Pidulikuma menüü koostamine

Triinp
Kokaõpilane
2008-07-29 20:49:14
Olen minemas nädalasele rattamatkale Rootsi. Ööbimine telkides ja söögitegemiseks kaasas priimus. Palun soovitage, mida lihtsat annab priimuse peal valmistada, ainult pakisuppidest ei tahaks nädal aega elada. Võiks olla võimalikult vähe komponente, sest toidukotti palju ei mahu. Samas eks me enamasti ostame teel olles poest söögitegemise kraami, kõike nagunii ei saa kodust kaasa vedada. Omal tuli pähe ainult mõni pastaroog.
Profa
Abikokk
2008-07-29 21:39:31
On olemas spets matkaeined proffidele, müügil ka Matkaspordis näiteks. Need on väljaarvestatud kaloraažiga ja suht maitsvad. Kallid ka, Euroopa matkale, va. mäed, pole mõtet võtta. Kui siiski huvi on, vaaa siia. Aga kui spets sööki ei soovi, siis soovitus järgmine - kohapealt ostke rohelist kaupa ja leiba-saia. Kõik oleneb ka eelarvest ja matkamarsruudi asustustihedusest. Seljakotis võiks aga olla: kiirkaerahelbed, ainult keev vesi peale valada - on saada ühe portsu pakid, jõhvika ja mustika oma näiteks, päris ok, mittekeetmine säästab priimuse kütet. täissuitsuvorst - kerge, maitsev, toitev katulipudrupulber - sobib igale poole turisti eine - kartulipudru sisse koos sibulaga pähklid, rosinad, energiabatoonid, šokolaad - alati kulub ära spordijoogi pulber - Isostar, Born, vms. saab kätte väljahigistatud mineraalid ja soolad kiirnuudlid - vahest võib süüa küll millegagi segatuna, pakisupi paksenduseks näiteks. pudel kanget napsu - punnsuutäis ennam magamaminekut garanteerib une ja väsinud lihaste lõdvestumise Ongi kõik, Rootsi pole ju miski arengumaa :) Samas rohelist ostes ärge unustage et peale kurgi ja tomati on on olemas ka kartul, mis on lõkkes hea teha, porgand mida on niisama hea närida jne. Edu matkale P.S Parim kokk on nälg, ei ole parimat sööki karbiga lõkkes kuumaks aetud turisti einest, sibulat kõrvale hammustades. Ennem seda pole vaja rohkem teha kui miinus kahekümnega kaheksa tundi kahekümnekilose ridiküliga jalutada :) Rohkem matkahuvi, uuri infot www.trip.ee

Profa köögipool

Triinp
Kokaõpilane
2008-07-30 08:14:52
Oi Profa, tänud põhjaliku õpetuse eest!
Vandiste
Abikokk
2009-02-26 12:31:25
Pidulaua, suvise vabaõhupeo ja matkamenüüdest oli siin juttu. Mul nüüd palju proosalisem ja natuke teise kandi küsimus. Kas ja kuidas te koostate argipäevade menüüd? Kas mõtlete paari päeva söögid välja ja vastavalt sellele käite poes produkte varumas? Või koostate menüü ainult järgmise päeva võrra ette? Või hoopis ühe söögikorra jagu? Ise ma selline pikalt ette planeerija ei ole, pigem jään ühe päeva raamesse. Ja seda tüütum on, kui jälle pean mehele helistama, et too seda või teist. Tihti lähengi lihtsama vastupanu teed ning mõtlen midagi muud välja (siin kohal kiitus Nami-Namile, kust on koostisainete järgi võimalik otsida). Ja kahjuks laste umbusu tõttu uutesse toitudesse (vahel põlatakse teada-tuntud roogigi) ei ole võimalik ka miskit põnevat katsetada. (Oh, nüüd kaldusin teemast kõrvale). Et siis argipäeva menüüde koostamise kogemusi, palun.
Tziiki
Abikokk
2009-02-26 13:02:48
argipäevaste toitudega on nii, et poes käin korra nädalas...pigem lähen poodi sellise mõttega, et esmalt korvi need asjad, mis kodust otsas-jahu, suhkur, õli, pudruhelbed, kohv jne siis teen poele teise tiiru peale vaadates allahindlusi või uudistooteid ja siis mõtlen, et kas on mõtet osta (et kaua säilib ja mis sellest teha annab). Nädala sees lähen poodi siis kui tõesti tuleb millegi konkreetse isu. Muidu teen süüa sellest, mida kodus olevad produktid võimaldavad.

