Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Odrakohv

Tervislik jook jahvatatud odrateradest. Populaarne kohvi asendaja nendele, kes kohvi juua ei saa. Võta 1tl odrakohvi 2dl kuuma vee kohta.

Odrakruup, odrakruubid

Hulled barley - eemaldatud vaid väline kest. Tervislikum variant. Pearl barley - veidi enam lihvitud kruup. Populaarsem, sest küpseb kiiremini.

Ogamalts

Ogamaltsa lehed ja võrsed on söödavad, eriti noorest peast. Ogamaltsa kasvatatakseka aedviljana, lehti tarvitatakse salati ja sushi valmistamisel ning garneeringuna. Salsola soda on Itaalias tuntid kui Barba di Frate[...]

Ogamelon e. kivaano

Ogamelon ehk kivaano on kurgi ja meloni sugulane, pärit Uus-Meremaalt. Ogameloni vilja läbimõõt on 5cm, kaal 200-250g ja vilja katab 4-6mm paksune kuldoranž koor. Ogameloni vilja sisu meenutab tumerohelist želeed ning on söödav koos seemnetega[...]

Oliivid

Oliiv on õlipuu ploomilaadne luuvili.

Oliiviõli

Oliiviõli on traditsiooniline Euroopa toiduõli. Tänapäeval toodetakse 2/3 oliividest ja oliiviõlist Euroopa Liidus, ülejäänud kolmandik lähimaades Marokos, Alžeerias, Tuneesias, Küprosel ja Türgis[...]

Olla podrida

Paks hautiselaadne supp hispaania köögist, kust see Hispaania kuldajastul 17.sajandi alguses levis ka Prantsusmaale. Tänapäeval kutsutakse seda suppi ka 'puchero' või 'cocido'. 1581. a. kirjutas sakslane Marx Rupolt, et 'olla podrida' sobib kuningatele ja keisritele ja teistele härrasmeestele ning et supp koosneb 90 eri ainest[...]

Omlett

Munapannkook, munakook.

Ondatra ehk piisamrott

Ondatra on vee-eluviisiga suur näriline; keha pikkus kuni 35 cm. Pärineb Põhja-Ameerikast, kust ta kui väärtuslik karusloom toodi 20. sajandi alguses Euroopasse. Eestisse asustati ta 1947. Ondatra karvastu on pehme ja tihe, pikka ümmargust saba katavad väikesed soomused[...]

Orzo, kritharaki (makaronid)

Tillukesed, riisiterakujulised makaronid, kasutatakse nt türgi, kreeka (kritharaki) ja itaalia (orzo) köögis. Lisatakse suppidele ja hautatud riisile.

Kuva kõiki