Imikute toitmine (sh baby-led weaning ehk näputoitumine)

Riina
Kokaõpilane
2012-08-25 17:52:50
Suur tänu! Ootan juba omamoodi põnevusega seda lisatoiduaega. Eks "töö käigus" tekib veel küsimusi. Hea teada, et siin selline foorum ja teema on! Parimat!
Liisi
Abikokk
2012-08-26 13:57:43
Meie otsustasime ka BLW kasuks, katsetanud oleme veidi üle nädala. Päris esimeseks toiduks sai laps oma 6. kuu sünnipäeval keedetud lillkapsast ja brokolit. Need said küll veidi liiga pehmeks keedetud, aga lapsel oli huvitav sellegipoolest. Putrudest sõi esimesena ainult veega tehtud kaerahelbeputru, hiljem riisihelbe ja neljaviljaputru. Nüüd olen pudrule lisanud veidi piimapulbrit - nii tundub maitsvam kui ainult veega tehtud, poepiima pole julgenud anda. Samuti olen teinekord niristanud pudru peale oliivõli. Suhkrut ega soola ei kasuta. Laps sööb alati koos meiega laua taga, ükskõik mida - kurgikangi, leivakontsu või lutsutab barankat. Meeldivad ka keedetud pikad türgi oad, marineeritud kurk, banaan. Kusjuures talle väga meeldib koos meiega lauas istuda, vaatab suure huviga kuidas meie sööme. Hambaid ei ole. Mingeid allergeid ei ole õnneks ilmnenud, mistõttu olen kõiki toiduaineid segamini andnud. Mõnel korral on küll laps veidi toitu kurku tõmmanud, aga õnneks kohe ilusti välja köhinud. Vaid ühel korral, kui laps kogemata sai kasvuhoonest kurgilehed kätte ja need suulakke kinni jäid, siis läkastas ja tatistas päris korralikult, aga õnneks sain need sõrmega suust kätte. Eelnevalt lugesin siinse teema mitu korda läbi, samuti BLW raamatu. Ise olen üsna kindel, ja isegi kurku tõmbamise korral pole pabistama hakanud. Jätkame isuga :)

Liisi Blogi

Trlp
Abikokk
2012-08-27 00:49:27
Ennäe, mulle on vahepeal loosiõnn naeratanud :D Tänud-tänud ja postiaadressi panin sulle juba teele, Pille. Meil läheb BLW-ga täitsa kenasti. Praeguseks olen näiteks saanud selgeks, mida põnn nõuab, kui ta laua taga lärmi tõstab - ta tahab vahepeal lihtsalt vett juua. Tõstsime ta iga kord laua tagant ära kui lärm kõvaks läks ja ma juba mõtlesin, et huvitav, nii vähe aega korraga viitsib teine toolis istuda ja süüa. Siis taipasime hakata talle klaasiga vett pakkuma ja nüüd sööb oma pool tundi rahulikult, vahepeal nõuab lihtsalt vett juurde... Menüü on Lukasel üsna lai. Täna õhtul näiteks sai ta keedukartuli kõrvale küüslaugu ja võiga hautatud, musta pipraga maitsestatud lehtpeeti, kõrvale õunaviile. Pühapäevahommikusel brunchil käisime aga KamaHouseis, kus näpistasime talle minu searibiportsjoni küljest lihatükke ja vokitud suvikõrvitsat-baklažaani. Lisandiks olnud tatart sai ta ka maitsta, aga tatraga on alati see häda, et pudeneb laiali ja suhu jõuab vähe. Päris ise lusikaga sööma pole me teda veel saanud, aga no kaheksakuune alles, jõuab veel. Sööb enam-vähem kõike, mida pakutakse, maitsed muutuvad samas üsna palju - mõnel päeval maitseb porgand väga hästi, teisel jälle pigem mitte. Täitsa nagu päris inimene :D Ma olin alguses väljas söömise pärast veidi mures - kohviku sealiharibidest soola ju välja ei võta. Aga kuna ta kodus saab magedamat kraami ja väljas söömas päris iga päev ei käi, siis kokkuvõttes olen õppinud mitte muretsema ja armastama söömist. [1quote]On keegi spetsiaalselt titade jaoks hoidiseid ka teinud? Ja oskaks mõnda head retsepti soovitada? Praegu peaks ju parim aeg olema kõiksugu saadusi purki panna. Ise olen loomulikult erinevaid marju sügavkülma pannud, aga hoidiseid otseselt teinud mitte. Mõtlesin näiteks, et ploomidest peaks mingit mehu tegema..? Aga ei kujuta ettegi, palju sellisel puhul näiteks suhkrut kasutada..[/quote] Ma panin ka sügavkülma - mõningase suhkruga hõõrutud vaarikaid, mustikaid, maasikaid, siis soolasemast kraamist värskeid herneid ja kukeseeni. Lisaks on plaanis samuti Valgest klaarist õunasonki keeta ja külmutada - saarlaste sonk on selline tükiline ja mitte liiga magus, seda ei saa kaaneteda, ma siis nüüd proovin, kas külmutada kannatab. Aga seda kõike teen ma pigem terve leibkonna peale mõeldes, mitte ainult põnni.
