Pidulikuma menüü koostamine

Leenilii
Abikokk
2008-06-10 16:32:10
Kuna minu tutvus- ja sugulasringkonnas on palju lapsi, siis pean ma eelkõige arvestama nendega. Olen võtnud teadmiseks, et vürtsidega katsetamised ja keerukad road jäävad tulevikku ootama. Ehkki lapsed tavaliselt peol üldse ei söö, va maasikad, lihapallid ja eriti vahvad tikuleivad. Mõned söövad torti kah, aga mitte kõik. Nii et huvitav ja keeruline teema.
Evelin
Kokaõpilane
2008-06-11 00:01:28
Eks ta paras peavalu ole :) Meil on suuremate istumistega tavaliselt nii, et lauale saab nii klassika kui ka midagi uut. Kes on harjumuspärases kinni, saavad tavaliselt oma kartulisalati kätte...ja kes pole - noh - väga hea! Meil on tööjaotus hea - ema teeb klassikat, mina mässan. Kui me viitsime :) Aga kui ma ise söögiga olemist korraldan, siis on nii, et dinner party'le kutsun ikka neid, kes kartulisalatit nägemata nutma ei hakka. Snäkid ja magus lähevad niikuinii peaaegu alati peale, ükskõik millega tegu...

Bounteous bites- minu köök on siinsamas!

Vike
Abikokk
2008-06-11 20:47:33
Minu suurem huvi kokkamise vastu tekkis tegelikult samamoodi kummaliselt. Nimelt tulevad meie erinevate sõsarfirmade juhid kokku nädalaks iga kolme kuu takka ning 3 korda aastas oleme tavaliselt Norras mägedes ühes vanas hotellis. Iga õhtu on nö cooking team ning igal õhtul proovitakse üksteist üle trumbata. Pikimad õhtusöögid on 7 käigulised tulnud. Meie menüüde koostamise juures on muidugi paar nüanssi, sest sööjate seas on paar inimest kes ei tarbi lehmapiimast tooteid ja gluteeniga jahu, paar taimetoitlast, üks pähkliallergik. Ehk siis sageli tuleb teha erinevatele inimestele erinevaid asju. Tavaliselt menüüst ei puudu kitsejuust, grillitud erinevad lihad ja muidugi erinevad taimetoidud. Aga üks suur ja põnev väljakutse on see alati olnud (eriti kui arvestada et tehakse süüa ca 25 inimesele korraga.
Maris
Abikokk
2008-06-18 13:11:05
Meie külalised on tavaliselt rahule jäänud, ükskõik kas pakume midagi väga-väga tavalist (näiteks pannkoogid) või keerame kevadrulle vms kokku. Pigem on mulle mulje jäänud, et hinnatakse seda, kui keegi on vaevaks võtnud miskit teistsugust valmistada. Laste pärast pole siiani eriti muretsenud, kuni tuli üks valus laks. Seltskond ei olnud suur, külla tulnud pere oli 5-liikmeline, aga selles peres oli üks konkreetne 12-aastane laps, kes ei söö põhimõtteliselt mitte ühtegi asja, mis mul menüüs oli (ahjukala erinevate lisanditega, kõrvitsakook). Ta sõi ainult kartulit. Tol hetkel oli mul küll piinlik :) Nüüd tean, et kõik on kombes, kui meil on varutud puuvilju ja jäätist :) Samuti on ette tulnud olukordi, kus mõni mees küsib, et kus liha on, aga see on ikka huumoriga. Ega sellepärast nälga jää, kui liha on mõnikord menüüst välja jäänud. Seetõttu ei arva mina, et meeste lihalembus menüü koostamise keeruliseks teeb. Menüü koostamisel pean ma arvestama sellega, et meie peres on kaks kokka. Nii me peamegi omavahel kooskõlastama, kes mida ja mis ajal valmistab, et üksteist mitte segada.
Merilin
Abikokk
2008-06-18 13:21:05
Vike:
Aga üks suur ja põnev väljakutse on see alati olnud (eriti kui arvestada et tehakse süüa ca 25 inimesele korraga.
Meie Prantsusmaa-kogemus sisaldas kartuli ja singiga munapudru valmistamist korraga 70-le noorele!!! 180 muna koorest vabastamisest võib randmekrambi saada küll :D

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

Nämmu
Abikokk
2008-06-18 16:22:44
Meil on kodus tihti palju külalisi ja suuremaid üritusi. Nüüd varsti käes Jaanipäev ja isa sünnipäev. Paari päevaga käib läbi umbes 30 inimest. Niisiis olengi viimased päevad oma retseptikogusid uurinud ja plaane pidanud. Arvestan ikka alati inimeste arvuga, sellega kus süüakse, mis laadi üritus on jne. Tavaliselt katsetan alati midagi uut ja laual on ka pere firmaroogi. Ja mõtlen ikka allergikute jm peale. Ei hakka neile eriroogi tegema aga koostan menüü nii et ikka kõigile oleks midagi. Viimasel ajal teen üldse mingeid erimenüüsid. Nt Mehhiko köök, Kalapäev, Itaalia hõrgutised jne.

Kaie

Aurora
Abikokk
2008-07-02 14:29:14
Ei lähe võib-olla päris teemasse aga millised on nn klassikalise praeportsioni mahud grammides - kartul+liha+salat
Metsvaarikas
Abikokk
2008-07-15 08:29:04
Ma ei tea, kas see on just õige teema aga eks Pille siis lahke tõstab ringi. Mul nimelt tulemas sünnipäev ja et selle tähistamine satub samasse aega matkasõidu ja telkimisega, oleks tarvis ideesid, mida põnevat ja pidulikumat saaks kaasa võtta. Olemas on külmakott ja patareid. Laua taga külaliste kostitamiseks ideid on kuhjaga, kuid väljasõidu menüü jaoks mitte.
Sussukas
Abikokk
2008-07-15 14:58:25
Meie peod on enamasti suure laste karjaga. Nii, et põhiline saab nende järgi tehtud. Hästi läheb peale grillimiseks vahukommid. Aga ka tavaline jahu-piim-suhkur-tsipa küpsetuspulbrit-üks muna tainas. Õli ka muidugi. Nendest teen valmis käte vahel sellised ussid ja panen külmkappi ootama. Kui aeg paras, otsivad lapsed omale puu pulki, pesevad käed ära ja keeravad need tainad ümber pulga ning küpsetavad lõkke kohal. Üldiselt külaliste eri maitsetega väga ei arvesta kes ei söö sibulat, kes küüslauku jne. Va. oma suure vennaga, kes iga peo ajal enne juba abiks tuleb, nii et maisi ma toitudesse sisse ei topi. Suur rahva lemmik on ahjukana hapukapsa täidisega. Aga lapsed- neile panen lauale lihtsalt kartuli-vorsti salatit selliste suurte tükkidega. Kõrvale tikud, et iga üks saaks sisse toksata ja suhu ampsata. Kes soovib saab ka taldrikule tõsta. Ning loomulikult ei puudu lillkapsas-porgand-kaalikas dipiga. Hästi armastatakse õue pidudel liha juurde ka tavalise roosamugulsibula-hapukoore salatit. Sibula lõikad neljaks ja siis viiludeks ja maitsestad. Aga Metsvaarikale- kui palju on sul lapsi kaasas? Palju täiskasvanuid? Mina panustaks grillimisele. see ju matkates põhiline. Grillida saab peaaegu kõike, mis pulga otsas ära ei sula. Ka puu-juurvilju võib marinaadi panna ja siis grillida. Lihtne teha ja hea kaasa võtta on juustupirukas või juustupitsa. Suurele plaadile laota laiali 0,5kg lehttainast. Torkad kahvliga augud sisse. Peale määri üks väike tops sulajuustu. Siis üks kolmnurk sinihallitusjuustu pudista peale laiali ja kõige peale umbes 3-400g riivitud juustu. Küpseta ahjus, kuni pealt kuldpruuniks läheb. Kui rahvast on vähem, lõikan suured tükid, kui rohkem, siis kangid. Katsetada saab veel igasugu maitseainete ja juurikate lisamisega. Tuleb päris hea!

Vanad inimesed on väikesed sellepärast, et neil on väikesed kepid

Metsvaarikas
Abikokk
2008-07-16 06:39:51
Lapsi kaasa ei tule. Tegemist on 7 täiskasvanudinimese seltskonnaga ja 3 päevaga metsas. Seltskonnas on inimesi, kes ei söö kala, seeni, sibulat. Arvestama peab, et toidud võivad ka külmakotis soojaks minna päeva lõpuks.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>