Silja Abikokk 2012-05-18 10:41:03 |
Minu plika sai tissi 1a 11k ja peaks mainima, et sõi terve selle aja väga väikseid koguseid lisa. Ise on normaalkaalus (hetkel 2a3k ja 14kg), rõõmus ja rõõsa. Ainuke mure, mis vähese söömaga hiljem tekib on kõhukinnisus, aga üleüldiselt on vähene söömine tissi kõrvale täiesti normaalne kui laps on terve. Meil alati raud veres ok olnud, liha hästi söönud ja muu... polegi nagu ju oluline kui et laps rahul ja tervis korras. Sõltub nii lapsest kuidas nad söövad. Vaatan sugulase last- tema sööb kiiruga ja isukalt. Väiksena juba lükkas sekunditega terve banaani alla. Mu laps aga nokitseb, naudib ja sööb kaua. Juba selles on vahe. Raamatute soovituslikud toidukogused ei kõlba kusagile- tuleb lähtuda oma lapsest. | |
Merilin Abikokk 2012-05-18 10:54:33 |
Silja:
Pille, foorumist in "like" nupp puudu :) Minu plika sai tissi 1a 11k ja peaks mainima, et sõi terve selle aja väga väikseid koguseid lisa. Ise on normaalkaalus (hetkel 2a3k ja 14kg), rõõmus ja rõõsa. Ainuke mure, mis vähese söömaga hiljem tekib on kõhukinnisus, aga üleüldiselt on vähene söömine tissi kõrvale täiesti normaalne kui laps on terve. Meil alati raud veres ok olnud, liha hästi söönud ja muu... polegi nagu ju oluline kui et laps rahul ja tervis korras. Sõltub nii lapsest kuidas nad söövad. Vaatan sugulase last- tema sööb kiiruga ja isukalt. Väiksena juba lükkas sekunditega terve banaani alla. Mu laps aga nokitseb, naudib ja sööb kaua. Juba selles on vahe. Raamatute soovituslikud toidukogused ei kõlba kusagile- tuleb lähtuda oma lapsest. Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Kaia Kokaõpilane 2012-05-18 11:23:58 |
Thredahlia, ma mõtlesingi seda paaris supilusika suurust pudruhunnikut:). Meie laps ka ikkagi maitseb lisasööki. Üks kord küll sattus suvikõrvitsaga hoogu. Peale õhtusööki oli ta põlletaskus 5 (!!) suvikõrvitsakoorukest, pakkusin ahjus küpsetatud rattaid... Raamatute järgi ei saa jah vaadata kaaluiivet. Meil jälle selline tirts, kes juurde võtab siiamaani keskmisest rohkem. Esimesed kuud 1,6 kilo kuuga. "Tarkade" raamatute järgi oleks pidanud ta ammu juba lõhki läinud olema. Mina vaatan ka, kui laps on rõõmus, järelikult on kõik korras. Aga kui nüüd veidi kurtma hakata, siis BLW ja rinnapiim on pisut sellised hellad teemad. Millegipärast olen pidanud kuulma küsimus "Kas laps saab IKKA veel rinnapiima?"(täiesti müstiline küsimus pooleaastase kohta), "Kas ta ikka veel ei saa püreesid?" (see küsimus tuli veel peale seda, kui ma olin juba varem selgitanud mismoodi ma kavatsen oma lapsele lisatoitu tutvustama hakata) ja muidugi kõik need imestunud-šokeeritud näod kui ma mainin, et tütreke sõi toorest kurki või leiba või muud sellist... Kummalisel kombel suurem enamus on arvamusel, et rinnapiimast võiks ikka no peale 6 kuud vaikselt võõrutama hakata, püreesid võimalikult vara pakkuda ja no jumala eest ei tohi lapsele suuri tükke pakkuda. Ohh. Alguses mu ema isegi arvas nendest asjadest teisti kui ma, õnneks nüüd olen suutnud ta ümber veenda ja minu süsteemid täitsa meeldivad talle. Pisut tobe on küll proovida inimestele koguaeg selgitada, et miks ja mismoodi jne. Mul on väga hea meel, et on nami-nami ja siin leidub inimesi, kes mõtlevad nii nagu mina ja ma ei pea end üksiku hullumeelsena tundma. Aitäh teile:)! | |
Vike Abikokk 2012-05-19 07:42:14 |
