Liisi Abikokk 2011-10-06 09:24:08 |
Meie käime ka juba aastaid vaid kord nädalas poes. Lihtsalt ühel hetkel tundus nii mõtetu pärast pikka ja väsitavat tööpäeva veel kuskil poesjärjekorras passida. Üldiselt jääb poeskäik pühapäevale ja sellest tingitult jagub näiteks piima tavaliselt kuni kolmapäevi, mis omakorda dikteerib, et nädala alguses on hommikuti kindlasti laual puder, nädalalõpu poole võileivad. Õhtul midagi toekamat. Ette eriti ei valmista, kui, siis jagub järgmiseks päevaks töö juurde kaasavõtmiseks. Muidugi kauasäilivatest ainetest on ka paras varu olemas ja elu ilma sahvrita enam ette ei kujuta. Hoidised, jahud, suhkrud, makaronid, tangud jms, lisaks sügavkülmaproduktid, nii et päris nälha ei jääks kui isegi pikemat aega poodi ei saaks. Kui on juhtunud, et eelmisel poeskäimisel olen võimeid üle hinnanud ja hulga riknenud kaupa minema visanud, siis järgmisel korral piiran ostude hulka oluliselt ja ostan vaid hädavajalikku. Konkreetsest nädalamenüüst ka - Sel nädalal käisin poes esmaspäeva õhtul. Hommikuti olemegi nüüd putru söönud, kuid täna valasin viimase piimatilga ära, seeg homme hommikul on võileivad. Õhtusöögiks oli esmaspäeval vanaema poolt kaasa pandud kartul ja liha, teisipäeval eelmisest nädalast külmkappi jäänud verivorstid ahjukartulitega, eile kanatiivad friikartulite ja salatiga. Täna midagi hakitud kalkuni kintsulihast, ehk kotletid või pajaroog vms. Homme tulevad paar sõbrannat külla, kellele plaanin pakkuda kõrvitsasupp ja ehk küpsetan koogi ka. Igaljuhul olen praeguse poeskäimisega väga rahul, kuid kindlasti on see lihtsam kuna hetkel tuleb arvestada vaid 2 täiskasvanuga, lastega oleks keerulisem. | |
Triin Abikokk 2011-10-06 11:09:40 |
Meie ka käime 1x nädalas. Piima küll toome juurde. Kartul on keldris, liha sügavkülmas, kuivainetevaru täiendan vajadusel. Kuna mul on väike köök, siis tohutuid tagavarasid ei ole. Küll aga on erinevaid ube, läätsi, herneid - mida võiks küll kampaani korras "hävitada" ehk toiduks vormida. Katsun seda siis teha nüüd ja igal nädalal ära kasutada mõne seisma jäänud kotikese põhja. Tore ettevõtmine :). Sel nädalal oleme söönud: esmaspäeval: kartul ja valesibulaklops + porgandisalat; teisipäeval: nuudlid koorese lihakastmega; kolmapäeval: pannkoogid tuunikalaga (see oli küll seisma jäänud kappi); täna kavatsen teha lastele riisi kanafileega ja suurtele kookospiimaga aasiasuppi mõnda, et ära kasutada ube ja kookospiim :). | |
Kirsike Abikokk 2011-10-06 11:46:48 |
Ma käin ka enam-vähem kord nädalas poes, aga seekord on eesmärgiks pigem kappidesse kogunenud "varude" hävitamine". :) Saaks vähemalt kuivainete ja maitseainete sahtlid nii puhtaks, et asjad oleks ühes kihis. Ja sügavkülmas võiks jäätise jaoks jälle ruumi olla... Ja siis saaks ju uuesti jälle varuma hakata! :P | |
Ristl Kokaõpilane 2011-10-06 13:09:13 |
Mõtlesin ka, et ühineks selle ilusa ettevõtmisega, aga kappides varudest ülevaadet tehes selgus, et ... varusid ei ole. Põhimõtteliselt selgus, et mul on varuna arvestatavad ainult oliiviõli ja nii 15 l veini, mis said Itaaliast kaasa toodud, aga nendest kahest ei tahaks elada :) Noh ja koeratoit on ka piisava varuga olemas. Lapsed ütlesid seepeale, et nemad juba ammu ei saa aru, miks meil nii suur külmik on ostetud, kui seal enamasti valitseb tühjus. Nii et mina sean sammud nädalavahetusel hoopis poodi ja tekitan mingi varu esimese sammuna. Ablas miisu. |
|
Tiina Abikokk 2011-10-06 19:39:19 |
Viimati tegin süüa pühapäeval ja uuesti oli aega teha alles täna õhtul. Õnneks jagus kuni siiani. Hommikul röstisime viimased leivaviilud, mida sõime võiga. Õhtusöögiks spagetid tomati-tuunikalakastmega, kõrvale hapukurki.
