Omatehtud jäätis / Kodune jäätisetegu

Zapxpxau
Abikokk
2009-03-22 17:09:13
Tegin külmikust võetud maasikapüreest, kui siis jäätisesegu uuesti külmutada, siis pole see ammu enam mari. Ei täheldanud midagi halba ega kummalist. Marju tervelt küll teist korda ei külmutaks, juba välimuse, tekstuuri ja ka vesiseks muutuva maitse pärast. Kerge suhkruga tehtud püree - maitseb küll hästi ka peale jäätiseks muutmist.

Zap*

Siilu
Kokaõpilane
2009-03-22 19:24:14
Mina tegin viimati jäätist külmutatud murelitest. Värsketest ei ole teinud ja seepärast võrrelda ei saa. Aga jäätis ise oli väga mõnus. Külmutatud maasikatest olen samuti teinud ja nämma oli.
Irmasista
Kokaõpilane
2009-03-22 21:45:21
Tiina, mina tegin just eile külmutatud marjadest jäätist ja ma luban sulle, see ei tule paha. Ma isiklikult teen alati nii - enne saumikseriga püreerimist ei lase marju kunagi päris ära sulada, siis jääb püree mönus kreemine. Täna sündis mul uus jäätis: Taevalik Mangojäätis - 300 ml mangopüreed 250 ml Kreeka jogurtit 50 ml 35% koort 100 g suhkurt 1 sl sidrunimahla segasin miksriga jogurtit, koort ja suhkrut paar minutit, siis lisasin mango ja sidruni jätkasin mikserdamist ja siis valasin jäätisemasinasse, mis tegi ülejäänud töö. Hea mitte väga magus ega ka rammus jäätis.
Tiina
Abikokk
2009-03-22 22:26:11
Ma tegelikult usun, et maitse on hea :), aga mis mind häirib, on see toiteväärtuse kadu ja bakterite kasv. Sest kui külmutatud ainetest tehtud toitu võib uuesti külmutada, siis see ju tähendab, et need ained kuumutatakse läbi, aga jäätise puhul sisuliselt sulatad marjad üles, segad muude ainetega ja külmutad uuesti. Ei mingit termotöötlemist. Või ma olen millesti valesti aru saanud. MIKS ei soovitata külmutatud toitu peale sulatamist uuesti külmutada? Võimaliku infektsiooni pärast? Toiteväärtuse kao pärast?

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Zapxpxau
Abikokk
2009-03-23 12:31:33
Tiina:
Ma tegelikult usun, et maitse on hea :), aga mis mind häirib, on see toiteväärtuse kadu ja bakterite kasv. Sest kui külmutatud ainetest tehtud toitu võib uuesti külmutada, siis see ju tähendab, et need ained kuumutatakse läbi, aga jäätise puhul sisuliselt sulatad marjad üles, segad muude ainetega ja külmutad uuesti. Ei mingit termotöötlemist. Või ma olen millesti valesti aru saanud. MIKS ei soovitata külmutatud toitu peale sulatamist uuesti külmutada? Võimaliku infektsiooni pärast? Toiteväärtuse kao pärast?
Liha, kala jms. produkte tõesti ei soovitata uuesti külmutada võimalike bakterite pärast. Aga puuviljad-marjad sinna gruppi reeglina ei kuulu.
USDA:
Fruits and vegetables can usually be refrozen, as long as they look and smell good. Of course, they'll often change texture when thawed or partially thawed. A foul smell or extreme change of color indicates a need to throw the item out. With other foods, especially meats or fish, the key is the temperature at which they were held while thawing and how long it's been since they thawed. Any food that feels slimy has to hit the trash or become compost. Refrigeration and nutrition experts say perishable foods, like meats, dairy, poultry, fish or salads containing mayonnaise, for example, are only safe when they are maintained at temperatures between 33 and 41 degrees Fahrenheit, a short range above the freezing point of water. If perishables, thawed in a refrigerator in this temp range, look and smell appealing, it's probably safe to refreeze them, according to UM Extension Service publications and the FDA. Like most foods, if meat has ice crystals in it, and was not contaminated before freezing, refreezing it is a pretty good bet. The freezing process itself does not destroy nutrients. In meat and poultry products, there is little change in nutrient value during freezer storage.
Lisaks võin öelda nii palju, et poodides ja enamuses restoranides müüdav jäätis tehakse samuti külmunud püreest või külmutatud marjadest (eeldusel, et seal üldse mingeid puuvilju või marju sees on). Vaid kallimad tipprestoranid saavad lubada endale sellist luksust, et kasutavad ainult värsket toorainet.

Zap*

Spiidi
Abikokk
2009-03-25 12:46:42
Vaatasin eile Discovery Travel & Living kanalilt saadet, kus tehti 'bacon and eggs' (peekon ja munad) jäätist, inspireerituna inglise hommikusöögist. Jäätise sisse läks koor, 6 munakollast ja kui segu oli natuke tahenenud, siis tükeldatud peekon :) Päris huvitav võib olla :D Näe, leidsin video ka: video. See pole päris sama, mida ma nägin. Selles variandis jäid jäätise sisse väiksed peekoni tükid, mis tundus isuäratav. Leidsin õige retsepti ka: retsept :)

le D?ner

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-03-26 20:01:31
Tegin kulfit, mis on siis Indiast pärit jäätis. Omapäraks see, et ei sisalda muna ega koort. Tegemist on siis redutseeritud piima baasil tehtud jäätisega. Kardemon andis väga mõnusa maitsenüansi. Mina tegin jäätisemasinaga, aga saab ka ilma.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Tiina
Abikokk
2009-04-07 19:31:28
Meie lapse lemmikuks on viimasel ajal kujunenud šokolaadi-küpsisejäätis. Laps sööb ja kiidab, mida ei juhtu just iga minu tehtud roaga :) 4 munakollast vahustan 1 dl suhkruga. 6-8 dl kohvikoort lasen potis kuumaks, kallan pisut munade sisse ja seejärel tagasi potti, kuumutan segades kuni keemiseni. Jahtuma ja külmkappi masinat ootama kuni järgmise päevani. Selle põhisegu sisse võib siis segada seda mida meeldib, mina segan hakitud šokolaadi u 50 g ja pool pakki või pisut vähem käte vahel purustatud Selga või Ekstra küpsiseid. Aga küpsiseid ei tohi enne jäätisesse lisada, kui masin selle valmis on teinud! Muidu nad lahustuvad vedeliku sees lihtsalt ära ja ei jää mõnusaid tükke. Lihtne, maitsev ja odav :)

Lilly_Munster
Abikokk
2009-04-15 14:21:59
Mul on üks loll jõuab rohkem küsida küsimus. Miks peab munata jäätistes näit piimajäätis piima kuumutama? Ainult säilivuse parandamiseks või on mingi muu trikk veel? Suhkur sulab muidugi kiiremini ära.
Tiina
Abikokk
2009-04-15 18:05:58
Lilly_Munster:
Mul on üks loll jõuab rohkem küsida küsimus. Miks peab munata jäätistes näit piimajäätis piima kuumutama? Ainult säilivuse parandamiseks või on mingi muu trikk veel? Suhkur sulab muidugi kiiremini ära.
Hmm, huvitav tõepoolest? Mina ei ole ilma munata tehtud jäätisesegusid kuumutanud. Aga siis on vaja kõigepealt segada ja oodata ja segada ja oodata, kuni suhkur lahustub :)

<< 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 >>