Trlp
Abikokk
2012-08-27 02:42:10
[1quote] Minu pojal on hetkel vanust veidi üle 5 kuu ning püüan end kurssi viia lisatoiduteemadega, et 6-kuuselt proovima hakata. Mulle väga sümpatiseerib BLW, eriti pärast Pille artikli lugemist Beebi ajakirjast. Tahaksin kindlasti seda teed minna, kui pojale see vähegi sobib, kuid murran pead, kuidas oleks kõige õigem alustada. Ja ausalt öeldes, veidi muretsen ka selle kurku tõmbamise pärast... Ehk julgustate mind selles osas... [/quote] Riina, mul oli ka kurkutõmbamise mure. Ega halba ei tee enne igaks juhuks esmaabivõtted meelde tuletada - lihtsalt iseendale julgustuseks. Meil läks nii, et esimesel nädalal ta köhis rohkem, proovis järele, et kui suure tüki võib kui kaugele kurku lasta. Kuuekuuselt on lastel see koht kurgus, kus neil okserefeleks tööle hakkab, oluliselt eespool kui hiljem, suuremana. Ehk siis kui ta ka natukene köhima hakkab, siis ei ole tükid veel sugugi ohtlikus kohas. Vähemalt nii räägib BLW-raamat. Ma paar korda, vist teisel või kolmandal lisatoidu päeval, pistsin ikka näpu lapsele suhu ja lükkasin tüki välja. Närvid ei pidanud vastu :D Tegelikult poleks ilmselt vaja olnud, pabistasin lihtsalt. Ühe korra on Lukas endale midagi nii kurku tõmmanud, et võttis köhides silma märjaks ja oksendas natuke - ta nosis mul petersellioksa ja ilmselt jäi suurem tükk kurgulakke kinni. Rohkem pole juhtunud ja see ei olnud ka kuigi ohtlik. Aga lapsed on ka veidi erinevad, olen kuulnud. Soovitatakse, et kui tundub, et ta sul päris kuuenda kuu sünnipäeval veidi ebakindlalt tunneb end, siis võid ju paar päeva vahet pidada ja siis uuesti proovida. Areng, nagu keegi siinsams foorumis vist juba ütles, on sel perioodil nii kiire, et paar nädalat või paar päeva võib täiesti olulist rolli mängida. Meil on muide pisike eestikeelne grupp samal teemal Facebookis olemas, kui sa seal ka liigud. Otsinguga peaks leidma. Baby-led weaning ehk näputoitumine EST.
Pille
Nami-Nami peakokk
2012-08-27 12:14:33
TRLP:
Kuuekuuselt on lastel see koht kurgus, kus neil okserefeleks tööle hakkab, oluliselt eespool kui hiljem, suuremana. Ehk siis kui ta ka natukene köhima hakkab, siis ei ole tükid veel sugugi ohtlikus kohas. Vähemalt nii räägib BLW-raamat.
Triin räägib täitsa õigust ja seda aspekti rõhutasin ka tolles ajakirja BEEBI artiklis piisavalt. Iga köhatus pole veel kurkutõmbamine ja lapsevanema väga ärev ja närviline käitumine antud olukorras ilmselt mõjub kogu protsessile pigem negatiivselt. Tuleb olla ettevaatlik ja olukorda jälgida, aga mitte liialt pabistada. Kui laps istub korralikult (ja ei lamaskle poolselili), ise toidu suhu paneb ja toidutükk on lapsele sobiva kuju ja suurusega (a la õun jämedalt riivituna või liistakatena või tervena ja mitte kergesti katkimurduvate sektoritena; porgand toorelt riivituna või aurutatult-keedetult ja mitte toore kangina jne jne; sobivaid roogi vaata nt BLW-raamatust või ülalmainitud ajakirja BEEBI artiklist), siis ei ole toidu kurkutõmbamise risk sugugi suurem, kui püreed lusikaga suhu pannes..