Kõige problemaatilisem on ikkagi lõunasöök tööl. Täna oli üks üritus kus igasugu näkse pakuti, aga muul ajal tuleb midagi ju kodunt kaasa võtta. Nüüd on purk ube tomatis tööl, et kui midagi muud üle ei jää :) Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Karolin Abikokk 2011-10-06 21:51:07 |
Tahaks ka omaltpoolt öelda, et igati vahva ettevõtmine ja katsetus. Lugesin seda teemat nädalaalguses, enne seda paar päeva olin mõelnud just sama - vaatasin kappe, kõik kohad kõikvõimalikke toiduaineid täis ja ära ei mahu.. Mõte hakkas kohe tööle, et miks peab nii palju poes käima, kui toite võimalik teha nii paljudest olemasolevatest asjadest. Üritan ka seda hävitustööd vaikselt teha - üleeile ja eile poes ei käinud, täna aga sai piim otsa ja siis sai natuke muud ka ostetud. Nädalasees oleks mul see projekt kergem - elan pmst kahes kohas - korteris kahekesi emaga ja siis toitu vähem vaja. Nädalavahetuseti olen maal, kus on ülejäänud pere.. Tegelikult seal on kappides veel kordades rohkem asju, väga palju erineivaid kuivaineid, sügavkülmutatud asju, metsikult hoidiseid jne. Nii et tegelikult saaks natuke pingutades nädalakese vastu peetud vabalt! Ma alustan sellega järgmine esmaspäev, ja vaatan kaua saab ilma poes käimata olla, eesmärk oleks vähemalt 3-4 päeva ikka. :) | |
Narkolepsia Abikokk 2011-10-06 23:25:07 |
No iseenesest läheb asi kenasti. Eile sõin küla peal, täna hommikul kodus putru ja õhtupoolikul mingit pläginat tomatitest, porgandist, sibulatest, seentest ja kanast. Alguses nägi küll asi jube kahtlane välja, sest erilist inspiratsiooni ei olnud, aga kokkuvõttes tuli asi nii pagana maitsev, et ma panin terve potitäie nahka.. Olemasolevate toiduainete nimekirja ei ole olnud mahti koostada. Süüa paistab veel olevat igatahes. Õhtul aga käisin ikkagi poes, et uus Oma Maitse lunastada. Ja hirmus õlleisu tuli peale, nii et ühe pudeli ma siiski ostsin, aga.. see ei ole ju toit? (: Kummaline on see, et saan aru, kuidas mul poest midagi tegelikult vaja ei ole, aga see harjumus (ja natuke ka vajadus) riiulite vahel kolada tuletab end iga kord meelde, kui mõnest kauplusest möödun... | |
ErleS Abikokk 2011-10-07 09:18:48 |
Täna on juba reede ja olen suutnud edukalt poodi vältida :) Natuke igatsen liha ja piimatoodete järele, kuna neid mul kodus ei olnud. Üleeilne menüü oli selline: hommikuks riisipuder maasikamoosiga, lõunaks eelmise päeva tomati-riisisupp, õhtul mõned tükid õunakooki. Koogi sisse kasutasin ära majoneesijäägi, mis muidu olekski ilmselt prügikasti rännanud. Vahepaladeks jälle mõni kodune õun. Eile oli väga kaootiline päev söömise osas, kuna hommikusööki ei jõudnud süüa. Haarasin kaasa viimase õuna ja pooliku tahvli tumedat šokolaadi. Õnneks oli töökaaslasel sünnipäev, nii et varane lõuna oli suupistetega tema poolt. Lõunat ei söönudki. Peale lõunat võtsin pidulaualt veel ühe võileiva ja paar soolast küpsist. Õhtul kodus ahjukartulid, mille maitsestamiseks kasutasin ära viimase tilga pestot. Lisaks küpsetasin eile hilisõhtul veel Empanada Gallega pirukat, mille tegemisel selgus, et tavaline jahu ongi juba otsakorral, seega suuremalt jaolt asendasin selle täisterajahuga. Pirukas oli täna hommikusöögiks ja saab olema ka lõunaks. Hea pirukas, mida ilma selle kampaaniata ilmselt leidnud ei oleks. Muideks, meie agarust on märgatud ja eilses Eesti Ekspressis oli viide sellele, et nende artikkel on mõjunud naminamikatele nakkavalt ;) | |
Noor_Perenaine Abikokk 2011-10-07 09:34:37 |
Narkolepsia:
Ja vähemalt minul tekitavad mõned reklaamlehed näiteks head pastat (Pfanzani vms) varuda...Aga ma olen edukalt hakkama saanud siiani.
Eile hommikul käis piimaonu küll, aga see hakkabki nüüd igal esmaspäeval ja neljapäeval nii olema. Ja poodi ma selle jaoks ei läinud :)
Kolmapäeval hommikuks mannapuder moosiga (leidsin külmkapist sõbranna toodud väga head mustasõstramoosi), lõunaks kõrvitsasupp ja tükk kooki ja kohv, õhtul hoidsin lapsi ja jälle kõrvitsasupp. Maiustasime mu kaasa viidud koduse arbuusiga. Hiljem veel tassike teed.
Neljapäeval jälle mannapuder (meil ei ole teisi pudrumaterjale hetkel kapis) ja isa pakkus tööl suitsukala. Seega puder ja suitsukalaga rukkipala. Üldse sai kodust kaasa võetud leiva- saiajääke selle kalaga eile söödud. Lõunaks käisin ema kapi kallal - praadisin keedukartulit ja praekapsast. Õhtul tegin pastat kukeseentega ja piimapudeli pealt riisusin väheke koort sinna sisse. Väga hea oli. Sain viimase koti pastat tühjaks ja karbikese seeni külmkambrist vähemaks. Kõrvale purustasin köögikombainis paar väikest peeti, ühe suure porgandi ja pool punast sibulat. Segasin hulka veidi veiniäädikat, oliiviõli ja ürdisoola, pipart. Ja toorvorstid (mis olid nädala alguses külmkappi tekkinud).
Täna hommikul - jah, mannapuder moosiga :) Ja tass kohvi. Lõunaks vaatan veel...kas käin ema kapi kallal või teen pattu ja ostan lõunaks miskit.
Eile tõstsin juba tüki sealiha külmkambrist külmkappi ja õhtuks teen ahjuliha. Kõrvale kartul, porgand, pool muskaatkõrvtisat ahjus. Ja viimased maalt toodud tomatid tuleb ka ära süüa.
Homme on plaanis hommikul tatrapuder (nädala sees ei jõua seda hommikul teha). Ilmselt jääb ka praejääke üle. Lisaks plaanis kohupiim, mõni muna, poolik kreeka jogurt, külmkambris ammu ootavad kirsid, natuke võid ja rukkijahu koogiks ära teha :)
Õhtul sööme minu vanemate juures. Kummaline on see, et saan aru, kuidas mul poest midagi tegelikult vaja ei ole, aga see harjumus (ja natuke ka vajadus) riiulite vahel kolada tuletab end iga kord meelde, kui mõnest kauplusest möödun... |
|
Tiina Abikokk 2011-10-07 19:46:37 |
ErleS:
Jee! Me oleme Ekspressis! :D Ekspress on meie uuele harrastusele ka nime leidnud - kapitoit.
Kapitoit - leidlikkust ja trotsi väljendav toit, mis valmib ilma poodi minemata käepärastest toiduainetest, mis kappidesse aegade jooksul kogunenud ja soodusmüükidelt kokku ostetud. Kapitoidusõprade klubi tüvitekst on Krister Kivi artikkel "Kuidas ma lõpetasin kulutamise toidule".
Niisiis, minu tänane kapitoit oli jogurt müsliga hommikusöögiks, lõunaks sõin ära eile tööle viidud oad tomatikastmes, kusjuures poolest purgist täitsa piisas. Teine pool jääb järgmist korda ootama. Aga kolleeg pakkus kõrval sünnipäeva puhul kringlit ka. Õhtul sõin ära viimase supijäägi. Laps tegi omale makarone. Muideks, meie agarust on märgatud ja eilses Eesti Ekspressis oli viide sellele, et nende artikkel on mõjunud naminamikatele nakkavalt ;) Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |