Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Gaana köök

Lääne-Aafrikas asuva Gaana köögi keskmes on erinevad supid. Suppe süüakse erinevate lisanditega: 'fufu' (tambitud jahubanaan, kassava või jamss), 'kokonte' '(kassaavajahupasta), 'banku' (fermenteeritud maisitainas), keedetud jamsi, riisi, leiva, jahubanaanide või kassaavaga[...]

Galantine

Galantine on sarnane ballotine'le, ent seda serveeritakse külmalt. Galantine keeratakse kas marlisse või küpsetuspaberisse ja hautatakse puljongis, siis jahutatakse ning serveeritakse viilutatult.

Gambozola juust

Gambozola on lehmapiimajuust, mis on segu Prantsuse pehmest juustust ja Itaalia Gorgonzola juustust. Patenteeritud suure Saksa juustutööstuse, Champignon, poolt 1970ndatel, kuigi juustu valmistati juba ca 1900[...]

Ganjang e. korea sojakaste

Ganjang on korea köögis kasutatav sojakaste.

Garam masala

Garam masala on India päritolu laialdaselt kasutatav üldmaitseaine. Garam masala sisaldab tavaliselt jahvatatud kardemoni, muskaatpähklit, musta pipart, ingverit, Cayenne'i pipart, nelki, kaneeli, loorberilehti, apteegitilli- ja koriandriseemneid ja vürtsköömneid (eri tootjatel on erinevad retseptid)[...]

Garneel

Teatud krevetiline.

Garneerima

Garneerima ehk rooga lisanditega kaunistama.

Garneering, garneer

Roogade (köögivilja)lisand.

Gaseeritud vesi

Gaseeritud vesi võib olla nii mineraalidega kui ka ilma.

Gastronoom

Toitlustusteadlane; gurmaan.

Gastronoomia

Kulinaaria, kokakunst; delikatesskaubad; vanasti ka lihtsalt toidukaubad.

Gazpacho

Lõuna-Hispaania köögist (täpsemalt Andaluusiast) pärit külm aedviljasupp, põhikomponendiks on tavaliselt värske tomat. Supp sisaldab enamasti ka paprikat, sibulat, sellerit, kurki, saiapuru, küüslauku, oliivõli, veiniäädikat ja mõnikord ja sidrunimahla[...]

Gefilte fish e. juudi kalapallid

Populaarne roog juudi köögist. Koosneb peenestatud kalast (kas karpkala, haug või siig), munast, matzojahust ja maitseainetest. Hakkmassist vormitakse väikesed (lamedad) pallid, mis keedetakse aedvilja- või kalapuljongis[...]

Gianduja

Ühtlane ja hästi kreemjas sarapuupähklite ja šokolaadi segu.

Ginseng

Hiinas oli ginseng nii tähtis, et seda kasutati lunaraha maksmiseks. Tõstab toonust, tugevdab immuunsüsteemi. Sisaldab ginsenoside-nimelist ainet. Ginsengi võib võtta tablettidena või sellest teed teha[...]

Gjetost kitsejuust e. Gudbrandsdalsost

Kuulus poolkõva Norra juust, valmistatakse tavaliselt lehma- ja kitsepiimast (traditsiooniliselt vaid kitsepiimast). Ainult lehmapiimast tehtud juustu nimi on 'Mysost' ja vaid kitsejuustust tehtud on 'Ekta Gjetost'[...]

Glasuur ehk vaap

Glasuur ehk vaap. Piparkoogivaap.

Glasuurkohuke

Kirjeldus lisamisel.

Glögi

Kuum maitsestatud (veinil põhinev) jook.

Glükeemiline indeks e. GI

WIKIPEDIA: Glükeemiline indeks ehk GI iseloomustab eri toiduainete süsivesikutesisaldust ja nende mõju organismile. Süsivesikud, nagu suhkrud ja tärklis, on keharakkudele põhiline energiaallikas[...]

Glükosiid

Glükosiid on vees lahustuv mõru maitsega kristalne orgaaniline ühend. Leidub kaunviljades.

Glütseriin

Kirjeldus lisamisel.

Gnocchi

Pisikesed nisujahust, kartulitest või mannast valmistatud itaalia makaronipallid.

Gochujang e. korea oa-tšillipasta

Gochujang on korea köögis kasutatav punase tšillipipra ja fermenteeritud ubadest valmistatud pasta. Eesti kaubandusvõrgus 2017. a. seisuga täitsa saadaval. Gochujang on soolane, hapukas ja tšilliterav[...]

Gorgonzola sinihallitusjuust

Lehmapiimast valmistatav itaalia sinihallitusjuust, mis saab oma nime Milaanost põhja pool asuva Gorgonzola küla järgi. Esimesed teated Gorgonzola kohta pärinevad 9-12. sajandist, nii et tegemist on üsna vana juustuga[...]

Granaatõun

Granaatõun on ümmargune, kuni Ø 10 cm ja võib kaaluda kuni pool kilo. Vili sisaldab palju seemneid, iga seeme on ümbritsetud pehmelihalise ümbrisega. Maitse parandamiseks võib granaatõuna seemneümbrise üle valada vähese koguse konjaki, likööri või rummiga[...]

Grappa

Itaalia viinamarjaviin.

Gratään

Pruunistumiseni ahjus üleküpsetatud eelnevalt keedetud või hautatud roog. Verb on 'gratineerima'.

Graviera juust

Kreeka juust, mida peamiselt valmistatakse Kreeta saarel. Feta järel populaarsuselt-tuntuselt teisel kohal Kreeekas. Kreetal valmistatud graviera-juust on tehtud lambapiimast ning see on vähemalt 5 kuud laagerdunud[...]

Grill

Röstimisseade toiduainete küpsetamiseks hõõguvatel sütel või kuumas ahjus. Grillima - grillil röstima.

Grillkaste

Grillkastmed on ette nähtud maitse andmiseks, toiteväärtuse lisamiseks. Üldiselt on need õli baasil valmistatud erinevalt maitsestatud segud.

Grillpann

Spetsiaalne paksupõhjaline pann, tavaliselt malmist vm heast soojusjuhist. Levinud on reljeefsed grillpannid, millel praadides jäävad roale söestunud jooned, mis meenutavad sütel grillimist. Grillpannil kulub toiduvalmistamisel oluliselt vähem rasvainet, seega on sellel valmistatud road veidi tervislikumad[...]

Grissini

Itaaliast Torinost pärit nisuleivapulgad ehk kõrsikud (ainsuse vorm on 'grissino').

Gruusia köök

Gruusia köök on kaukaasia köökidest vahest kõige tuntum. Hartšoo, tšanahhi, tšahhobili, kanapoeg tapaka ja muidugi šašlõkid on levinud üle maailma. Gruusia toidulaud on väga rikkalik. Rohkesti tarvitatakse aedvilja, maitserohelist ja puuvilja[...]

Gruyère juust (Greyerzer)

Kõva kollane Šveitsi juust, mis sai nime Gruyères'i linna järgi. Veidi magus, kergelt soolakas. Noor Gruyère on kreemjas ja kerge pähklimaitsega, küpsem Gruyère on jõulisema ja pikantsema maitsega[...]

Guacamole

Küüslaugu, soola ja sidrunimahlaga maitsestatud avokaadopüree. Kasutatakse dipikastmena ja mehhiko roogade lisandina.

Guajaav

Guajaavid on munaja või pirnja kujuga guajaavipuu viljad ning kaaluvad 25-50g. Olenevalt sordist on guajaave nii roheka kui ka kollaka koorega ning viljad on kaetud kerge vahakirmega. Mahlane rohekas viljaliha sisaldab hulgaliselt seemneid ning maitseb kui segu pirnist, küdooniast, viigimarjast, karusmarjast ja maasikast[...]

Guajillo tšillipipar (kuivatatud)

Terav-hapukas guajillo tšilli meenutab maitselt veidi rohelist teed ja pähkleid. Värvib kastmed kaunilt punaseks. Klassikaline Mehhiko tšillipipar. Kuivatatud guajillo tšillide kasutamiseks eemalda varreots ning raputa seemned välja (seemned viska minema)[...]

Guljašš

Ungari rahvusroog hautatud veiselihast, paprikast jm. Soome-ugri kokaraamatus kirjutatakse niiviisi: Loomalihapaprikás ja -guljašš Nii ungari restoranis kui koduköögis on neid kaht toitu võimalik eksimatult teineteisest eraldada[...]

Gumbo

Kreooli köögist New Orleansis pärit paks hautis. Kuumutatud jahu-rasvasegule (ROUX) lisatakse aedvilju (okra, tomat, sibulad) ja liha/kala (kana, vorst, sink, krevetid, krabi, austrid). Maitsestatakse filé pulbriga, mis lisatakse alles vahetult enne serveerimist[...]

Gurmaan

Gurmaan on hõrkude roogade ja hea veini nautija ja tundja, toidunautleja.

Gurmeerestoran

Gurmeerestoran on eliitrestoran toidunautlejatele ehk gurmaanidele.

