Toidu-ostu ving

Zapxpxau
Abikokk
2009-06-22 11:43:13
Seda "nippi" märkasin ma juba eelmisel aastal, et piimad pole alati liitrised. Aga seda ma ei pannud kohe tähele, et Keiju sojapiim on kõigest! 750ml.

Zap*

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-06-22 13:38:01
Zapxpxau:
Seda "nippi" märkasin ma juba eelmisel aastal, et piimad pole alati liitrised. Aga seda ma ei pannud kohe tähele, et Keiju sojapiim on kõigest! 750ml.
Ju ma pole nii hoolikalt piilunud. No 750 ml on vähemalt konkreetne kolmveerand liitrit. Aga Farmi piim on, jah, 0,9-liitrises kilepakis. No mis kogus see ka on??

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Ussicke
Abikokk
2009-06-22 13:40:47
Järelikult on varsti kõik pakendid mikroskoopilises suuruses - püha müristus! Algas asi kommidest, need olid nõuka ajal kõvasti suuremad, nt batoonikesed, vahvlikommid, martsipanikommid jne. Siis läksid viinerid järjest väiksemaks (oli ju ainult üks suurus, siis tekkisid need pooletoobised ja päris pisikesed). Leivad on ka väiksemaks läinud. Võipakid kah. Nüüd siis juba piimade kallal? Vägisi aetakse raiskama... Kui on vaja liitrit piima, tuleb osta 2 x 900 ml ja 800 ml jaoks mingi muu söök leiutada?
Ullike
Abikokk
2009-06-22 18:08:56
Pille:
Seda, et võipakid (mis "vanasti" olid kõik 200 g) kaaluvad tänapäeval 200-180-165-150 grammi, ma juba teadsin. Seda, et väikesed tetrapakendid võivad olla nii 200 ml kui ka 185 ml, ma ka teadsin. Et "suured" rõõsa koore tetrapakendid võivad olla 500 ml ja 400 ml ja 380 ml, pole ka mingi uudis. Aga seda, et suures kilepakendis piim võib olla midagi muud, kui 1 liiter, sain alles nädalavahetusel teada. Nimelt on ka 0.9-liitriseid kilepiimapakendeid :D :(
Pille - aga on ka üks hea võipakend! Tootjat muidugi ei mäleta - aga mul kodus kapis 82% ja 250 grammine võipakk!!! Omalt poolt lisaks nende pakendite kahanemise kohta, et rohelised eaks ka selles osas tõsiselt sõna võtma hakkama. Tegemist ei ole ainuüksi toidu raiskamisega vaid ka looduse teadliku ja tahtliku kahjustamisega :(

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Seenekas
Abikokk
2009-06-22 19:26:43
Selle ilusa suure võipaki tootja on E-piim. Kuna mina saan neid mitte poest, vaid külamehelt, kes saab neid piima vastu (no raha saavad ka piimamüügi eest vahete-vahel, hiljuti olla detsembri oma kätte saanud), siis ma ka natuke pirisen. Enne sain ilusa suure kilose vaakumis rulli - oi kui hea oli sellest lõigata, sest 1 cm vastas ca sajale grammile. Kui mulle öeldi, et nüüd hakkavad väikesed pakid olema, kujutasin õudusega ette neid eelpoolmainitud a la 165 grammiseid. Õnneks nii ei läinud. Aga seda rulli kiidan siiani, kuna nad jagavad võid-juustu korra kuus, mis eeldab korraga enama varumist.
Ussicke
Abikokk
2009-06-23 10:08:02
Ullike:
Omalt poolt lisaks nende pakendite kahanemise kohta, et rohelised eaks ka selles osas tõsiselt sõna võtma hakkama. Tegemist ei ole ainuüksi toidu raiskamisega vaid ka looduse teadliku ja tahtliku kahjustamisega :(
Just täpselt! Kui suppides, salatites, hautistes jne ei ole vahet, kas on 1 spl miskit rohkem/vähem, kombineerimisvõimalusi on ja ei häiri väiksema pakendi ostmine. Aga KOOKIDES peavad mõnikord kõik ained olema grammi täpsusega mõõdetud, muidu on asi mokas. OK, ostan väiksema paki margariini, teen plaadikoogi põhja sellega - aga valmis tainas ei kata plaati ära! Ostan siis kaks väikest pakki margariini, jääk jääb külmikusse vedelema. Või ostan väiksema küpsetusplaadi (miks ma peaks, kui mul üks juba on ja ahju järgi paras?). Raiskama sundimine, just seda see pakendite kärpimine on :( Kuhu minna rohelisi utsitama? Ma kohe hakkaks pakkima ja minema ja utsitama. Enne kui nt kanamunad vutimuna suuruseks kärbitakse.
Mehu
Kokaõpilane
2009-06-26 22:37:57
Sprotipasteedi ihalejatele - seda müüakse Norde Centrumi Hyperrimi kalaletis konservikarbis. Muideks, kui te elaks kusagil maal, kus on ainult üks väike pood, siis makaronid on küll makaronid ja riis on riis... Mu meelest on patt toidu üle sellist vingu ajada.
Profa
Abikokk
2009-06-27 00:55:50
Mehu:
Muideks, kui te elaks kusagil maal, kus on ainult üks väike pood, siis makaronid on küll makaronid ja riis on riis... Mu meelest on patt toidu üle sellist vingu ajada.
Vastupidi, see ka mõni patt, seda just peabki tegema, aeg-ajalt tahaks seitse imet mõne ostujuhiga teha kui tunneks mõnda. Mis puutub aga sellesse, et maal on riis riis jne. siis maalt peaks eriti kõva kisa tulema. Väikese poe saab ka heaks poeks komplekteerida, ei ole vaja ainult purgisuppe riiulisse laduda. Veedan praegu puhkust maal ja käin pea iga päev korra ikka külapoest läbi ja valiku üle eriti ei kurdagi, süüa saab, rahul ei ole ainult sigareti ja alkoholivalikuga, kanged plastpudelis õlled, mingid kirjutes purkides surrogaadid, brrr... Mis aga korralikult külapoes rabab on hind. Ma ei ole eriti kunagi toidukauba hinda vaadanud aga väikeses külapoes ikka ehmatab ära küll. Esimene mõte on et küll peavad kohalikud ikka rikkad olema, et sellises poes käia, teine mõte on et sellepärast nad rikkad ei olegi, kui sellise hinna eest süüa ostma peavad. Aga oma pika targutuse lõpetaksin mõttega et ka maale võiks tuua rohkem kaupa kui kohalikud nõuaks ja viriseks. Kaheliitriste kümnekraadiste õllede asemel näiteks. Esialgu küll käive pisut ehk langeks, aga pikas perspektiivis - need kes ennast surnuks jooksid, sööksid ju veel mitu head aastat.

