Toidu-ostu ving

Seenekas
Abikokk
2009-06-28 02:01:23
Tegelikult ei istu ma öösel vaidlemiseks arvuti taga, aga keegi naljatilk toimetas meile kümme kilo tomateid ja neid ma siis veidi vingudes ja rohkem rõõmustades tomati-sibulahoidiseks sisse teengi... :) Maapoodidest veel niipalju, et kui neil just pankrot ei terenda, siis raske on tulla plussi kasvõi niipalju, et oma palk kätte saada. Pole loomulikult kõigi suuvooder. Ega asjata pole ääremaadel poed kinni ja autolavkad tegevuse lõpetanud. Kõik oleneb ka asukohast. Lihtsalt ei tule siin midagi ja juurdehindlused pole üldse suured, kusjuures sellest juurdehindlusest kaetakse ju kõik kulud. Need ajad, kus mehukattiga 200 või misiganes % kasumit teeniti, on ammu möödas. Mina ei julgeks eriti sel teemal maakaid nahutada, et midagi lihtsamini saab ja suurte poodide hingeeluga pole kursis. Maal on poepidaja tihti naabri Maali ja ega ta ikka ei saa endale lubada päris laest numbreid kirjutada juba kohaliku pahameeletormi pärast. Tean, et hinnakujundus meil ja Soomes on erinev, kusjuures Eestis on juurdehindlus tihtilugu suurem. Ennast teeb poes pahaseks see, kui näen, et mingi minu tavatoote hind ilma igasuguse arusaadava põhjendusega tõuseb alul 20 ja siis veel 20 %. ma saan aru, kui maailmaturul riisi hind tõuseb, et see meid mõjutab, kuid tavalise toidu hinna muutumine sellisel määral tekitab küsimusi. Profa, olen täiesti nõus, et maapoed on kallid ja vahel lausa väga kallid, aga selleks on päris mõjuvad põhjused. Tegelikult veel seda, et see pood ei pumpa kedagi väga tühjaks, sest suured ostud tehakse linnas ja igapäevaselt ostetakse leiba-saia ja muud nipet-näpet. No näiteks puhtaid sokke, irw. Poes käivad pensionärid ja lapsed ja sissesõitnud. Kohalikud mobiilsed inimesed käivad enamasti siis, kui on väga vaja. Neile, kellel seda suurt plastpudelit on vaja, on kohalik pood muidugi asendamatu. Kaugemale on vines raske kulgeda. Oh, ma võin sellistel teemadel lõputult jutustada, sest on päris mitmeid asju, millesse seoses maale kolimisega tuli süveneda ja vastavalt ka veidi teisiti suhtuma hakata. Eks seda maailma oleks natuke parandada ka tahtnud. :)
Seenekas
Abikokk
2009-07-01 22:46:07
Loen hetkel Tarvo Nõmme raamatut "Minu Island, tule ja jää sümfoonia". Seal kirjeldadakse kohalikke olusid järgmiselt: "Tavaliselt sõidab enamik külarahvast reedeti 100 km kaugusele soetama oma järgmise nädala toiduvaru ning sooritama suurimaid oste. Kohalik külapood on piisavalt palju kallim ning seepärast on kord nädalas 100 km kauguselt söögi toomine igati õigustatud." :) Tuli meelde siinne teema ja nii tundub igasugune ving imelik, aga eks kõige heaga harjub ruttu. Kirjeldused erinevatest huvitavatest kohalikest toitudest on ka üsna paeluvad, kuid see on juba eraldi teema.
Fre
Abikokk
2009-07-02 08:11:03
Olen ammustel aegadel töötanud toidukaupade hulgimüügiga tegelevas firmas ja tean, et seoses suurte mahtudega on ketipoodide sisseostuhinnad tihti odavamad kui hulgimüügi väljamüügihinnad. Ega see väga tore ei olegi aga parata pole miskit. Edukamad on vast need maapoed, kus müüakse ka midagi muud peale standardsortimendi, näidetena tuleb meelde Nurga pood Kuusalus, mis võitleb Grossi jmt asutustega aga seal poes on suht OK kondiitrilett ja valmistoitude valik - kohapeal valmistatud ja oluliselt teistsugused kui mujal. Niiet kuigi paljud kohalikud poodi just hinna pärast kiruvad tekitavad teised külastajad oma kulinaarialeti ostudega piisavalt käivet. Ja rabavad mõne 20 kroonise mahlapaki ka kui ei viitsi pärast Grossi poega rinda pista. Abja Paluojal on jälle üks väike imelik toidupood mis saab meie kroonid sageli omale seetõttu, et seal on valikus Pajumäe piimatooted. Jne.
Netcat
Abikokk
2009-07-06 15:19:17
Mehu:
Sprotipasteedi ihalejatele - seda müüakse Norde Centrumi Hyperrimi kalaletis konservikarbis.
Seda müüakse ka igas näruses Säästumarketis, mis on suvalisele Tallinna kvartalile lähemal kui Norde Centrumi Hyperrimi. Mulle oli lihtsalt suureks üllatuseks, et toodet, mis on sama keti säästupoes olemas, ei leidu Rimi Hüpermarketis, kus, nagu ma ütlesin, millegipärast on peetud vajalikuks välja panna üle 10 erineva tootja sprotikonservi õlis (vean kihla, et enamik neist on maitselt üksteisest täiesti eristamatud).
Mehu:
Muideks, kui te elaks kusagil maal, kus on ainult üks väike pood, siis makaronid on küll makaronid ja riis on riis... Mu meelest on patt toidu üle sellist vingu ajada.
Mu vanemad elavadki seal "maal", ja mu käed tunnevad seda iga kord omal lihasel, kui ma nädalavahetusel bussipeatusest 2 15-kilose toidukotiga nende kodu poole kõmbin. Võibolla ma peaks veel selle üle ka rõõmus olema, et pesuaine on seal poes ainult pesuaine (loe: "Ariel") ja puhastusvahend puhastusvahend (loe: "Domestos") ning naha- ja loodussõbralikumat kodukeemiat, mis kohalikku puhastusjaama üle ei koormaks, tuleb samuti Tallinnast käe otsas tassida? Halleluuja!