TRLP:
Meil on muide pisike eestikeelne grupp samal teemal Facebookis olemas, kui sa seal ka liigud. Otsinguga peaks leidma. Baby-led weaning ehk näputoitumine EST.
Siin on otseviide, aga ma tahaks loota, et diskussioon siiski siia ka edasi jääks :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Riina
Kokaõpilane
2012-08-27 14:29:59
Oi, aitäh Facebooki viite eest. Liitusin teiega ka seal. Püüan lähiajal ka jõuda raamatupoodi, et endale nimetatud raamat hankida. Oskate ehk öelda, kas seda ikka on meie poodides saada ja kust oleks kõige mõttekam otsida? Pille, kirjutasid, et üks tingimus on söömise juures, et laps istuks korralikult. Kas see tähendab, et kui ta 6. kuu sünnipäevaks ise ei istu, siis ta veel ei olegi valmis BLW järgi lisatoitumisega alustama? Või mida see "korralikult istumine" täpsemini tähendab?
Pille
Nami-Nami peakokk
2012-08-27 14:53:12
RIINA:
http://www.ut.ee/taimenimed/taimenimed.cgi?query=Nelumbo+nucifera&lang=ld
Riina, mina olen nt Viru Keskuse Rahva Raamatus seda näinud. Kas praegu ka on, pead ise uurima. [2quote=]Pille, kirjutasid, et üks tingimus on söömise juures, et laps istuks korralikult. Kas see tähendab, et kui ta 6. kuu sünnipäevaks ise ei istu, siis ta veel ei olegi valmis BLW järgi lisatoitumisega alustama? Või mida see "korralikult istumine" täpsemini tähendab? [/quote] Jah, BLW järgi peab beebi istuma sirgelt 90% (või no umbes nii) nurga all, nagu Sa isegi laua taga istud. Kas ta teeb seda täitsa iseseisvalt või siis toe abil, pole ilmselt nii oluline. Kui laps on poolselili (nagu ta on BabyBjörni jt "sitterites"), siis on oht, et iga suhupistetud amps kohe otseteed kurku kukub, oluliselt suurem ja beebil puudub igasugune võimalus ise kontrollida, et toit õiges tempos õigesse kohta liigub. Lihtne füüsika ju :) Kuuekuuselt suudab suur osa beebisid kenasti istuda, vähemalt toe najal. Kui Sinu poja veel ei suuda, siis oota veel veidike! Põhilised BLW-nõuded/punktid siinsamas foorumiteemas mõned leheküljed ja paar aastat tagasi.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Riina
Kokaõpilane
2012-08-27 23:09:52
[1quote]Kuuekuuselt suudab suur osa beebisid kenasti istuda, vähemalt toe najal. Kui Sinu poja veel ei suuda, siis oota veel veidike! [/quote] Olen lihtsalt kuulnud, et kuni laps end ise pole istuma ajanud, siis ei tohiks toe najale teda panna... Võta siis kinni! Ei saa vist end igasuguste arvamuste ja soovitustega peast sassi ajada lasta. :D
Trlp
Abikokk
2012-08-28 01:19:14
[1quote] Riina: Olen lihtsalt kuulnud, et kuni laps end ise pole istuma ajanud, siis ei tohiks toe najale teda panna... Võta siis kinni! Ei saa vist end igasuguste arvamuste ja soovitustega peast sassi ajada lasta. :D [/quote] Jaa, jällegi, mina muretsesin sama asja pärast. Aga lähtusin siis sellest, et ega ta alguses üle kümne minuti söö. Ja vaatasin ka, et kui ta toolis istub, siis oleks selja taga alati midagi - et kõverasse ei vaju. IKEA Antilop on selles mõttes hea, et seal polegi väga kuhugile ära vajuda. Päris ise sirge seljaga põrandal hakkas Lukas istuma alles 7,5 kuuselt. Pärast seda sööb aegajalt ka ise põrandal istudes, mõnuga.
Riina
Kokaõpilane
2012-08-28 16:12:58
[1quote]Jaa, jällegi, mina muretsesin sama asja pärast. Aga lähtusin siis sellest, et ega ta alguses üle kümne minuti söö. Ja vaatasin ka, et kui ta toolis istub, siis oleks selja taga alati midagi - et kõverasse ei vaju. IKEA Antilop on selles mõttes hea, et seal polegi väga kuhugile ära vajuda. [/quote] Tänud nõuannete ja julgustuse eest! Peagi seisab siis ees ka õige söögitooli jaht! :)
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>