Jõulud

Veronika
Postitusi: 237
Abikokk
2010-12-28 10:58:14
Meil läksid jõulud niimoodi, et 23. detsembril korraldasime jõulueelse õhtu, kuhu olid kutsutud meie vanemad ja õed-vennad kaaslastega. Laual oli: kasukas, kartulisalat, õlles hautatud hapukapsas, ploomidega pikitud sea kaelakarbonaad, pohla-õunamoos, Tapa Lihatööstuse verivorstid (väga head!). Magusaks pakkusime piparkoogi-toorjuustukooki. 24. detsembril olin koos oma perega. Ema oli teinud ahjukana (mis oli nii pehme, et lausa sulas suus), kasukat, porgandi-küüslaugu salatit, hautatud hapukapsast. Samuti olid laual Tapa Lihatööstuse verivorstid. Kuna kõht oli pärast nii täis, siis magus ei läinudki loosi :)
Jaanikaant
Postitusi: 705
Abikokk
2011-01-07 15:36:41
Eelmisel aastal korraldasime õega perele jõulude puhul kolmekäigulise õhtusöögi. Menüüst saab lähemalt lugeda siit. Pakkusime: Kõrvitsapüreesuppi karamelliseeritud pähkliga, juurde iseküpsetatud puuviljaleiba, Karamellitud kartul(pruunistatud kartul), isevalmistatud verivorst, hautatud hapukapsas ja seesamiseemne-porgandi- tsitrusesalat, Lisaks olid laual veel klassikaline kartulisalat, marineeritud seened, marineeritud kurk, täidetud munad, singirullid, Magusaks külmutatud vaarika- riivleiva tort ja kaneelisaiakesed. Ja selline oli laud esimese käigu ajal:

Maitse asi

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-12-16 13:51:46
Donna Hay jõulusoovitused

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-12-17 22:50:55
Postimees ja Truffe korraldasid jõulutoitude retseptivõistluse: Retseptivõistlusel jahmatas üllatuslikult jõulusushi. See sushi-idee tundub päris vahva. Retseptivõistluse võitja Aimar Aviste kirjutas: Järgnev retsept on minu enda väljamõeldis. Jõulusushi Verivorst (midagi tavalist ilma eriliste lisanditeta) marineeritud kõrvits (kuubikute või ribadena) hapukapsas mädarõigas pohlamoos sushi nori Verivorst küpseta vastavalt tootja juhendile, eemalda vorsti sisu ja seejärel jahuta sisu toa temperatuurile. Kata nori leht verivorsti sisuga samamoodi nagu nori kaetakse riisiga sushi tegemisel. Sushi sisuks kasuta marineeritud kõrvitsat ja hapukapsast ning maitsesta mädarõikaga. Rulli kokku ja serveeri koos pohlamoosiga, mis on pandud eraldi väikesesse kaussi.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-12-23 14:56:28
Meie suguvõsa üks suurtest jõulupidudest on juba möödas - eelmisel pühapäeval võõrustasime 25 inimest enda kodus. Panen siia kirja menüü ja umbkaudsed kogused, ehk on abiks. Kuna inimvõimetel on piir, siis vorste ise tegema ei hakanud ja palusin nii mõnelgi sugulased üht-teist kaasa tuua, nii olin ise külaliste saabudes veel täitsa rõõmus ja rõõsa :D Põhiroog: krõbe triibuliha (mul oli 2 ca 800-900 g pakki, oleks kindlasti veelgi söödud, kui oleks rohkem olnud) verivorstivalik (2 pakki jõhvikatega jussikesi, 2 pakki e-vabu jusse ja 1 pakk Saaremaa advendivorstikesi) kõrvitsakaste (pooleliitrisest purgitäiest piisas) ja pohlamoos (300g purgitäis) Õlles hautatud hapukapsas (Uus Kongo + A le Coqi porter) keedetud kartul (Laura, muidugi, 4 kg koorisime ja keetsime, veidi jäi alles) Suupisteteks: singirullid (kokast tädi tõi kaasa), marineeritud kurgid, Pepe Kala külmsuitsulõheviilud, punase kapsa coleslaw Magusaks: Kohila Napoleon (ehk siis Kohila sugulaste tehtud :)), piparkoogid (jõulupiparkoogid ja Harmoonikumi piparkoogid + NOPi mõnusad piparkoogiglasuurid), isetehtud tšillitrühvlid (Aleppo tšillihelvestega maitsestatud ganache + tempereeritud tume šokolaad) ning pähklikommid (tempereeritud šokolaadikuulid, sees sarapuupähkel). Jõime mingit hirmus magusat vahuveini ja siis ohtralt õunamahla ja morssi ja vett; pärast ka kohvi. Kui nüüd peaks uuesti tegema, siis jätaks singirullid-lõhe-coleslaw vast ära - see põhiroaosa oli täiesti piisav (me istusime vaid osaliselt laua taga, sest rahvast oli 2 x rohkem, kui me laua taha mahub). Krõbedat triibuliha teeks rohkem, kapsast oleks võinud tsipa vähem olla (aga andsin õele purgitäie kaasa ja ise kuumutasime ka järgmisel päeval).

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-12-24 13:44:38
Mul on vist tänaõhtune menüü paigas :) Kuna "pärisjõulupidu" oli juba ära, siis väiksemas pereringis sööme tänavu veidi ebatraditsioonilisemalt: Eelroad: salatikokteilid harissa, vähisaba, röstitud paprika ja koriandriga ingveri-toorjuustukreemiga krõbedad verikäkiviilakad Põhiroaks: Mesine ahjupart (1,8 kg, ostetud NOPist) + apelsinised ahjukapsad (Imre Kose/Mari-Liis) + Magustoit: inglise jõhvika-õunapudingid karamellikastmega Piparkoogid (jõulupiparkoogid, NOPi rukki-mandlitainapiparkoogid ja Vertigo piparkoogid - neid asun veel küpsetama; NOPi piparkoogiglasuurid)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Nipitiri
Postitusi: 959
Abikokk
2011-12-27 12:16:29
Selle aasta jõulupeod olid meil magustoidurikkad. Mulle endale meedlis enim nougat-terriin, aga ka šokolaadine jõuluhalg, mille täidisele lisasin After Eight tükikesi ja vaarikaid. Jõulupuding polnud sel aastal nii hea kui tavaliselt, tegin vahelduseks teise retsepti järgi ja tuli liiga magus ning ei hoidnud korralikult vormi.
Silja
Postitusi: 324
Abikokk
2011-12-27 15:46:45
Kirjutan ka pisikese "romaani". Minu kenast plaanist teha eraldi kena jõulusissekanne ka blogisse, ei tulnud mitte midagi välja. Nagu ikka läks jube kiireks. Liha otsast jahtus, kartulid keesid viimasel piiril ja laps nõudis täpselt "õigel" hetkel tähelepanu. Seega pole pilte ühestki roast. Leidsin ühe! pildi, mis vähegi jõululauast aimu annab. Laud sai väga lihtne: keedukartul, klassikaline ahjuliha vaid soola ja pipraga ning pikitud ohtra küüslauguga (imehea ja pehme sai) ja siinne populaarne õlles hautatud hapukapsas (see on parim hapukapsas, mida ma tean ja saanud olen). Lisaks mõnusalt kerge heeringas punaste marjadega - seda tegin 60g suhkruga sest varemproovitu oli minu jaoks liialt magus ning see sai maailma popim heeringas, mida mu pere söönud oli. Kindlasti jäävad püsivalt jõulumenüüsse nii õllekapsas kui ka see heeringas. Prae kõrvale oli loomulikult lihaleeme-koorekaste, mädarõika-hapukoorekaste, ema marineeritud kurgid ja ema marineeritud kaseriisikad. Suupisteteks leidsil laual koha küüslaugujuustu täidisega singirullid, suitsutatud Suluguni juust, külmsuitsuforell, oliivid ja marineeritud ürdiküüslaugud. Magustoiduks Brita tort. Lisaks veel omatehtud piparkoogid, ohtralt kommi ja mandariine. Joogipooliseks pakuti šokolaadiporterit, meestele viina, emale veini ja vahuveini ja mina... jõin Bionade limonaadi, et saada ka oma "mulliga" joogi tunne kätte :P Mittealkohoolne jook oli maailma kõige parem morss, mida saab ainult kodusest õunamahlast (kuigi uus avastus on et Põltsamaa värskelt pressitud mahl on asenduseks täpselt õige), arooniasiirupist, sidruniviiludest ja pohla-/jõhvikamarjadest. Oluline on sidrunid juba varem siirupiga likku panna. Kogu seda menüüd saime terve pühade aja pugida ja kõht on siiani täis. Üldiselt võtan selle toiduteo kokku nii, et ei tundnud mitte mingisugust jõulustressi toitude tegemisega. Heeringa, küüslaugujuustu tegin päev varem. Jõuluhommikul küpsetasin koogi, siis kapsad hauduma- ja siis oli tükk tühja maad mitte mingit tegevust niikaua kui oli aeg kartulid keema panna ja liha ahju lükata. Koogile segasin kreemi 5 minutiga ja panin vahele pool tundi enne serveerimist. Ja voila!- nagu oleks teinud igat teist õhtusööki. Tuleb välja, et polegi mõtet rohkem vaaritada sest kui praad on nii hea siis keegi ei jõuagi muud süüa. Jumal tänatud, et jätsin tegemata algselt plaanitud salati ja veel mõned suupisted. Ilmselt olen see inimene, kelle jõulualual ei saa olema kunagi lõhet, riisi, pastat jms. Vaid kindlad traditsioonilised road :)

