TEE ISE: PELMEENID

Pelmeenide päritolu kohta on mitmeid teooriaid, kuid kõige tõenäolisemalt on nende kodumaaks Hiina. XVI sajandil levisid pelmeenid teosammul mongolite kaudu Venemaa lääneossa. Kulus kaks sajandit, kuni need “Uurali kõrvakesed” said tuntuks ka Volga kallastel. Erilise populaarsuse saavutasid väikesed keedupirukad moskvalaste hulgas, kes hakkasid uut rooga kiiresti armastama. Pelmeene peetaksegi vene, ungari ja teiste slaavi rahvaste rahvustoiduks. 

Ka eestlased armastavad pelmeene, kuid mitte traditsiooniliselt puljongis serveerituna, vaid pigem praetult või frititult koos külma hapukoorekastmega. Huvitav, kust tuleb selline suur pelmeeni armastus, kui eestlastel pole traditsiooniks neid kodus ise teha? Kas tõesti õllekatest ja pubidest, kus menüüst ei puudu kunagi praetud pelmeenid? Või ühikaköögist? Või ikkagi tõsiasjast, et see on üks odav ja mugav viis toit kiiresti lauale saada? 

Tõenäoliselt pole paljud pelmeenisõbrad koduseid pelmeene maitstagi saanud, ega tulnud selle pealegi, et neid ise koduköögis valmistada. Nami-Nami toimetajad julgustavad kõiki pelmeenitegu ette võtma. Näiteks nädalavahetusel koos pere või sõpradega. Nokitsemist jagub kõigile ning tulemus on kulutatud aega ja vaeva kuhjaga väärt! Lisaks tead sa täpselt, mida su pelmeenid sisaldavad ning kvaliteetset ja värsket toorainet kasutades saad poe pelmeenidest kordi maitsvama tulemuse.

Pelmeenitegu samm-sammult

Alljärgneva õpetuse aluseks on Nami-Nami lihaga pelmeenide retsept.

PELMEENITAINAS valmistatakse vähese vedelikuga, mistõttu tuleb seda kaua ja korralikult sõtkuda. Retseptis oleva vee võid asendada keefiri või petiga, nii saad veidi kohevama olekuga pelmeenid. Osa nisujahust (näiteks ühe kolmandiku) võid asendada soovi korral täisterajahuga.

Arvesta, et jahud on väga erinevad ja seega võib sul taina valmistamiseks kuluda rohkem või ka vähem jahu, kui retseptis kirjas. Tähtis on, et tainas tuleks tugev ja tihke ning pärast korralikku sõtkumist ei kleepuks käte külge. 

Taina valmistamiseks vala (või sõelu) jahu lauale hunnikusse ja tee selle sisse süvend. Lisa süvendisse käesoe vesi, muna ja sool ning hakka äärtest jahu juurde võtma. Sõtku kuni tainas käte küljest lahti lööb. Kata tainas toidukile või köögirätikuga ning lase sellel toatemperatuuril 30 minutit kuni tund puhata. Selle aja jooksul muutub tainas elastseks ja hästi rullitavaks.

Täidis                                                            

Maitsesta täidis julgesti! Osa maitsest kaob pelmeenide keetmisel keeduvette, seega on oluline, et nii täidis kui ka vesi oleksid hästi maitsestatud. 

Pelmeenide täidiseks sobib hakkliha, kana, kala, seened, aga ka juurviljad. Eriti head pelmeenid saad siis, kui ostad värsket liha ja valmistad hakkliha ise. (Võta näiteks 2 osa veiseliha ning 1 osa sealiha või võrdsetes kogustes veise-, sea- ja lambaliha. Lase koos lihaga hakklihamasinast läbi ka sibul ning maitsesta täidis korralikult soola ja pipraga.)Loomulikult saad hea tulemuse ka turul või toidukaupluses müüdava valmis seguhakklihaga.

Et pelmeenid jääksid mahlased ja maitsvad, pane lihatäidis pelmeeni sisse toorelt.

