Imikute toitmine (sh baby-led weaning ehk näputoitumine)

Murks
Kokaõpilane
2012-07-08 03:18:17
Uurin, kas kellelgi head nippi minuga jagamiseks. Nimelt, Mul kodus üks kaheksakuune laps. Kolm hammast :). Kui lisatoiduga alustasin oli suur lusikafänn, aga nüüd järsku paar nädalat juba lusikat nähes pöörab ära või siis haarab aga kinni ja lükkab toidu maha. Ei taha! No annan siis näputoitu, BLW mulle sobib. Sööb hea meelega rukkipalle ja lutsutab ning ka haksab tükke kurgist ja pehmeks keedetud porgandist jne.. isegi keedetud liha lutsutas hoolega oma peost, aga... Need suured tükid, mis ta ise kätte saab sealt liha küljest ei lähe kohe kuidagi alla.. Üks õhtu jorises ja jorises ning selgus, et kogu suhu saadud liha kleepunud suu lakke. Siit siis küsimus.. Kuidas valmistada näputoitu (BLW) liha nii, et see ka alla läheks titel, kel vähe hambaid suus? Või järsku polegi liha nii oluline kuni tal neid hambaid rohkem tekkib...
Liisu
Kokaõpilane
2012-07-08 09:40:30
Murks - see liha, mis meie 8-kuusel on alla läinud, on olnud väga pehme kanaliha ja väga pehme veiseliha. Aga minu kogemus on sarnane, ta nätsutab liha pikalt, topib suu toitu täis, aga allaneelamisega on raskusi. Mõnikord läheb joogi andmisega (vesi - keefir) see alla. Võimalik ka kanaliha nii peenikeseks ribastada ja mitte panna ette liiga palju toitu. Et kui ühest jagu on saanud ja suu puhas, siis anda juurde. Teine asi, et ma olen andnud närida nt kanakoiva konti, kus on vähe liha küljes. See on ka istunud. Aga ma olen ka algaja, nii et ei oska rohkem soovitada.
Pille
Nami-Nami peakokk
2012-07-08 20:17:00
Meie tütar sõi liha viimased kolm esimese eluaasta elukuud kohe kindlasti ja esimene hammas tuli nädal enne esimest sünnipäeva. Hakkliha sobis, nagu ka nahata kanakoib või vutikoib või siis lausa sea ribikont koos vähese lihaga, mida lutsutada. Liha ei pea andma, aga kuna me ise liha sööme ja BLW-laps sööb ju sama toitu, mis vanemad, siis pidevalt laualt ikka erinevaid liharibasid ja konte ikka sai :) Liisu - me peame oma 3,5 a jaoks TrippTrapp tooli pidevalt toa ja terrassi vahel tassima, sest ta tahab laua taga õigel kõrgusel istuda ja tavalise tooli pealt ei ulata. Aga muidu oli spetsiaalseid istmekõrgendusi müügil pealinnas Beebikeskuse poes - BabyBjörni omad, nii et hind oli kindlasti karm. Plastmassist paistsid, ma lähemalt ei uurinud. See siis infoks Vikele.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Liisu
Kokaõpilane
2012-07-10 23:07:38
Pille, kas BLW kohaselt liha enne 1.eluaastat ei pea andmagi? Antsul on kuus hammast ja liha näikse nagu väga hästi minevat pluss lihtsalt kondid:), pigem ei lähe see pudru meil või üksik juurvili. See on nagu peavalu, see kuivanud või värske piimjas puder mööda lauda, põrandat, tooli - kogu tuba laiali. Aga eks ma püüan mõelda, kuidas selle asjaga tegeleda. Saan nüüd ise tripptrapp tooli pikemalt proovida, laenan õelt (ikea oma on meil ju Eestis - ja jälle uut lapseasja ma keeldun ostmast, nagunii on kogu värki meil niiiiiiii palju). Vaatame siis, kuidas Antsukesele istub ja kas pudrusöömiskombed paranevad. Istmekõrgendusi võib uurida ka Prisma taolistest kohtadest, seal üldjuhul odavamad kaubamärgid kui nt see babybjörn.
Pille
Nami-Nami peakokk
2012-07-10 23:34:54
LIISU:
Pille, kas BLW kohaselt liha enne 1.eluaastat ei pea andmagi? Antsul on kuus hammast ja liha näikse nagu väga hästi minevat pluss lihtsalt kondid:), pigem ei lähe see pudru meil või üksik juurvili.
Liisu, ma pole seda ju kuskil öelnud. Kui ülejäänud pereliikmed liha söövad, siis loomulikult võib lapsele ka liha anda. Meie andsime - sain veel ühes looduslähedases foorumis sõimata, et miks ma oma kaheksakuusele maksa andsin (see oli ainuke ja esimene asi, mis tütrele ei meeldinud, veise- ja seamaksa ei armasta ta siiani väga, peenemat sorti linnumaksa ja tavalist kanamaksa sööb küll :P ).

Liisu
Kokaõpilane
2012-07-11 03:02:21
OK, ma sain valesti aru. Panin end BLW cookbooki järjekorda kohalikus raamatukogus. Aga hea, et maksa meelde tuletasid. Maks meeldib ka teistele pereliikmetele väga, nii et kavatsen proovida.
Trlp
Abikokk
2012-07-11 10:26:28
Liisu ja Murks, ma olen ka algaja, alles kolm, ei neli nädalat juba BLWd katsetanud koos põnniga. Aga liha kohta olen ma igalt poolt lugenud, et isegi kui lapsed alguses täitsa mitu kuud lihtsalt neid liharibasid nätsutavad ja midagi alla ei neela, siis sellest juba piisabki. Kui raua kättesaamise pärast mures olete, siis rauda saab teistest toiduainetest ka, peab küll vaatama, et samal ajal liiga palju kiudaineid ei anna (täistera), see takistab raua imendumist - või umbes nii olen mina aru saanud, parandagu keegi, kes paremini teab :) Nagu mu perearst ütles - no te võite ju proovida talle spinatit anda, äkki meeldib.. Tatar on ka rauarikas mu teada. Mõned lõigud põhilistest BLW-raamatu peatükkidest on muide siin tasuta lugemiseks väljas: [url=http://www.filestube.com/9oiK7KFLQ7HwuTMoaPG7rU/Baby-Led-Weaning.html][/url] Liisu, mis sodimisse puutub, siis ma osaliselt sellepärast olen ikka eraldi toitu teinud küll. Me ise väga palju lillkapsast ei söö, aga kuna põnnile maitseb, siis teen talle mõned õisikud päris sageli, hoolimata sellest, mida ise sööme. Kurgisalati asemel kurgikange - või köögiviljakoorijaga tõmmatud õhukesi ribasid on lihtsam lutsutada. Ja keedukartuli kange on tal lihtsam süüa kui kartuliputru, määrib ka vähem. Nii et ma ei anna päris sama toitu kui perele ja läheb ka kenasti. Aga kui ahjujuurikaid teeme, siis neid söövad kõik koos :)
Ilse
Abikokk
2012-07-11 11:09:56
Meil küll näputoitu ei praktiseeritud aga iseseisvalt ja üsna puhtalt lusikaga sööma ja kruusist jooma hakkas ta päris varakult.:) Laps on nüüd 2 aastane ja mul on mure, et ta sorteerib kõik liha toidust välja. Miks, ma ei tea. Algul sobisid ka hakklihaga toidud aga nüüd -kanaliha ka ei maitse. Kuidas ma nüüd ta liha sööma saan ? Või siis millega selle "taimetoitlase" menüüs liha asendada proovida ? Või polegi äkki oluline ? Ja no see makaronisõltuvus... Kui küsid, mis me täna söögiks teeme, siis kõlab kiire vastus "Makarooone" :D

Ilse köögis

Pille
Nami-Nami peakokk
2012-07-11 13:00:32
ILSU:
Ja no see makaronisõltuvus... Kui küsid, mis me täna söögiks teeme, siis kõlab kiire vastus "Makarooone" :D
Ilsu, aga proovi teise nurga alt läheneda. Ära küsi, et "mis me täna söögiks teeme?". Küsi hoopis "Kas teeme täna söögiks riisi või köögivilju" või "riisiga või kartuliga" sööki või umbes nii. Äkki aitab?

Ilse
Abikokk
2012-07-11 19:56:29
Pille [1quote]Ilsu, aga proovi teise nurga alt läheneda. Ära küsi, et "mis me täna söögiks teeme?". Küsi hoopis "Kas teeme täna söögiks riisi või köögivilju" või "riisiga või kartuliga" sööki või umbes nii. Äkki aitab? [/quote] Sul võib õigus olla, vastust mõjutab tihti küsimuse püstitus. Nojah, räägin neile siin isegi koguaeg, et ei maksa küsida küsimust et "ega sul pissihäda ei ole" vaid pigem "kas sul pissihäda on" :) Igaljuhul panin kõrvataha:)

Ilse köögis

<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>