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Kärt
Abikokk
2009-02-26 17:37:52
Me oleme praktiseerinud nüüd mõnda aega seda, et nädala menüü mõtleme ette, koostan nimekirja, mida poest vaja ja käime korra nädalas suurel osturetkel. Nädala sees üldiselt enam siis poes ei käi, kui just leib või vein otsa ei saa :D Aga mõte sellisel käitumisel oli, et a) me ei viitsi peale tööd võidelda toidukaupluses teiste inimestega ja aega raisata ja b) säästab oluliselt raha. Variant b avaldus hiljem, see polnud esialgu menüüplaani koostamise ajendiks.

Kahekesi Kalamaja köögis

Zoozi
Abikokk
2009-02-27 10:37:44
Mina mõtlen umbes 2-3 päeva menüü ette. Lisaks arvestan keskmise poja lasteaia menüüga, et toidud ei kattuks ja suurema poisi nigela isuga. Väiksemal nagunii eraldi toit. Talle vaja ka lasteaeda kaasa teha. Olen üritanud teha nii, et kui meil näiteks menüüs kartulid, siis lastel ka. Ainult lisandid erinevad. Kuid tihti on ka nii, et kümme erinevat potti pliidil podisemas :) Ma ise juba harjunud sellega... Poes käime pea iga päev, aga siis põhiliselt vaja tuua piima (meil läheb 3l päevas) ja väiksemale mahla. Suuremad ostud siis umbes 3-4 päeva tagant.