Seened ja kõvemad juurviljad (nt sibula, porgandi) võid eelnevalt pannil kergelt praadida. Nii eraldub seentest liigne vedelik ja juurviljad jäävad just paraja pehmusega.

Pelmeenide vormimine                                                                

Pelmeene saab valmistada nii käsitsi kui pelmeenivormiga. Parimaks peetakse metallist vormi, mis püsib hästi paigal ning millest pelmeenid kergesti välja tulevad. Allolevatelt fotodelt võib aga näha, et pelmeenitegu õnnestub ka tugeva plastikvormiga. Ükskõik kumba kasutada, tähtis on pelmeenivorm enne tainaga katmist korralikult jahuga üle raputada.

Pelmeenivormiga

Jaga tainas kuueks võrdseks osaks. Tõsta kaks tükki kõrvale ja kata ülejäänud, mida sa kohe ei kasuta, toidukilega. Nii püsib tainas pehme ja elastne, ega hakka kuivama. Hoia ka pelmeenitäidist kasutamiseni külmkapis.

Puista pelmeenivorm korralikult jahuga üle. Rulli mõlemad tainatükid jahusel laual õhukeseks ümmarguseks rattaks (1-1,5 mm), veidi suuremaks, kui pelmeenivorm. Tõsta üks tainaratas vormile ning vajuta õrnalt sõrmega lohud sisse. (Ettevaatust pikkade küüntega! Tainas on õrn ning puruneb kergesti. Kasuta sõrmenukki!). 

Pane teelusika otsaga igasse lohku natuke täidist. Kiireks ja mugavaks täitmiseks kasuta pritskotti! Kui kõik lohud on täis, tee käed märjaks ning käi õrnalt surudes kätega üle vormi. Nii niisutad tainast (liitekohad jäävad paremini kinni) ja näed ära need kohad, kuhu on sattunud liiga palju täidist (ei mahu lohku ära, kipub äärtele). Vajadusel võta täidist vähemaks. 

Tõsta peale teine lahtirullitud tainaratas. Silu seda kõigepealt õrnalt kätega, seejärel rulli vaikselt tainarulliga, kuni pelmeenid on alla vajunud. Nüüd rulli julgelt ja tugevalt, kuni pelmeenid on üksteise küljest lahti lõigatud.

Kummuta vorm tagurpidi. Kui tegid vormi eelnevalt korralikult jahuseks ega liialdanud täidisega, kukuvad pelmeenid ise välja. Vajadusel koputa vormi õrnalt vastu lauda või lükka pelmeenid sõrmega välja.

Pelmeenide vormimine käsitsi

Kasuta tainast osade kaupa, sest pelmeenide vormimine võtab aega ja tainas võib kuivama hakata. Kata ootama jääv tainatükk toidukile või köögirätikuga. Hoia ka täidist kasutamiseni külmkapis. Pelmeenide käsitsi vormimiseks on mitu võimalust.

Variant 1

Võta ports tainast ja vooli sellest jahusel laual pikk vorstike. Lõika tainavorstist jupid ja suru need sõrmega lauale laiali. Rulli tainarulliga ümmargusteks ketasteks. Pane keskele täidist ning suru servad näppude vahel kokku.

Variant 2

Rulli tainas jahusel laual õhukeseks (1-1,5 mm). Lõika klaasi või ümmarguse küpsisevormiga tainast rattad. Proovi rattad välja lõigata üksteise lähedalt, et kasutada korraga ära võimalikult palju tainast ja tekitada võimalikult vähe ülejääke. Pane rataste keskele täidist ning suru servad sõrmede või kahvli abiga kokku.

Variant 3

Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ruudukujuliseks tükiks (1-1,5 mm). Lõika tainas terava noa või pitsalõikuriga sobiva suurusega ruutudeks. Pane iga ruudu sisse täidist ning suru servad sõrmede või kahvli abiga kokku. Soovi korral keera tainaotsad pelmeeni “selja taha” kokku. 