Oi kui põnev teema siia tekkinud on. Ma ütlen, siis oma kogemustest ja teadmiste põhjal ka paar sõna sekka. Rinnapiimast - umbes 9-kuust hakkab toimuma see, et lisatoit hakkab rinnapiima asendama. Sinnani peaks rp olema ikkagi lapsel samas koguses kui enne. Nii et varem kui see aeg ma üldse ei muretseks selle üle, kui laps toiduga hoopis mängida armastab, selle asemel, et seda täiskasvanulikult konsumeerida. Energy gap rinnapiimast saadava ning lapse energiavajaduse vahel hakkabki alles 6-8. kuul tekkima. WHOl on üks tore model chapter for textbooks for health professionals, kus on ilusti soovitused kirjas selle kohta, millal peaks lisatoiduga alustama jne. Ma arvan, et kui minu lapse perearst oleks midagi varase lisatoidu kohta seletama hakanud, siis oleks ma tõenäoliselt temaga pikemasse arutellu laskunud. Imetamisnõustajana on ikka ääretult raske kuulata, milliseid müüte ikka veel tänapäeval liigub. Tänu mu imetamisnõustaja õpingutele õnneks minu perekond ei julge minu otsuseid lapsele rp andmise osas enam kommenteerida (sest argumendid neil puuduvad, aga mul on olemas :P). Meil siis seis täna selline, et Laura on 1a6k vanune, saab veel väga palju rp ning ise olen 24+ nädalat lapseootel. BLW-st. Lauraga alustasin lisatoitu ja blw-d ka peale 6-kuuseks saamist. Ma arvan, et nagu teistelegi, oli see algus ikka väga põnev (just vaadata kuidas laps toitu avastab ning erinevaid maitseid tundma õpib). Pilte lisama ei hakka, sest meie peres on hetkel kokku lepitud turvalisuspoliitika see, et lapse pilte veebi ei lae. Ma olen selles BLW protsessis teinud paar viga, mida ma tahaksin jagada (ehk teistele on sellest abi). 1. Tegime Lauraga umbes 9-10-kuu vanuses pikema reisi vanavanemate juurde. Kuna lapse vanaisa on puhtusefriik (oi te ei kujuta ette, probleem näiteks oli see, et autoust sulgesin mitte uksekäepidemest vaid uksest ning sellest jäid näpujäljed :p), siis need paar nädalat ei lasknud ma Laural ise süüa, vaid toitsin teda kahvlilt/lusikalt. Tagajärg meie jaoks - ta kaotas suures osas huvi ise lusikat/kahvlit kasutada. Näpud toimisid õnneks edasi. Tänagi 1.5 aasta vanusena aeg ajalt annab ta oma lusika meile, et ise ei viitsi enam edasi kühveldada. 2. Laps on aeg-ajalt mu ema juures hoida ning ka siin ei pannud ma alguses reegleid korralikult paika. Tulemus: laps ei kannata enam kui käed - suu sodiseks muutuvad. Nõuab paberit ja suu pühkimist mitu korda söögiaja jooksul. Ega sellest muud pole, kui on tüütu ning köögipaberit kulub palju. Aga plussid - ma arvan, et tänu BLWle sööb mu laps tõesti pea kõike, mis lauale tuleb. Siin paar nädalat tagasi oli kodus meil pildike, kui laps istus tallekarree näpus :). Olen välja sorteerinud ka portsu asju, mida talle süüa ei meeldi, aga probleemi ma selles nimekirjas ei näe - lehtsalat, paprika, kapparid ning marineeritud kurk. On muidugi asju, mida ta üldjuhul ei saa - maitsestatud magus kohupiim ja jogurt, mahlad, teed, kohv ja koogid. Erandeid tuleb ette, aga neid hakkasin tegema alles peale 1-aastaseks saamist. Keeruline BLW osas oli just mu oma emale selgeks tegemine, et laps ei hakka kohe lämbuma, kui ta saab tükilist toitu ja köhimine on normaalne õppimise osa. Ma olin mingi hetk sunnitud oma emale ütlema, et kui ta ei suuda söögilaua ääres olla nii, et vastikustunnet väljendavat nägu ei tee (no teate küll selline suunurgad allapoole vaadatakse ainiti last ja hoitakse hinge kinni), siis pean paluma tal söögiajaks meie juurest lahkuda. Meie jaoks on algusest peale koossöömine ning toidu nautimine olnud tähtsad. | |
Kaia Kokaõpilane 2012-05-19 11:08:07 |
Oi kui tore, et siinses teemas suuremaks aruteluks läinud on :). Hea on teiste kogemusi lugeda. Eks jah, vist lähedastele asja selgeks tegemine on kõige keerulisem BLW juures. Eile õhtul nägi mu isa esimest korda last söömas, suhtus väga rahulikult sellesse, ei vaadanud suu lahti ega olnud krapis :). Järgmisest nädalast olen lapsega Eestis, siis ilmselt hakkab see suurem imestamine ja suu ammuli vahtimine. Eks pean püüdma lapsega rohkem kahekesi süüa, et mitte teisi traumeerida ja ennast mitte vihaseks ajada teiste reaktsiooni peale. Vike, aitäh nn vigade kirja panemisest, jätan meelde :). | |
Liisu Kokaõpilane 2012-05-19 18:01:44 |
