Kaia Kokaõpilane 2012-05-17 11:14:49 |
Aga kui laps sõi ise kas siis taldrikust/kausist ja lusikaga? Või kuidas? Kas taldrik lendu ei läinud? Olen siin mõelnud ka sellele, et kuidas hakklihakastet kõige mugavam oleks pakkuda? Ka lusikaga? | |
Anu Abikokk 2012-05-17 13:08:12 |
Minu poeg sõi päris varakult lusikaga ise putru. Ikka enne aastaseks saamist kõvasti. Aga ma tegin sellise paksema pudru ka. :) Hakkas kenasti lusika külge. Alguses sõi käega, aga lõpuks hakkas meie lusikas teda väga-väga huvitama. (Aga jah - kui kiire oli, siis söötsin ise lusikaga. Me väga ei järginud ka BLW põhimõtteid muidugi.) Hakklihakastet ma ei teinudki.. Ilmselt annaks ka lusika. Või millega serveerid? Nt Kartulitükke saab kenasti kastme sisse pista ja siis süüa. Sama suuremat sorti pastaga. Meil olid enamus toidud väiksemana sellised, et midagi polnud segatud. Kui tegin nt hakklihaga täisteraspagette, siis olid need eraldi. Kaste ka. Sai ise võtta mida tahtis. :) Taldrikul ei näinud siis enam mõtet kui ostsime sellise tooli nagu Thredahlia piltidel. Selle kandikut on nii kerge puhastada.. Enne oli meil vanaisa tehtud puidust tool ja kuigi see nägi väga hea välja, oli seda kõvasti raskem puhastada. Siis oli meil hästi suur taldrik selle kandikul. :) | |
Merilin Abikokk 2012-05-17 20:04:02 |
No mingist pudruhunnikust pole juttu, 6-kuune ikka söömise pärast veel ei söö ja ei peakski sööma. See rohkem selline paar spl, millest pool ehk kõhtu jõuab. Ilmselt ma edaspidi vähemalt mõnda aega jätan taldriku ja lusika mängust välja ja kasutan tooli ees olevat lauakest nagu kõige muugagi :) Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Liisu Kokaõpilane 2012-05-17 23:44:04 |
Meie proovime ka oma noorimale peatselt 7 kuusele BLW põhimõtete järgi toitu tutvustada. Meie väikesed komistuskivid siiani on seotud sellega, et meie vennas tahab süüa tihti ja palju ning samas ei meeldi talle olla kinni toolis väga kaua. Selleks, et suhteliselt lühikese aja jooksul laps midagigi söödud saaks olen läinud seda teed, et hommikust ja õhtust putru annan lusikaga ja päeval lasen siis mängida erinevate aurutatud asjadega nagu spargelkapsas, lillkapsas, maguskartul, kartul, hernes. Tundub, et kõige halvemini õdedest oskab poja teha suud lahti ja lusika pealt hammustada. Lisatoitu on hakanud saama 6.kuust, õed said kusagil 5.kuul. Ma olen andnud rinda nii enne tahket toitu kui pärast, ausalt öeldes on tema imetamine siiani väga tihe. Kuna ta toolis muutub rahutuks ja püüab sealt pidevalt välja saada, keerutab end ja proovib kõike enda ümber olevat haarata, olen pannud ta bumboga istuma põrandale. Enamus toitu lükkab ta kätega maha, osa läheb suhu. Võibolla käeline tegevus teeb suure hüppe järgneva kuu jooksul, aga kui ei, siis ma ei näe hetkel, et ma saaksin ainult BLW järgi teda toita, ta lihtsalt jääks nälga ja mina enam tihemini rinda ei suuda anda:) Mis puutub kaaluiibesse, siis esimesed 5 kuud võttis ta ca kilo kuus ja hakkas enne 6.kuud roomama, praegu 6,5selt võtab käputusasendit pidevalt, nii et hetkel kaaluiive on jäänud väiksemaks, kuna füüsiliselt on üsna aktiivne. Igasugune nõu on muidugi teretulnud. Olen planeerinud teda kusagil aastani rinnaga toita. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-05-18 08:33:33 |
Liisu:
Liisu, mina küll ei usu, et laps ennast nälga jätab - kui ta rinda ka veel endiselt saab, siis see lisatoit ongi LISA. Mina olen arvestanud, et esimese aasta jooksul on rinnapiim ikka põhitoit ja see näputoitumine on lisatoituga harjutamise viis. Kui siis rinnapiimaga toitmise lõpetad, siis jätkabki ta lihtsalt päristoiduga ja juba koos suurte õdede ja oma vanematega. Lihtsalt see püreestamise ja pudrustamise etapp jääb vahele. Ja kui kõht on natuke tühi, siis on see ka stiimuliks, et harjutada toidu käega suhu viimist eriti hoolikalt - ta ju näeb ja teab, et ees on söödav asi ja kuna see lihtsalt lusikaga suhu ei rända, siis tuleb ise vaeva näha..
