Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Udon nuudlid

Udon nuudleid valmistatakse Jaapanis nisujahust, veest ja soolast. Paksud valged nuudlid võivad olla nii torujad kui ka lamedad. Cha-Udon on rohekad paksud nuudlid, mille valmistamisel on segatud valge nisujahu rohelise tee pulbri ehk matcha'ga[...]

Ugli vili

Ugli on tagasihoidliku välimusega Jamaikalt pärit tsitruseline, mis on ebakorrapärane ja vaoline. Meeldiva maitsega ja kergesti eraldatava kestaga. Kest on sõltuvalt sordist kas roheline, kollakaspunane või oranžikaskollane[...]

Uhhaa

Uhhaa on selge leemega kalasupp. Sega keedetakse väikestest kaladest (kiisk, särg, ahven vm) või suurte kalade luudest ja peadest. Kaladel eemaldatakse sisikond, peadel lõpused ja silmad. Luud peenendatakse, kalad pestakse[...]

Ulukiliha

Ulukiliha alla käivad põdra-, hirve-, metskitse-, metssea- jm liha.

Urjukk

Tervelt kuivatatud aprikoosid. Nimi on tulnud vene keele kaudu türgi keelest. Poolikult kuivatatud aprikoose kutsutakse kuragaaks.

Usanmjan

Aasia maitseainesegu, sisaldab viite vürtsi: kaneeli, tilli, nelki, tähtaniisi, ingverit.

uimastav juustumari

Kasutatakse taimse kalgendajana, nt juustuteol laabi (ingl. k. rennet) asemel. 

umeboshi

Jaapanis populaarne soolane ja hapu marineeritud "ploom". Tegelikult on umeboshi - tõlkes 'kuivatatud ume luuvili' hoopis ühest jaapani aprikoosist tehtud, aga maitselt meenutab tõesti pigem ploomi[...]

uuskošenill ehk erkpunane 4R (E124)

Uuskošenill ehk erkpunane (E124) – punane asovärv. Kasutatakse keeksides, saiakestes, karastusjookides, puuviljakonservides. On väidetud, et omab kantserogeenset toimet. Ameerika Ühendriikides, Soomes ja Norras keelatud, kui kantserogeen[...]

Kuva kõiki