Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Rabarber

Kuigi botaaniliselt on rabarber juurvili, kasutatakse seda enamasti nagu puuviljagi: kompotiks, kisselliks, kookides ja tortides. Proovi ka lisandina lihatoitude juurde. Rabarber on rikas mineraalainete poolest, sisaldab kaaliumi, magneesiumi, rauda ja naatriumi[...]

Raclette

Šveitsi köögist pärit roog - röstitud juust mundris kartulitega. Juurde pakutakse kornišone (tillukesed marineeritud kurgid), marineeritud pärlsibulaid ja valget pipart. Raclette juust peab olema üsna tugevamaitseline (Raclette, Bagnes, Fontal, Montale, Turunmaa jm[...]

Raclette juust

Raclette juust pärineb Savoie piirkonnast Prantsusmaalt. Meeldiv pähkliaroom pääseb esile seda sulatades või grillides.

Rahhat-lukum

Tarretis, mis on keedetud suhkru ja siirupi segust tärklise ja agar-agari lisandusega, maitsestatud hapete ja essentside või teiste maitseainetega.

Raita

Raita on india köögist pärit paks jogurtikaste. Levinuim on kurgiraita, ent kasutada võib ka teisi aed- ja puuvilju (spinatit, mangot, banaani, baklažaani, tomatit jm). Maitsestamiseks kasutatakse musti sinepiseemneid, garam masalat, harakputke, vürtsköömneid, tilli, münti, peterselli, estragoni jne[...]

Raki

Türgi aniisiviin.

Rambutan

Eksootiline puuvili. Ploomi suurune, punakaspruun või kollakas, karvane. Karvase takjat meenutava koore all on pehme ja libedavõitu valge viljaliha (kivi ei sööda). Maitse on värske ja aromaatne. Süüakse niisama, puuviljasalatites või lisatakse idamaistele roogadele[...]

Rapadura suhkur

Rafineerimata roosuhkur, kergelt karamellimaitseline.

Rapsiõli

Raps ehk õlikaalikas (Brassica napus) on õli- ja söödataim ristõieliste sugukonnast kapsasrohu perekonnast. Raps on tekkinud rüpsi ja kapsa looduslikust ristlusest[...]

Ras el hanout

Maroko köögis kasutatav maitseainesegu [رأس الحانوت] . Koostis varieerub, sisaldades nii erinevaid afrodisiaake nagu kuulus mürgine hispaania kärbes (Lytta vesicatoria). Võimalike ohutumate koostisainete hulka kuuluvad kubeebapipar, pikk pipar, must pipar, paradiisiterad, tšillipipar, mungapipar, muskaatpähkel, kaneel, nelk, kardemon ja isegi roosiõisi, nagu kõrvaloleval fotol näha:) Nimi 'ras el hanout' tähendab tõlkes 'kaupluse pea/juht' ja viitab sellele, et vaid üks inimene vürtsipoes oskas maitseainesegu valmistada - vastavalt vajadusele ja ostja rahakoti paksusele[...]

Kuva kõiki