Thredahlia, meie imetamistunnid tunduvad sarnased. Ma ei mõelnudki, et kilo kuus peaks võtma - nüüd on alanud ju füüsiliselt aktiivne periood, ja tüdrukud olid mul üsna keskmise juurdevõtmisgraafikuga. Aga ma ilmselt sooviks, et imetamine ei tiheneks, vaid jääks samaks või harveneks. Mul on tunne, et kuna ta lisatoitu ei suuda veel süüa, siis ta tahab veel rohkem rinda. Muidugi ma võin rinda anda, aga mul on ka vahel vaja kuskil käia ja hästi hea oleks teada, et laps saab kaks tundi vabalt hakkama. Aga noh, ega BLW selles kuidagi süüdi pole. Mul oleks tegelikult küsimus - kas siin on lapsevanemaid, kes on nii BLW kui tavalist teed pidi läinud ja kuidas protsessi ja tulemust hindate? Ma võin öelda, et minu tüdrukud on üsna erinevad. Mõlemad on saanud püreesid, küll ka tükilist toitu üsna varakult ja kodutoidule üle läinud ning rinda andsin 10 kuud. Üks tüdrukutest sööb väga palju erinevaid toite. Tallekarree oleks talle täielik delikatess, talle meeldib ka maks, sealiha, pekk you name it, ka lehtsalat, avokaado, paprika, jne! Teine tüdruk eelistab tihti ära süüa süsivesikulise osa toidust ja rohelist sööb harva, või nopib välja. Keskmine laps ei ole ka väga puhas sööja, vanem on enamvähem. Tuttavate lapsed näiteks ka lusikaga toidetud on äärmiselt puhtad sööjad ja söövad palju, kuigi kuulsin kommentaari, et tomatit nad ei söö. Aga noh, selle põhjal mingeid järeldusi teha oleks väär. Teine tuttav laps sööb beebieast peale oliive ja on saanud ka püreesid. Minule tundub see peamine BLW pluss, et ta kasvatab väikse inimese iseseisvust (mina ise võtan, otsustan jne) ja arendab käelist koordinatsiooni. Lai toiduvalik on ema enda toitumises kinni. Kui ema peale kartuli ja porgandi muid juurvilju ei tunnista, siis ega BLW iseenesest seda kõige armastamist ei tekita. Mis te arvate? | |
Liisu Kokaõpilane 2012-05-23 19:35:58 |
Väikene update: täna sõi meie pesamuna juba porgandit väga isukalt, kuigi avaldas ka taaskord nördimust toolis kinniolemise pärast. Sain ka aru, et peale söömist rinda anda koheselt pole tark tegu, sest lapse esimene reaktsioon pole mitte imeda, vaid hammustada :) Aga hetkel on täitsa optimistlik tunne BLW osas. Teine pluss, et vanem õde istub kõrval ja haukab ka lillkapsast ja porgandit, mida muidu niisama ei viitsiks süüa. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-06-05 20:45:06 |
Nüüd on see Pere & Kodu tänavune lisanumber "Beebi" (2012) ilmunud. Krista Kivisalu artikkel "Aksel sööb ise!" on lehekülgedel 74-77, sh pikk loetelu toitudest, mida ma oma kahele lapsele näputoitumise harjutamise käigus andnud olen. Fotol surub Aksel parasjagu kömbe-pirukat suhu, taldrikus on see lihtne porgandi-riisi-juustusupp ja kandikul röstitud porgandikang. Pildi tegi Sandra Urvak. | |
Liisu Kokaõpilane 2012-06-06 20:12:46 |
Aksel tundub siin pildil küll õige asjalik poiss! Otsustasin nüüd selle BLW asjaga, et püüan lusikat välistada. Tundus, et see pigem teeb asja keerulisemaks. Muidugi raske saab olema suvi Eestis, kodust väljas on raske lusikata hakkama saamine. Täna kühveldas Antsu putru juba väga võimsalt ja kiiresti oma näpukestega. Eile sõi kolm hapupiimapannkooki ära. Muidugi natuke on tunne, et äkki ei tohi 7.kuusele kõiki neid asju andagi, mida ta söönud on - pannkook, lõhe, erinevad lihad, jne, samas allergiat pole. Ja puhast piima muidugi ka ei anna. | |
Kkati Kokaõpilane 2012-06-10 13:16:20 |
Plaanin oma pisikesele ka BLW stiilis lisatoitu pakkuda. Hetkel valin selleks sobivat söögitooli- Millist söögitooli kiidate Teie? Endale meeldivad väga puutoolid, kuid hetkel on tunne, et ta veel liiga pisike nende jaoks. Plastiktoolid tunduvad paremad kuna siis saab seda kandikut hästi lapse juurde tõmmata. Kuidas on teie kogemus? Mida soovitate? Kuidas lapsel mugav istuda ja minul koristada. | |
<< < 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 > >> |