Gâlat dagga

Tuneesia maitseainesegu. Koostisesse kuuluvad paradiisiterad, must pipar, nelk, kaneel ja muskaatpähkel.

galett

Magus õhuke pähkli- või mandliküpsis.

ganache

Sametiselt kreemjas segu šokolaadist, piimast/koorest ja võist.

gelato

Gelato tähendab itaalia keeles lihtsalt jäätist, aga see iseloomustab Itaalia stiilis jäätiseid üldisemalt. Gelato rasvasisaldus on 5-7% (tavalise vähemalt 10% asemel). Gelato on tihkem, sisaldab vähem õhku (25-30% võrreldes tavalise jäätise 50%ga, seetõttu on seda kodustes tingimustes raske valmistada, kuna tavalised jäätisemasinad klopivad üsna palju õhku jäätisemassi sisse)[...]

glasuurima

Glasuurima ehk vaapama, glasuuriga katma (nt glasuuritud präänikud e. glasuurpräänikud)

gluteen

Nisu (sh kamut ja speltanisu), odra, rukki jt teraviljade vees lahustumatu valgusegu (liimvalk). NB - Nami-namis on mitmed gluteenivabad koogiretseptid - neid tasub otsida dieettoitude alt või sisesta lihtotsingusse 'jahuvaba'[...]

gochugaru tšilli

Gochugaru (고추가루) on Korea köögis väga populaarne tšillipulber või -helbed. Just seda tšillit kasutatakse gochujangi (Korea tšillipasta), kimchi, Korea suppide ja hautiste ning vürtsikate lisandite tegemisel[...]

gomme siirup

Gomme'i siirup on paks neutraalne suhkrusiirup, mida kasutatakse kokteilide ja teiste segujookide magustamiseks; annab kokteilidele eriliselt siidise tekstuuri. Sisaldab kummiaraabikumi.

gorbuuša (kala)

Vaikse ookeani põhjaosa lõhilane - sealsetest lõhilastest kõige väiksem ja lõige levinum.

graavilõhe / õrnsoolalõhe / gravlax / gravadlax

Õrnsoolalõhe e. graavilõhe on (enamasti) soola ja suhkruga ja Põhjamaades värske tilliga maitsestatud värske lõhefilee, Kuivmarinaadis kalal lastakse maitsestuda vähemalt 12 tundi või kuni paar päeva[...]

granaatõunasiirup

Granaatõunasiirup on üks tuntuimaid puuviljasiirupeid. Paks, tumepunane ja magushapukas siirup valmistatakse granaatõunamahlast. Kasutatakse laialdaselt Lähis-Ida ja Vahemeremaade köögis. Annab roogadele hapukust sarnaselt sidrunimahlale ja tamarindile[...]

granadill

Purpur-kannatuslille mari on granadill. Küpse granadill on kortsulise koorega ja koore all olevas želeesarnases ümbrises olevad väikesed mustad seemned on samuti söödavad. Granadill lõigatakse pooleks ja maasika-vaarika-virsiku segu meenutavat maitsvat sisu süüakse lusikaga[...]

granola

Ameerikas populaarne hommikusöök. Koosneb erinevatest kuivatatud helvestest (peamiselt kaerahelvestest), pähklitest ja kuivatatud puuviljadest. Antud segu röstitakse õli ja meega ahjus krõbedaks, mille tulemuseks on kaloririkkam, ent magusam ja krõmpsuvam granola[...]

gratineerima

Keedetud või hautatud rooga ahjus pruunistumiseni üleküpsetama.

greip

Greip ehk kreebu (parem kui greipfruut). Troopilise greipfruudipuu vili, üsna hiljuti aretatud tsitruseline. Esmakordselt mainitakse greipi 1700ndatel aastatel Puerto Ricos, Euroopasse jõudsid greibid Florida kaudu 1910[...]

gremolata

[...]

grenadiinisiirup

Granaatõunasiirup on üks tuntuimaid puuviljasiirupeid. Valmistatakse granaatõunamahlast. Siirup on tumepunane, hästi magus; enamasti sisaldab veidi alkoholi (ca 3,5%). Kasutatakse laialdaselt kokteilides (Tequila Sunrise, Afterglow)[...]

griljaaž

Griljaažiks nimetatakse kompvekke, mis on valmistatud hakitud pähklite, mandlite või arahhisiga segatud karamellimassist.

grillkana

Kauplustes müüdav grillkana on toiduvalmistamisel tihti abiks. Kasuta salatites, võileivatäidistes jms.

grislilauk

Grislilauk sarnaneb meie karulaugule, meenutades maitselt sibulat ja küüslauku. Populaarne USAs ja Kanadas (eriti Quebecis), kus seda kevaditi süüakse.

grokk

Grokk on kuum alkoholjook, enamasti kuum suhkrustatud rummijook või kuum magus tee, millele on lisatud rummi, konjakit, viskit vm kanget alkoholi.

guarkummi e. guarjahu E 412

Polüsahhariid, saadakse Indias ja USAs kasvava guar-taime endospermist. Kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina.