muretsema, et ta ometi lillkapsast ja porgandit korraga ei tohiks saada, sest oh, mis siis kõik valesti võib minna.
Kuidas nende riisi- või maisijahust pannkookidega lugu on? RIINA:
Riina, siis võid tõesti lihtsalt väiksemad tükid ehk ette anda. Mul tütrel tuli esimene hammas nädal enne sünnipäeva, poisil ikka paar kuud varem. Kuna nad seda lillkapsatükikest ju kohe kurku ei viska, ikka suhu pistavad, siis hammaste-igemetega uhmerdatakse see lillkapsas ikka päris pehmeks enne kurkujõudmist.
Siin on veel üks pilt ülalmainitud lillkapsasöömingust:
Täpselt seitsmendal "sünnipäeval" saab noormees vabalt ka juba kamapallidega hakkama:
Siin kaks päeva hiljem õhukest näkileiba nosimas (kusjuures see polnud kindlasti tal esimene):
Meie poiss on küll hetkel juba paari hambaga ning lisatoidu ajaks on neid hambaid ehk veel juurde lõikunud... Kas siis on ka mingi vahe? Peaks näiteks olema ettevaatlikum toidu valimisel, kuna saab suuremaid tükke kätte? |
|
<< < 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 > >> |