Lavendlimesi.blogspot.com

Sasha
Postitusi: 207
Abikokk
2011-12-28 22:10:20
Traditsiooniline kalkuni-ajukartuli-kapsalõuna oli. Aga tahtsin ära mainida, et sel aastal tegin seda Inglise puuviljakooki ja väga hea sai. Mõnusalt mahlane. Ilmselt teen järgmisel aastal jälle seda. Aga märkus: lugesin algallikast kommentaare, milles paar inimest soovitasid kuuma kooki kohe mitte niisutada, pidavat liiga pehmeks ja pudruseks muutuma. Seega niisutasin mina alles jahtunud kooki. NB Pille, palun korista see triibuliha pilt ära! Inimesed üritavad siin peale pühi alla võtta ja tervislikumalt toituda ja üldse...
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-01-04 09:50:23
Õhtulehes oli selline tore jõulune magustoit, autoriks Alla Metsmaa Piparkoogikorvike karamellise sefiiri ja šokolaadiga (12 tükki) Vaja läheb: 200–300 g piparkoogitainast, 4 munavalget, 280 g suhkrut, 60 g vett, 6 sl pohlamoosi, 100 g šokolaadi, pisut kaneeli. Valmistamine: Määri 12 madala äärega vormi õliga ja tolmuta vähese jahuga. Rulli tainas õhukeseks, laota vormidele ja vajuta siis vormi. Küpseta 200kraadises ahjus 8–10 minutit (korvike on valmis, kui servad on pisut tumenenud). Lase jahtuda ja kummuta korvid vormidest välja. Sefiiri tegemiseks vahusta munavalged. Seejärel keeda suhkrust ja 60 g veest paksem siirup (siirup peab jääma pisut veniv) ning lisa see kohe kuumalt vaikselt niristades ja vahustamist jätkates munavalgevahule. Vahusta, kuni siirup on jahtunud ja vaht nii tugev, et korvikestesse pritsides ära ei vaju. Kõrveta kuival pannil 1 sl suhkrut. Kui suhkur on pruunistunud, lisa õige pisut vett ja vala sefiirile juurde. Pritsi sefiir korvikestesse, lase sefiirikuhila tipust sisse ka moos. Kaunista vedela šokolaadiga, millele on lisatud veidi kaneeli. NIPP! Siirup on sefiiri tegemiseks piisavalt veniv, kui sellest läbi kirjaklambri puhudes mullike moodustub.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 >>