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Ussicke
Abikokk
2009-07-06 15:59:50
Ärme nüüd nugade-kahvlitega üksteisele kõrri karga :) Maapoodide teemaline ving oli selleks ette nähtud teemasse püstitatud peamiselt VALIKU puudumise teemal - ja nii ongi ju. Maal elav rahvas ei ole millegagi ära teeninud sellist ebavõrdsust, et kui linnas asuvad väikepoed (jätaks hüpersupermarketid esialgu teemast eemale ja võrdleks väikseid väikestega) pakuvad samas tootegrupis mitut erinevat varianti, siis maal on sama suures poes valikuks "võta või jäta". Aga maainimene tahab ju ka kvaliteetselt ja tervislikult süüa ja kindlasti ostaks pigem oma kodu lähedalt poest - ei võtaks jalgu selga ega trambiks seljakotiga lähimasse linna poodlema lihtsalt sellepärast, et sääl maksab piimapakk või leivapäts paar krooni vähem. Maainimene on sama arukas kui linlane ja oskab ka arvutada, et transpordikulud tähendavad ka midagi. Just seda arvestades võiksidki maapiirkondade väikepoed võtta arvesse oma püsiklientide soove ja leida oma hulgipakkujatega mingid asjalikud kokkulepped, kuidas saada oma poodi kaup, mis paremini läheks. Näiteks kui kaubelda ühelt tootjalt miinimumkoguse asemele miinimumsumma eest tellimine vms. Ma sattusin kolides tõelisse väikepoodide piirkonda ja siin on küll kõiki imeasju olemas kõigil :) ja valik ka.
Netcat
Abikokk
2009-07-06 16:22:16
Just nimelt, nagu sa ütled. Sellepärast ma ei saagi aru, miks nad ei võta. Arvesse. Püsiklientide soove. Ma olen nõus neile igati peale ja juurde maksma, et ma ise transat tegema ei peaks. Aga kedagi ei koti. Viimati sai moositud, et kuna isale oleks tervise tõttu vajalik boržommi juua, kas nad ei saaks tellida terve kasti seda. Et me ostaks kastitäie korraga ära. Nüüd ootame seda boržommi.. tähendab, enam ei oota, 3 kuud ootasime, vaevalt et see materialiseerub enam. Aga üldse on see üks veider pood... mis on mind võibolla häälestanud kõigi väikepoodide vihaseks vaenlaseks. Näiteks, räägitakse, et väikepoed kardavad väljasuremist. Seega, mida rohkem kundesid, seda parem, õige? Aga seal poes töötavad müüjad muutuvad seda õnnetumaks ja vihasemaks, mida rohkem kliente neil parajasti on... Suvitajate tipphooajal ei jõua nende nuttu ja hala keegi ära kuulata, kuigi seesama kontingent neid vee peal ju hoiabki... Pole igiammu suures linnas tõeliselt väikeses poes käinud. Mais sattusin küll mingisse väga imelikku poodi Tallinnas Juurdeveo tänaval. Oli mõte mööda rutates mingi pirukas vms suupiste võtta, aga sisenedes nägin imelikult tühje lette ja riiuleid, kus kolm karpi ebamäärast kaupa seisid seitsmes reas. Sellist asja pole võitalongide ajast saadik näinud, taganesin välja ja katsusin, et minema sain.

Ussicke
Abikokk
2009-07-06 16:42:41
Tallinnas on väikepoekeste oaas Kopli poolsaarel - Maleva peatuses on "Rahu", säält edasi Sirbi peatuses "Sirbi pood", millest Uus-Maleva tänavat edasi minnes "Minimarketi" nimeline turu moodi uruke. Trammiteest teisele poole minnes on nt "Betty kulinaaria" (Kopli Kunstigümnaasiumi vastas) ja veel üks pisikene pood, kus absoluutselt kõike müüakse :) Betty kartulisalat oli hää küll, kui ma veel piimakraami sööja olin.
Kärt
Abikokk
2009-07-06 20:07:45
Seda Betty kulinaaria poekest nägin ma ka kui sealt millagi mööda sõitsin ja omaette itsitasin, et sellised poekesed on vaid Koplis/Kalamajas võimalikud :D Sisse ei astunud kuna ei tahtnud ratast eriti omapäi jätta.

Kahekesi Kalamaja köögis

Netcat
Abikokk
2009-07-07 13:23:29
Adonay:
Seda Betty kulinaaria poekest nägin ma ka kui sealt millagi mööda sõitsin ja omaette itsitasin, et sellised poekesed on vaid Koplis/Kalamajas võimalikud :D Sisse ei astunud kuna ei tahtnud ratast eriti omapäi jätta.
Tekitad päris isu vaatama minna.

Dash
Kokaõpilane
2009-07-07 14:50:08
See Betty kulinaaria midagi erilist ei ole, teisest linnaotsast vast sõitma hakata ei tasu. Kooliajal sai ikka sealt saiakesi ja salatit ostetud, täiesti söödavad olid. Koplis ja üldse äärelinnades on neid väikepoode palju, vahel leiab sealt kõiksugu põnevaid tooteid ka, mida suurtes poodides pole.
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>