Pille![]() Nami-Nami peakokk 2008-11-24 16:59:23 |
Anu:
Ma olen nüüd vahepeal mitu kooki küpsetanud, kus piparkoogimaitseainet vaja ja jõudnud sellisele otsusele, et edaspidi kasutan SM segu piparkookide tegemiseks ja Meira oma kõiksugu muude küpsetiste tegemiseks. SM on liiga vänge tavaliste kookide jaoks minu arust..
Kasutasin nii Santa Maria kui ka Meira maitseainet. Meira oma pole enne proovinud ja esmamulje ei jäänud ka kõige parem - tundus liiga mahe. Samas SM on mu jaoks võib-olla veidike liiga vungine, nii et kahepeale kokku sai ülimalt hea tulemuse. |
|
Gita![]() Kokaõpilane 2008-11-25 08:46:32 |
Sain minagi siis piparkoogitaigna tehtud. Pole kunagi varem ise teinud ning oli üllatus-üllatus väga kerge valmistada. Panin paki Santa Maria maitseainet, aga minule tundus liiga vürtsine. Laps käib kahe käega kausi kallal ning ei virise maitse üle. Järgmisel korral panen küll maitseainet natuke vähem. | |
Spidur![]() Abikokk 2008-11-25 09:13:43 |
mina tegin eile thredahlia blogis olnud retepti järgi taina, maitseainesegu miksisin ise kokku. osaliselt oli see see, mis Pille siin andis: 2 sl jahvatatud kaneeli 1 sl jahvatatud ingverit 1 sl jahvatatud nelki (panin sutsu vähem) 0.5 sl jahvatatud pomerantsikoort 0.5 sl jahvatatud vürtspipart lisasin veel 1 tl kardemoni ja 0,5 tl muskaati | |
Väike My![]() Kokaõpilane 2008-11-25 16:24:59 |
Meie peres on alati selle thredahlia blogi retsepti järgi tainast tehtud. Küll aga selle vahega, et siirupiks keedetud vaid 200 g suhkrut ja 100 g hiljem juurde segatud, kuuldavasti teeb see taigna krõbedamaks. Ise siirupi keetmise juures see võlu ongi, et saab seda tumedust oma maitse järgi timmida, mina jätan siirupi üsna heledaks (st lisan vee niipea kui suhkur sulanud, kui tumedamaid kooke tahta, tuleb lihtsalt sulanud suhkrut pruunimaks kõrvetada). Mina olen teadnud, et vähemasti ööpäev peaks tainas seisma enne küpsetamist. Aga selle retsepti järgi tulevad just minu maitse järgi piparkoogid - õhukesed ja muredad/krõbedad. Üldiselt, kui piparkoogitainas kipub kleepuma ja kinni jääma, siis nagu ütles mu vanavanaema - valed jahud. Küll aga aitab selle vastu kui natuke jahu lihtsalt juurde sõtkuda. Ega see mugav pole, aga aitab. Palju koledam on kui tainas on liiga kõva saanud, kõvale taignale margariini sisse mudimine on palju keerulisem, kuigi võimalik ja elus ette tulnud :) PS Ja kui ununebki piparkoogitainast sügavkülma ja see avastatakse alles suvel kui vaja sinna jälle marju ladustama hakata, siis piparkoogitaignast ja sinihallitusjuustust saab imelisi küpsiseid ;) | |
Fre![]() Abikokk 2008-11-26 14:13:46 |
Kas kellelgi on kogemusi ilma munata piparkoogitainaga - vaja oleks munaallergikule sobivat retsepti. | |
Zoozi![]() Abikokk 2008-11-26 14:47:56 |
Fre:
Mul sulle selline pakkuda.
Vanaema piparkoogid - raamatust Hiigelhulgal hõrgutisi
1 1/2 dl siirupit
2 tl kaneeli
2 tl ingverit
2 tl kardemoni
1 tl nelki
1 tl vürtsi
200 g võid või margariini
2 dl suhkrut
1 dl rõõska koort
2 tl soodat
u 8 dl nisujahu
Lase siirup ja maitseained keema. Jahuta. Vahusta või ja suhkur ning lisa vahusse siirupi-maitseainesegu ja koor. Sõelu hulka sooda-nisujahusegu. Sega tainas ühtlaseks ja lase jahedas kohas järgmise päevani kõveneda. Võta tainast osade kaupa ja rulli jahu kasutades õhukeseks. Tee vormidega piparkooke ja pane küpsetuspaberiga kaetud plaadile.
Küpseta 200-kraadises ahjus 6-10 minutit. Jälgi, et kõrbema ei lähe.
Piparkoogid säilivad jahedas ja kuivas hästi ,nii et tasub teha varuks.
Olen kunagi teinud märgi juurde, et maitse ok, aga võib rullimisel laua külge kinni jääda. Kahjuks oli see 10 a tagasi, et praegu ei kommenteeri.
Jõulupiparkoogid - samast raamatust, aga pole neid teinud
250 g võid või margariini
2 dl suhkrut
1 1/2 dl siirupit
1 dl vahukoort
2 spl konjakit või apelsinimahla
1 spl kaneeli
1 1/2 tl kardemoni
1/2 tl nelki
1/2 tl ingverit,jahvatatud
ligi 1 spl soodat
u 10 dl nisujahu
Vahusta pehme rasvaine ja suhkur. Klopi juurde siirup. Vahusta koor ja lisa segule koos maitseainete ja konjakiga. Sõelu sisse sooda-jahusegu ja sega tainas ühtlaseks. Lase jahedas kohas järgmise päevani kõvaneda.
Vajuta osa tainast jahusel tainalaual kettaks. Raputa ka peale veidike jahu ning rulli õhukeseks. Jälgi, et tainas aluse külge kinni ei jääks. Tainast võid rullida ka küpsetuspaberil. Võta piparkoogivormidega kujundeid. Küpseta 175-200kraadises ahjus 5-10 minutit.
Kas kellelgi on kogemusi ilma munata piparkoogitainaga - vaja oleks munaallergikule sobivat retsepti. |
|
Pille![]() Nami-Nami peakokk 2008-11-26 18:06:04 |
Zoozi:
No vott. Neid munata pannkoogitainaid julgeksin ma küll mitu-mitu nädalat varem valmis teha ja külmas maitsestuda lasta :)
Fre:
Kas kellelgi on kogemusi ilma munata piparkoogitainaga - vaja oleks munaallergikule sobivat retsepti. |
|
Fre![]() Abikokk 2008-11-27 13:06:51 |
Nii, mul nüüd siirup podiseb potis. Panin pliidikella 1.5 tunni peale. Eelmisel aastal ei viitsinud siirupit üle tunni keeta ja hiljem olen üles märkinud et tainas sai vedelavõitu. Näis mis sel aastal saab. Muuseas, kust neid Muumidega piparkoogivorme otsida tasuks. Meil läheks vist väga hästi kaubaks.... | |
Pille![]() Nami-Nami peakokk 2008-11-27 13:18:33 |
Fre:
Mina sain kingituseks rootsi blogisõbrannalt Dagmarilt (A Cat in the Kitchen). Kui Soome minemas ei ole (seal on muumi-poed vist igas suuremas kaubanduskeskuses), siis vorme on võimalik saada nt Kodu-Anttilast (link 1 ja link 2).
Muuseas, kust neid Muumidega piparkoogivorme otsida tasuks. Meil läheks vist väga hästi kaubaks.... |
|
Täpik![]() Abikokk 2008-11-27 14:20:43 |
Helsingi Stockmannis olid Muumi piparkoogivormid täitsa olemas.... | |
<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 > >> |