Pelmeenivormiga aga ka klaasi serva või küpsisevormiga pelmeene valmistades tekivad taina ülejäägid. Mitu korda sõtkutud tainast väga head pelmeeni ei saa, sest tainas kaotab oma elastsuse. Arvesta kohe alguses sellega, et ülejääke tekiks võimalikult vähe. Jäta need viimaseks - kogu kokku ja hoia kasutamiseni toidukilega kaetult. Sõtku tainatükid hästi korralikult läbi ja vormi käsitsi pelmeenideks (vt variant 1). Nii saad kogu taina siiski kenasti ära kasutada.

Serveerimine

Võimalusi serveerimiseks on palju, sest pelmeenid kannatavad nii keetmist, aurutamist, frittimist, pannil praadimist kui ka ahjus küpsetamist. Neid võib serveerida iseseisva roana näiteks puljongi, maitsestatud või, äädika või erinevate külmade kastmetega. Pelmeenidest saab teha ka suppe, vormiroogasid, suupisteid ja omlette.

Pelmeenide keetmisel on tähtis keeduvesi korralikult maitsestada. Lisa vette soola, terapipart ja loorberileht. Keeda värskeid pelmeene 5-8 minutit (pigem vaikselt kui ägedalt mulisedes), aeg-ajalt segades kuni pelmeenid pinnale kerkivad. Külmutatud pelmeene keeda mõni minut kauem.

Kui keedad pelmeene puljongis ja soovid neid serveerida sama leemega, ära pane potti jahuseid pelmeene. See muudab puljongi häguseks. Tõsta pelmeenid mõneks sekundiks teise potti kuuma vee sisse ja alles siis puljongisse. 

Säilitamine

Kui teed korraga rohkem pelmeene, säilita varusid sügavkülmas. Külmutamiseks aseta pelmeenid kõigepealt ühe kihina jahuga ülepuistatud või küpsetuspaberiga kaetud alusele ning pane 20-30 minutiks sügavkülma. Kui pelmeenid on kergelt külmunud, tõsta need õhukindlasse karpi kokku. Nii toimides ei kleepu pelmeenid üksteise külge ning edaspidi on lihtne vajalik kogus pelmeene külmast kätte saada. Kõige mugavam on pelmeene külmutada valmistamise ajal osade kaupa. Isetehtud pelmeenid säilivad sügavkülmas paar-kolm kuud.

Proovi pelmeeni retsepte ja retsepte pelmeenidega Nami-Namis:

Loe lisaks:

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 25.01.2016 14:31 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Liina Põhh
postitatud 27.01.2016 16:19

Mina teen aegajalt paraja portsu ning panen sügavkülma, et oleks jälle hea võtta, kui kiiresti midagi süüa teha vaja või isu on. Minul aga vormi ei ole ja pole mõelnud ka selle soetamiseni. Naudin seda tegu teisiti... Teen suurema pitsiga ringid, lihamass keskele ja näpin ise siis kinni. Nii mõnus ...mulle meeldib nii nikerdada :)

Helen Saul
posted on 27.01.2016 17:19

100% nõus :) Ma teen ka käsitsi, sest nii jäävad ilusamad ja nikerdamise vastu ei ole ka midagi :)

Helen Saul
postitatud 27.01.2016 16:20

Me tegime kahel jaanuari nädalavahetusel ca 1000 pelmeeni kokku :) 500 sõime vanaisa sünnipäeva puhul ära ja ülejäänud jäid kappi ootama neid päevi kui suur pelmeeni isu peale tuleb :)

Kadi
postitatud 10.04.2016 12:12

Kas keegi teab, kust sellist metallist vormi osta saab?

Kiira
posted on 10.04.2016 16:26

Metallist ei tea, aga tupperware ka vist midagi pakub

ilse
posted on 10.04.2016 20:58

Keskturul on mingi 100 asja pood, mina ostsin sealt.