Vürtsikilu, eestlaste poolt palavalt armastatud soolane amps, sobib lisaks kiluvõileibadele ka mujale. Vabariigi aastapäeva puhul soovitab Nami-Nami retseptikogu erinevaid võimalusi vürtsikilu kasutamiseks.
Kõige klassikalisem viis kilu serveerimiseks on panna see leivale. Aga kuidas? Nami-Namis on terve artikkel erinevate kiluvõileivavõimaluste kohta:
Ent võimalusi on veelgi. Lisaks ehtsale Eesti kiluvõileivale võib teha sooje kiluvõileibu, munavõileiba vürtsikiluga või Anni Arro peenema kiluvõileiva rukola ja kadunud munaga:
Vürtsikilu koos fetajuustuga kohtuvad väikestes soolastes pirukates, kus värvi lisavad kirsstomatid. Klassika armastajad küpsetavad keedumunaga vürtsikilupirukaid, minimalistid panevad pirukasse ainult vürtsikilu, nagu nendes vürtsikilukeerudes.
Väga mõnus ja maitserohelise rohkuse tõttu isegi kevadine on Reikebi ranna kilupirukas, teleka ees presidendi vastuvõttu vaadates on tore krõbistada kiluküpsiseid:
2010. aastal valmistas Jevgeni Jermoškin Presidendi vastuvõtu suupistelauale justnimelt neid vürtsikilu, tillikartuli ja kirsstomatiga tikusuupisteid. Kartulist ja vürtsikilust "pühademune" soovitati serveerida juba 1932. a. ilmunud "Keedu- ja majapidamisraamatus". Tippkokk Rene Uusmees soovitab vürtsikilust tartar-laadset hakitud lisandit teha. Proovida võib ka toorjuustu-vürtsikilutrühvleid.
Nami-Nami on aastaid korraldanud Eesti Vabariigi sünnipäevale pühendatud isamaaliste tortide võistlust. Vürtsikilu on sealgi tegija olnud. 2013. aastal lõi laineid Martiina Anni imeline "Silgutünn", tänavu ehk 2017. aastal hakkas silma esimeses "Eesti Parim Pagar" saates osalenud Merle Jakobsoni tort "Kiluvõileib".
Artikkel ilmus veebruaris 2017.
<p> Kui suur laiskus võitu ei saa, siis kilupirukaid :) </p> <p> Kui saab ,siis võileiva kujul. Vürtsikilukeerud tundub väga huvitav olevat, ehk proovin sellegi järgi ;) </p>
Lisaks traditsioonilistele kiluvõileibadele (mulle millegi pärast meeldib eriti just peenleivaga, alla või ning peale keedumunaviil + tilli) olen vürtskilu kasutanud anšoovise asemel Caesari salatikastme eestimaises versioonis. <p> Samuti on väga hea kilu kasutada prantsuse lahtises pirukas Pissaladière'is - vaatasin, et 2 Pissaladière'i retsepti on ka siin nami-namis olemas! :) </p>
Peolauale panen täidetud munad, kus täidisesse on segatud peenelt hakitud vürtskilufileed, ning kaunistuseks kasutatud rulli keeratud kilufileesid ning värske kurgi tükikesi.
Kõige lemmikumad kiluvõileivad muna ja rohelise sibulaga:)
Täidetud munad kiluvõidega.
Sõin kilufileed odrajahukaraski ja munavõiga. Väga mõnus oli, alati ei pea rukkileib olema.
Aitäh kõikidele osalejatele! Fortuuna naeratas sel korral kasutajatele Maritk ja Pirje Kurvits. Marit ja Pirje - saatke palun meilile info@nami-nami.ee oma mobiilinumber ja lähima Smartposti asukoht!
Mina plaanin teha taas kindlasti kartuli-kilu suupisteid. Need on võrratud.