Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Aerolatte

Väike patareiga töötav vispel, kasutatakse piima vahustamiseks.

Appenzelleri juust

Juba 700 aastat tuntud kõva Appenzelleri juust pärineb Appanzelli ja Saint Galleni ümbruse mägedest Šveitsis. Maitselt vürtsikas ning aroomis on tunda röstsaia ja pärmi. Väline kest on erkoranž ja levitab kerget laudalõhna[...]

Arapey juust

Lõuna-Ameerikast Uruguayst pärit juust. Arapey on kuulus puhkekeskus Uruguay rannikul. Arapey on kõva ja kergesti pudenev, ent mitte väga kuiv juust. Sobib hästi riivimiseks. Maitsev suppide või makaronide peal[...]

Asiago juust

Asiago on Kirde-Itaaliast pärit kõva juust, mis on tehtud pastöriseerimata lehmapiimast. Asiagost on kaks varianti: värske Asiago Pressato täispiimast ja laagerdatud Asiago d'allevo kooritud piimast[...]

Aura sinihallitusjuust

Soomlaste tuntuim ja vanim sinihallitusjuust. Aura sinihallitusjuustu hakati valmistama Turu linnas 1935. aastal Aura Gold juustu valmistatakse 1997. aastast. Tugeva lõhnaga, mureda koostisega, laagerdub 6 nädalat[...]

aadlihallitus e. väärishallitus

Niiskusseen, mis põhjustab hallitust paljudel puuviljadel, ka veinimarjadel. Esineb kahes vormis - healoomuline aadlihallitus (väärishallitus) ja pahaloomuline hall hallitus. Aadlihallitus areneb hilisel üleküpsenud marjal, kui hommikune kaste ja soojus loovad seene arenguks soodsa keskkonna[...]

aafrika pipar

Pärit Kesk-Aafrikast. Viljad meenutavad kubeebapipraid, aga on väiksemad ja maitselt värskemad ning mahedamad.

aas-šampinjon (seen)

Väga hea söögiseen, söödav värskelt.

aasia greevia

Lõuna-Aasias kasvav aasia greevia kasvab kuni 8 m kõrguseks. Lehed on 5-18 cm pikad. Toiduks kasutatakse 5-12 cm pikkuseid marju, mis küpselt on mustjaslillakad. Marjad on magushapud.

Kuva kõiki