Mida teha vürtsikilust?

Vürtsikilu, eestlaste poolt palavalt armastatud soolane amps, sobib lisaks kiluvõileibadele ka mujale. Vabariigi aastapäeva puhul soovitab Nami-Nami retseptikogu erinevaid võimalusi vürtsikilu kasutamiseks. 

Tee võileiba!

Kõige klassikalisem viis kilu serveerimiseks on panna see leivale. Aga kuidas? Nami-Namis on terve artikkel erinevate kiluvõileivavõimaluste kohta:

Ent võimalusi on veelgi. Lisaks ehtsale Eesti kiluvõileivale võib teha sooje kiluvõileibu, munavõileiba vürtsikiluga või Anni Arro peenema kiluvõileiva rukola ja kadunud munaga: 

Küpseta pirukat!

Vürtsikilu koos fetajuustuga kohtuvad väikestes soolastes pirukates, kus värvi lisavad kirsstomatid. Klassika armastajad küpsetavad keedumunaga vürtsikilupirukaid,  minimalistid panevad pirukasse ainult vürtsikilu, nagu nendes vürtsikilukeerudes.

Väga mõnus ja maitserohelise rohkuse tõttu isegi kevadine on Reikebi ranna kilupirukas, teleka ees presidendi vastuvõttu vaadates on tore krõbistada kiluküpsiseid:

Pane suupistelauale:

2010. aastal valmistas Jevgeni Jermoškin Presidendi vastuvõtu suupistelauale justnimelt neid vürtsikilu, tillikartuli ja kirsstomatiga tikusuupisteid. Kartulist ja vürtsikilust "pühademune" soovitati serveerida juba 1932. a. ilmunud "Keedu- ja majapidamisraamatus". Tippkokk Rene Uusmees soovitab vürtsikilust tartar-laadset hakitud lisandit teha. Proovida võib ka toorjuustu-vürtsikilutrühvleid.

Uhked soolased tordid

Nami-Nami on aastaid korraldanud Eesti Vabariigi sünnipäevale pühendatud isamaaliste tortide võistlust. Vürtsikilu on sealgi tegija olnud. 2013. aastal lõi laineid Martiina Anni imeline "Silgutünn", tänavu ehk 2017. aastal hakkas silma esimeses "Eesti Parim Pagar" saates osalenud Merle Jakobsoni tort "Kiluvõileib".

Kilusuupisteid Eesti toidublogides:

Artikkel ilmus veebruaris 2017.

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 24.02.2022 18:24 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


XXL
postitatud 24.02.2017 01:04

<p> Kui suur laiskus võitu ei saa, siis kilupirukaid :) </p> <p> Kui saab ,siis võileiva kujul. Vürtsikilukeerud tundub väga huvitav olevat, ehk proovin sellegi järgi ;) </p>

XXL
posted on 01.03.2017 19:46

Siin pilt ka :)

Rebane
postitatud 24.02.2017 03:14

Lisaks traditsioonilistele kiluvõileibadele (mulle millegi pärast meeldib eriti just peenleivaga, alla või ning peale keedumunaviil + tilli) olen vürtskilu kasutanud anšoovise asemel Caesari salatikastme eestimaises versioonis. <p> Samuti on väga hea kilu kasutada prantsuse lahtises pirukas Pissaladière'is - vaatasin, et 2 Pissaladière'i retsepti on ka siin nami-namis olemas! :) </p>

maritk
postitatud 24.02.2017 12:30

Peolauale panen täidetud munad, kus täidisesse on segatud peenelt hakitud vürtskilufileed, ning kaunistuseks kasutatud rulli keeratud kilufileesid ning värske kurgi tükikesi.

Pirje Kurvits
postitatud 24.02.2017 13:03

Kõige lemmikumad kiluvõileivad muna ja rohelise sibulaga:)

Heli Kivimäe
postitatud 25.02.2017 20:44

Täidetud munad kiluvõidega.

Nämmu
postitatud 26.02.2017 19:17

Sõin kilufileed odrajahukaraski ja munavõiga. Väga mõnus oli, alati ei pea rukkileib olema.

Pille
postitatud 02.03.2017 13:21

Aitäh kõikidele osalejatele! Fortuuna naeratas sel korral kasutajatele Maritk ja Pirje Kurvits. Marit ja Pirje - saatke palun meilile info@nami-nami.ee oma mobiilinumber ja lähima Smartposti asukoht!

Riste
postitatud 19.02.2018 11:21

Mina plaanin teha taas kindlasti kartuli-kilu suupisteid. Need on võrratud.