Zoozi tegemised

Mann
Abikokk
2009-04-19 10:24:18
Meil oli eile pidu c. 30 inimesega, kust pooled olid lapsed. Muljed panin kirja bloogi.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-04-26 19:18:58
Mann:
Meil oli eile pidu c. 30 inimesega, kust pooled olid lapsed. Muljed panin kirja bloogi.
Kiidan Manni laste sünnipäevalauda - oli selline natuke nostalgiline, natuke uudne ja kindlasti väga maitsev. Nimelt oli mul privileeg antud üritusel viibida ja toitu maitsta :) Ma siin vahepeal jälle mitu peolauda katnud, seletan natuke menüü koostamise mõtteid. Esimene suurem laud oli kevadpühade brunch. Oleme sellist toredat koosviibimist mitu aastat korraldanud, tänavu kasutasid Kristjani kolleegid võimalust ja tulid katsikutele. Olen sellest küll juba siin pikemalt kirjutanud, aga topelt ei kärise. Kuna meie laua taha mahub kenasti istuma 10 inimest, tulijaid oli aga 14 + lapsed, siis koheselt langes ära variant, et rahvas istub laua taga. Seega selline "rootsi laua" tüüpi üritus. Kevadpühade puhul otsustasime püsida kollase-rohelise värvigammas, see aitas samuti piiritleda, mis toite valida. Lisaks on traditsioonilised kevadpühade toidud (kohupiimatoidud, sh pasha; munaroad), nii et otsisin eelkõige neid retsepte. Laud kujunes siis selline: Tervituseks Mimosa-kokteil värskeltpressitud apelsinimahlast ja Cremant-vahuveinist. See on klassikaline brunchi-jook, seepärast menüüs. Lisaks olime hiljuti soetanud uue köögikombaini, kus väga võimas mahlapress, nii et Kristjanil oli võimalus uue 'mänguasjaga' tutvust teha :D Soolastest roogadest olid laual: Kristjani tehtud hernepüreesupikesed ja suvikõrvitsarullid kitsejuustu-mündi-pähkli-viigimarjatäidisega (mõlemad road prantsuse ajakirjast Regal; retseptid lisamisel): Mina tegin vanu tuttavaid spinati-fetaomletikesi ja tuunikalaomletikesi (lõikasin neljaks, söödi kokteiltikkudega): Mimoosisalat makraga ja lillad ning kuldsed marmorjad munad (värvitud peedimahla ja kollajuureleotisega): Piprane noorveise sisefilee (õhukesed lõigud) ja hakklihavorm paprikaga (külmalt serveerimiseks): Magusatest roogadest olid laual: Minu traditsiooniline pasha (kaunistuseks: hakitud sidrunmeliss ja apelsinikooreribad) ja šokolaadisõbra kohupiimapasha (kaunistuseks: suhkrustatud kumkvaadiviilud): Rohelise tee madeleines koogikesed ja vaarakud e. sotšnikud Niisama näksimiseks veel ananassiviilud mündi ja suhkruga ja ühe külalise toodud kass Arturi kook: Joogiks kohv ja värske münditee. Ja siis loomulikult värvilised munad - iga külaline pidi ühe kaasa tooma, nii olime kutses kirjutanud :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-04-26 19:40:09
Sel nädalavahetusel tähistasin enda ***. sünnipäeva, mis toimus kolmes jaos. Reede õhtul tulid külla mu vanemad, õde mehe ja lastega ning Kristjani ema ja tädi. Kokku 10 inimest. Mahuvad kenasti laua taha, seega istumisega pidu. Minu isa on suur lihasõber, seega pidi laual olema midagi lihast. Otsustasin röstitud lambakarree kasuks, lisandiks röstitud lillkapsas. Peale mu isa, kes on üsna traditsioonilise maitsega, olid teised külalised avatumad, seega valisin lisandiks midagi põnevamat (vähemalt nende jaoks) ja tegin harissa-kuskussi. Külm ürdi-hapukoore-keefirikaste ka kõrvale nende jaoks, kellele kuskuss liiga terav tundus. Kõik sõid kõike, v.a. mu isa, kes selle kahtlase kuskussisalati vahele jättis :D Magusaks tegin maasikatega Brita tordi, teades, et kombinatsioon vahukoor-kook-maasikad meeldib nii suurtele kui ka väikestele. Laupäeva päeval tuli külla tädi ja täditütar ja täditütre aastane poja. Kuna sööjaid oli neli ja lõunane aeg ja mul oli õnnestunud kohalikust turuletist osta värsket küüslauku, siis kasutasin võimalust ja proovisin ühte Prantsuse kanarooga neljakümne küüslauguküünega. Magusaks tegin ühe lihtsa Jaffa-keeksi. Viimane jäi lihtsalt ühest uuest ajakirjast silma (muutsin küll retsepti oluliselt) ja kuna kodus oli nii apelsine kui ka šokolaadi, siis läks loosi. Mingit suurt planeerimist selle söögi osas ei toimunud. Täna, st pühapäeval jälle brunch, sedakorda ülikoolikaaslastele. 12 täiskasvanut (sh kaks rasedat ja neli imetavat noort ema), päris mitu last. Toit pidi olema brunchile kohaselt kerge ja hooajaliselt kevadine ja sünnipäevale kohaselt pidulik (õhtusöögiks oleksin kindalsti midagi toekamat teinud, ehk isegi mingit liharooga). Kasutasin võimalus mõne retsepti kordustestimiseks (Kristjani teetarretised astelpajumarjade ja mündiga, suur pavlova) ning mõnede retseptide arendamiseks (sõir, kuskussisalat karulauguga). Kodune sõir värske küüslaugu, basiiliku ja päikesekuivatatud tomatitega, ciabatta-viilud Kevadine kuskussisalat karulauguga Suvikõrvitsalaastud ürdiste mozzarellapallidega Magusaks olid Kristjani astelpaju-mündi-teetarretised: ja suuuuur pavlova maasikate, kiivide ja karamellistatud pistaatsiatega Joogiks: Mimosa-kokteilid, värskeltpressitud apelsinimahl ning värske kasemahl. Laud söödi igatahes tühjaks ja kiitustega polnud keegi kitsi. Ise jäime ka rahule, nii et igati korda läinud pidu :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>