"rumalad küsimused"

Pisi-Pisi
Abikokk
2009-09-24 00:27:47
Miks peab seeni puhastama? Kas ussipuru maitseb kehvalt, seepärast? :P Miks moosivahtu peab moosilt riisuma? Et moos üle ei keeks? /endal ka juba imelik, et nii palju rumalaid küsimusi. Tahan vist ka kojanarri tiitlit külge saada :P

Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab...

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-24 07:32:36
Pisi-Pisi:
Miks peab seeni puhastama? Kas ussipuru maitseb kehvalt, seepärast? :P
Et hamba all ei raksuks ja taimetoitlastele ka sobiks :)
Pisi-Pisi:
Miks moosivahtu peab moosilt riisuma? Et moos üle ei keeks?
Ülekeemisega ei ole sel vist pistmist. Vanades kohalikes raamatutes peetakse seda vahtu ohtlikuks. Uuem ingliskeelne kirjandus väidab, et tegemist on keeva moosi sisse "lõksu jäänud" õhumullikestega, mis pole küll kahjulik, aga rikub moosi välimuse. Muide, paljud ingliskeelsed retseptid soovitavad lisada moosipotile lusikatäie või paar võid. Ma olen kogu aeg arvanud, et see teeb moosi kuidagi siidisemaks, aga nüüd lugesin, et see aitab vahu hulka kontrolli all hoida. Või segatakse valmiskeedetud kuuma moosi sisse. Kui siis ikka vahtu liialt on, siis selle võib metallist lusikaga lihtsalt ära "koorida". Ja veel - "vanasti" hakkasin ma kohe, kui vaht pinnale tekkis, aktiivselt moosivahtu koorima. Nüüd lasen moosil kenasti valmis podiseda ja koorin vahu alles lõpus. Läheb vähem moosi kaotsi. Ja moosivahtu määrin saiale või teen sellest mannavahtu.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Tziiki
Abikokk
2009-09-24 08:02:46
Pisi-Pisi:
mina olen alati arvanud, et koos vahuga tuleb pinnale igasugu "mustus", mis sissekeemise korral moosi riknemist soodustada võiks... :O

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Netcat
Abikokk
2009-09-24 08:51:45
Pille:
Muide, paljud ingliskeelsed retseptid soovitavad lisada moosipotile lusikatäie või paar võid. Ma olen kogu aeg arvanud, et see teeb moosi kuidagi siidisemaks, aga nüüd lugesin, et see aitab vahu hulka kontrolli all hoida. Või segatakse valmiskeedetud kuuma moosi sisse.
Aargh. Nüüd saan lõpuks teada, mis võiga moosi juures tegema peab.. Mul nimelt on siin üks Good Foodist pärinev moosiretsept, kus koostisainete juures on ka "tükike võid", aga tegevusjuhendis polnd sõnagi selle kohta, millises etapis see "tükike" mängu tuleb :)

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-24 08:53:54
Tziiki:
Pisi-Pisi:
mina olen alati arvanud, et koos vahuga tuleb pinnale igasugu "mustus", mis sissekeemise korral moosi riknemist soodustada võiks... :O
No kes seda õiget vastust teab :) Hilda Ottenson kirjutas aastal 1977 ("Hoidised"), et "Osa puuviljad, marjades, köögiviljas ja seentes esinevaid valke kalgendub nende saaduste keetmisel, moodustades vahu. Suhkru lisamine keetmisel soodustab valkude kalgendumist ja vahu kogunemist pinnale. Näiteks kui punase sõstra või pohlade keetmisel lisada suhkrut, tekib vahtu märksa rohkem". (lk 15)

Seenekas
Abikokk
2009-09-24 11:15:17
Kodukanake:
Minu rumal küsimus puudutab puljongi keetmist. Vaatasin kuskilt mingit õpetusvideot, millest jäi küsimus - kas puljongit võiks teha ka küpsetatud kana kontidest. Nt. sellest, mis ühe päeval jääb ahjukanast järele keeta järgmine päev puljongiks? Olen siiani alati ainult toorest lihast (kondikraamist) puljongit teinud.
Ma ka selle küsimuse peale mõelnud, hea, et siin jutuks tuli. Mees soovib viimasel ajal üsna tihti ahjukana ja kõiki konte koerale anda ei saa, siis veidi kahju ära visata.
Kärt
Abikokk
2009-09-24 14:20:45
Ma olen ahjukana karkassist (kontidest ja muudest jäänustest, koera-kassi pole ka kes ära sööks) suppi keetnud küll järgmine päev, väga maitsev saab.

Kahekesi Kalamaja köögis

Netcat
Abikokk
2009-09-24 16:20:06
Arooniakompoti juures on kirjas, et arooniad peavad eelnevalt vähemalt 2 päeva külmas vees ligunema. Eks ma panin siis nad likku, aga kangekaelsena tahaks ikkagi teada, et misjaoks sedasi tegema peab?

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-24 16:39:16
Netcat:
Arooniakompoti juures on kirjas, et arooniad peavad eelnevalt vähemalt 2 päeva külmas vees ligunema. Eks ma panin siis nad likku, aga kangekaelsena tahaks ikkagi teada, et misjaoks sedasi tegema peab?
Seda peame Toivo Niibergi käest küsima :D :D Aga tõsiselt - ehk on tegemist arooniate parkainetega kuidagiviisi? Et leotamine mahendab maitset? (Tuletan siinkohal meelde, et ma söön marju toorelt ja mulle meeldivadki nad just selle kerge mõrkja maitse pärast.).

Netcat
Abikokk
2009-09-24 16:43:44
Pille:
Netcat:
Seda peame Toivo Niibergi käest küsima :D :D Aga tõsiselt - ehk on tegemist arooniate parkainetega kuidagiviisi? Et leotamine mahendab maitset? (Tuletan siinkohal meelde, et ma söön marju toorelt ja mulle meeldivadki nad just selle kerge mõrkja maitse pärast.).
Ma loodan, et sellest siis aegruum sassi ei lähe, kui ma neid ainult ühe ööpäeva leotan. Endal pole mul kah mõrkja marja vastu midagi.

<< 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 >>