Kui ta roomab ja füüsiliselt aktiivne on, siis jääbki kaaluiive väiksemaks. Kui Nora millalgi 8 kilo täis sai, siis püsis ta selles kaalus (+ 500 g) peaaegu pool aastat. Perearst ei näinud mingit probleemi, kuna lisaks heale söögiisule oli laps ka väga liikuv, ent rõõsa ja energiline. Poisiga sama lugu, lihtsalt see "platoo" saabus alles 11 kilo juures.. Nii et kui poiss loid ja kahvatu ei ole, siis ma selle kaaluiibe ja sissesöödud grammide pärast absoluutselt ei muretseks. Sööb täpselt nii palju, kui tema arust õige on.
Vähemalt meil on see töötanud. Poiss sai rinda 1 a 2 k ja terve selle aja jooksul ei mõõtnud ma kordagi, et mitu grammi putru või mitu spargelkapsaõisikut ta nüüd selle või tolle söögikorra ajal manustas. Suur stressiallikas vähem nii minu kui ka lapse jaoks. :)
Meie proovime ka oma noorimale peatselt 7 kuusele BLW põhimõtete järgi toitu tutvustada. Meie väikesed komistuskivid siiani on seotud sellega, et meie vennas tahab süüa tihti ja palju ning samas ei meeldi talle olla kinni toolis väga kaua. Selleks, et suhteliselt lühikese aja jooksul laps midagigi söödud saaks olen läinud seda teed, et hommikust ja õhtust putru annan lusikaga ja päeval lasen siis mängida erinevate aurutatud asjadega nagu spargelkapsas, lillkapsas, maguskartul, kartul, hernes. Tundub, et kõige halvemini õdedest oskab poja teha suud lahti ja lusika pealt hammustada. Lisatoitu on hakanud saama 6.kuust, õed said kusagil 5.kuul. Ma olen andnud rinda nii enne tahket toitu kui pärast, ausalt öeldes on tema imetamine siiani väga tihe. Kuna ta toolis muutub rahutuks ja püüab sealt pidevalt välja saada, keerutab end ja proovib kõike enda ümber olevat haarata, olen pannud ta bumboga istuma põrandale. Enamus toitu lükkab ta kätega maha, osa läheb suhu. Võibolla käeline tegevus teeb suure hüppe järgneva kuu jooksul, aga kui ei, siis ma ei näe hetkel, et ma saaksin ainult BLW järgi teda toita, ta lihtsalt jääks nälga ja mina enam tihemini rinda ei suuda anda:) Mis puutub kaaluiibesse, siis esimesed 5 kuud võttis ta ca kilo kuus ja hakkas enne 6.kuud roomama, praegu 6,5selt võtab käputusasendit pidevalt, nii et hetkel kaaluiive on jäänud väiksemaks, kuna füüsiliselt on üsna aktiivne. Igasugune nõu on muidugi teretulnud. Olen planeerinud teda kusagil aastani rinnaga toita. |
|
Merilin Abikokk 2012-05-18 08:43:10 |
Liisu, ma pole Pille, aga kui tihe on tihe imetamine? Piial (6k1n) päeval on söögivahed 1.5-2h, öösel 2-3h juba pikemat aega ja lähikuudel ma loetu põhjal muutust ei ootaks. See 6-8(9)-kuune laps ei söö tahket toitu veel täistoidukorrana, vaid ikkagi piima kõrvale lisana (st piima kogus esimestel kuudel ei tohiks väheneda lisa arvelt). Nälga ta lisatoidu väikeste koguste tõttu ei jää. Nälja vastu aitab ikkagi põhitoit ehk piim.
Tooli asemel võib proovida toita süles, kui see talle paremini sobib.
Siiani on ta kaaluiive ju ikka väga suur olnud... Mul on praeguseks päris mitu tuttavat, kel laps kogus kiiresti 8-9 kiloni kaaluesimestel kuudel ja siis aastani võttis kuus juurde alla 100g, sekka ka 0-iibega kuid. Ja täitsa normaalsed lapsed on, lihtsalt kasvavad esimestel kuudel nö ette. Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Anu Abikokk 2012-05-18 08:49:34 |
Laps ei saagi kogu aeg kilode kaupa ju juurde võtta. :) | |
Merilin Abikokk 2012-05-18 08:53:55 |
Anu:
Mõni perearst kipub vägisi sellist suhtumist peale suruma, et ikka esimesed 3 kuud kilo kuus ja peale poolt aastat ajavad ka täiesti ebareaalseid 500g kuus iibeid taga. Kahjuks soovitatakse sellise vale ootuse baasilt asjatult rinnapiimale RPA juurde andmist ja lisatoidu koguste liiga kiiret kasvatamist... niisamuti, nagu soovitatkse endiselt ka 4-4.5 kuuselt alustada "maitsete tutvustamisega".
Kahjuks jagavad perearstid imiku toitmise osas väga erineva kvaliteediga informatsiooni. Laps ei saagi kogu aeg kilode kaupa ju juurde võtta. :) Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2012-05-18 09:00:21 |
Thredahlia:
No ma räägin, et me enneaegne ja veidi alla 2,5 kg kaalunud tütretirts kolmekordistas esmalt oma sünnikaalu (iive oli vist 1, 1,6, 1,4 kg/kuus alguses, siis veidi rahulikumalt) ja siis võttis järgmise poole aasta jooksul veelgi rahulikumalt - kui 8 kilo täis oli, siis edasi läkski seal ca 100 g kuus. Õnneks olin selleks ajaks ka perearsti vahetanud (esimene ei meeldinud kohe üldse) ja tema hindas lapse heaolu sarnaselt minule - kui ikka silm säras ja põsk õhetas ning laps oli rõõmus ja energiline, siis see, kas kaaluiivet oli või mitte, ei lugenud midagi.
Ja aastaselt sõi ka poeg veel praktiliselt iga 2-3 tunni järel, sh öösel, üksikud erandid välja arvatud, kui ma kuskil ära pidin käima. Siis alles hakkasin vahesid pikendama, kuni kahe kuu pärast erinevatel põhjustel imetamise lõpetasin.
Mul on praeguseks päris mitu tuttavat, kel laps kogus kiiresti 8-9 kiloni kaaluesimestel kuudel ja siis aastani võttis kuus juurde alla 100g, sekka ka 0-iibega kuid. Ja täitsa normaalsed lapsed on, lihtsalt kasvavad esimestel kuudel nö ette. |
|
Merilin Abikokk 2012-05-18 09:52:17 |
Pille:
Tubli, et arsti vahetasid :)
Piial oli kilo kanti iive järjestikuselt vaid kahel esimesel elukuul ja on igati normaalse kaalukasvuga laps (6-kuuselt 7.5 kg). 1.-6. kuu kaaluiibed madalaimast kaalust 1070, 960, 530, 600, 970 ja 470 grammi. Ja sellega oleme hetkel statistiliselt ca Eesti keskmised pooleaastaselt :) Ka väiksem kaalukasv mahuks normi piiridesse (mälu järgi peab olema kuude keskmine arvutatuna madalaimast, mitte sünnikaalust, esimesel poolaastal vähemalt 500g, meil on 766g). Thredahlia:
No ma räägin, et me enneaegne ja veidi alla 2,5 kg kaalunud tütretirts kolmekordistas esmalt oma sünnikaalu (iive oli vist 1, 1,6, 1,4 kg/kuus alguses, siis veidi rahulikumalt) ja siis võttis järgmise poole aasta jooksul veelgi rahulikumalt - kui 8 kilo täis oli, siis edasi läkski seal ca 100 g kuus. Õnneks olin selleks ajaks ka perearsti vahetanud (esimene ei meeldinud kohe üldse) ja tema hindas lapse heaolu sarnaselt minule - kui ikka silm säras ja põsk õhetas ning laps oli rõõmus ja energiline, siis see, kas kaaluiivet oli või mitte, ei lugenud midagi.Mul on praeguseks päris mitu tuttavat, kel laps kogus kiiresti 8-9 kiloni kaaluesimestel kuudel ja siis aastani võttis kuus juurde alla 100g, sekka ka 0-iibega kuid. Ja täitsa normaalsed lapsed on, lihtsalt kasvavad esimestel kuudel nö ette. Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
<< < 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 > >> |