Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Jaanalinnuliha

Jaanalinnuliha on väga maitsev, tume, pehme, punane, õrn ja väga tervislik, madala rasva- ja kolesteroolisisaldusega, samas valgurohke. Meenutab loomafileed. Eestis kasvatatakse jaanalinde Vilsandis ja Muhus[...]

Jaapani köök

Jaapanlaste dieet on üks tervislikuimaid - madala rasvasisaldusega, aedviljade- ja sojarohke. Jaapanlaste oodatav eluiga on hetkel 74.5 aastat, mis on maailma kõrgeim. ¤ Jaapani dieet sisaldab vähe küllastunud rasvu[...]

Jaapani makrell (kala)

Kala. Hisp. k. 'Caballa', sks. k. 'Makrele', pr. k. 'Maquareau', jaapani k. 'Maccerello Sgombro', it. k. 'Scombro'

Jaggery toorsuhkur

Dehüdreeritud suhkruroo- või palmimahl, millel on karamellimaitse ja veidi kleepuv, purune tekstuur. Kuna datlipalmi mahlast valmistatud suhkur on kallim ja raskesti kättesaadavam, siis enamasti müüaksegi jaggery nime all suhkruroost tehtud suhkrut[...]

Jahubanaan

Jahubanaanid väga tärkliserikkad ja paljudes troopilistes piirkondades põhitoiduaine meie kartuli asemel. Värvilt rohekaskollane, umbes 30 cm pikkune. Maitse on jahune ja kuiv, toorelt söömiseks ei sobi[...]

Jambalaya

Riisiroog Cajun'i köögist New Orleansist. Väga palju erinevaid versioone, ent tavaliselt sisaldab lisaks riisile tomatit, sibulat, paprikat, liha, selgrootuid, linnuliha jne.

Jamss

Iga jamsi taime all kasvab üks juurmugul, mis kaalub tavaliselt 4-8kg, erandlikult isegi 50kg. Tuntakse vesijamssi (D. alata), valget jammsi (D. rotundata), kollast jammsi (D. cayenensis) ja hiina jamssi ehk hiina kartulit(D[...]

Janssoni kiusatus

Kuulus anšoovisega maitsestatud kartulivorm Rootsist.

Jarlsbergi juust

Jarlsberg on kuulus suureauguline emmentalilaadne juust Norrast. Sulab kergesti ja on maheda maitsega.

Kuva kõiki