5 lihtsat võimalust arbuusi lõikamiseks

Suvi on arbuusisöömise aeg - aga kuidas arbuusile läheneda? Kasuta arbuusi lõikamiseks teravat kokanuga või suurt sakilist leivanuga. 

 

1. KOLMURGAKUJULISED VIILUD EHK SEKTORID

1. Lõika arbuus pooleks. 

2. Lõika arbuusipooled omakorda pooleks. 

3. Viiluta.

Arbuusisektorid sobivad niisama söömiseks, maailma lihtsama arbuusijäätise valmistamiseks ja grillimiseks

 

2. KANGID

1. Lõika arbuus pooleks.

2. Lõika poolik arbuus kõigepealt ühtepidi viiludeks.

3. Seejärel viiluta ristipidi.

4. Sa ei pea arbuusikange üksteisest eraldama. Tõsta lõigatud arbuusipool kahe käega ettevaatlikult taldrikule ja serveeri. Kui aga soovid, võid kangid eraldi taldrikule sättida. 

Arbuusikangid sobivad hästi niisama söömiseks või maailma lihtsama arbuusijäätise valmistamiseks. 

 

3. KUUBIKUD

1. Lõika arbuusi mõlemad otsad ära.

2. Tõsta arbuus lõikelauale püsti ja koori noaga samamoodi nagu kooritakse apelsini enne fileerimist (vt ka siit).

3. Lõika kooritud arbuus 1,5-2 cm laiusteks viiludeks.

4. Edasi on kõik sama lihtne nagu kartulisalati hakkimiselgi - lõika arbuusiviilud kangideks, seejärel kuubikuteks. 

Kasuta suuremaid arbuusikuubikuid erinevates salatites nagu näiteks selles kinoasalatis, kanasalatis ja suvises ürtidega arbuusisalatis või arbuusivarraste valmistamisel. Rohkem arbuusisalateid leiad siit.

Väiksemad arbuusikuubikud sobivad hästi arbuusi-mangosalsasse.

Kooritud ja viilutatud arbuusist saad lihtsa vaevaga “arbuusifriikaid” teha. Serveeri neid laimi-jogurtikastmega!

 

4. KUULID

Kuulide tegemiseks on vaja spetsiaalset lõikurit, millega poolikust arbuusist või arbuusisektorist ümaraid pallikesi lõigata. 

Arbuusikuulidega saad kaunistada torte, magustoite ja kokteile, valmistada suupisteid või salateid. Vaata näiteks neid retsepte: arbuusi-melonisalat mündiga, kerge arbuusisalat ja “Okassiga”.

 

5. ERINEVAD KUJUNDID

1. Lõika tervest arbuusist 1,5 - 2 cm laiune viil.

2. Kasuta soovitud kujundite lõikamiseks küpsisevorme. 

Vahvaid kujundeid saad kasutada magustoitude, tortide, kokteilide ja salatite kaunistamisel. Vaata näiteks seda arbuusi-peedisalatit ja lõbusat “Okassiga”!

Jämedamatest viiludest saad välja lõigata need arbuusikoogikesed, mis värskete suvemarjadega kaunistatult on imekaunid!

Kui lõikad ümmarguse arbuusiviilu sektoriteks, saad valmistada isuäratavaid suupisteid nagu näiteks arbuusi-fetasuupiste ja arbuusipitsa suvemarjadega.

 

Loe veel: 

Artiklit toetab Victorinox:

Artikkel ilmus 2019. aastal.

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 12.07.2023 17:18 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 06.07.2019 10:33

Mina kuulun arbuusikangide lõikujate hulka. Paar aastat tagasi, kui seda nippi kuskil nägin, hakkasin kohe rohkem arbuusi sööma :)

Maalt ja hobusega
posted on 30.06.2021 12:15

Mina ka!

Sonera
postitatud 04.07.2021 20:04

Kangid on meie lemmik, hea süüa ja ka salatiks lõigata!

Annely Rahkema
postitatud 03.08.2021 20:50

Üldiselt lõikan kuubikuteks, ilma kooreta, või siis kolmnurgad koorega.

Triinutraanu
postitatud 03.08.2021 22:42

Viimati lõikasime kangideks … ülimugav süüa!

Sonera
postitatud 12.07.2023 08:17

Mina teen nii:

Doris L.
postitatud 13.07.2023 09:42

Arbuus veeranditeks. Võtad ühe tüki ette nagu kausi ja lõikad noaga viljaliha kooreni viiludeks. Nüüd lõikad viilud noaga koore küljest lahti nagu kala fileerides. Sööd otse koore seest, ei mingit nõudega mäkerdamist ega mahla igale poole laiali lödistamist kuna koor on nagu kauss! ????