Profa köögipool

Seenekas
Abikokk
2009-06-27 23:39:35
Oi-oi Profa. Ma haarasin selle jutu peale kahe käega peast kinni. Ja siis mõtlesin hoolikalt, mida kirjutada. Seega ma loodan, et siit näeb selle teema teist külge. Kas aitaks maapoe hingeelust aru saamiseks sellest, et öelda, et väike maapood peab paljusid tooteid ostma sisse selle hinnaga, millega marketid välja müüvad? Või sellest, et paljusid asju ostetakse sisse per tükk või kaks korraga, et üldse mingi kaubavaliku tunne oleks? Siin on nii palju agasid, see tundub ainult, et saaks ja võiks. Allahindlust ei anna nii väikeste sisseostude puhul keegi. Igasugused euronõuded, mis tulid, lõid ka palju majandamist segamini. Kui Põhjamaades riik doteerib teatud osas kohalikke väikepoode, siis meil seda ei tehta. Kasum paraku tulebki nende imelike suurte õllede ja pooleteiseliitriste long drinkide pealt. Kohaliku kooli lapsed meil naljatavad, et poepidaja ostab kauba säästumarketist ja müüb siis edasi. Mul arvutas mees mitmeid aastaid tagasi välja, et kui üle nelja asja osta vaja on, siis on kasulikum linna sõita. Isiklikult on mul hea meel, et meie kahe kilomeetri kaugusel asuv pood ikka veel toimib, küll veidi viletsamana, kui kümme aastat tagasi, aga teadmine, et soola lõppedes ei pea ma linna sõitma, vaid saan viie minutiga poes käidud, ja võin jalgrattal kulgedes osta vahepeal jäätise, on ikka hea küll. Sellest, kui väike on sellistes kohtades käive ja kui suur peab olema laovaru selleks, et üldse poodi pidada, ei hakka ma teema spetsiifika tõttu rääkima. Paraku ei aita siin ei virisemine ega nõudmine. Poepidaja peab poodi ikka arvestades, et tal peab sellest kasu olema ja kui enam pole, siis pannakse uksed lihtlabaselt kinni. Päevalehes on Rein Sikk teinud paar korda üleskutse, et maapoodide väljasuremise peatamiseks võiks iga eestlane Eestis ringi sõites teha mõnest neis paar ostu. Seega palun, saate ka oma väikese panuse anda. Olukord, kus lähim pood on paarikümne km kaugusel oleks ka nutune, kuid selliseid kohti on Eestis küll. Lisaks olematu ühistransport. Õigluse huvides lisan, et kümme aastat tagasi elasin ma veel täiskohaga linnas ja käisin iga päev toidupoes. Täna pole mul selleks ei aega ega soovi. Teen nädala jooksul oma nimekirja, varun linnatoimetusteks päeva või pool ja kui kõike vajaminevat ei saa, lükkan järgmise nädala nimekirja. Poekäikudele kulutan sellest ajast maksimaalselt kaks-kolm tundi.
Profa
Abikokk
2009-06-28 00:40:06
Nojah, ega ma ei halvusta maapoode, aga samas selline pood pumpab inimese kes kaugemale sõita ei saa, rahast lagedaks ja siis võetaksegi see kaheliitrine plastpudel... Nii et ilma ostjateta poleks poodi, aga pood ei ole ka ostjasõbralik. Nokk kinni saba lahti. Lahendust ei oska hetkel pakkuda, ehk oleks selleks hulgikaupmeeste mõistvam suhtumine? Kohalikud väiketootjad? Mis aga puutub maapoest ostmisesse ja ostunimekirja, siis mina ei osta spetsiaalselt asju korraga, vaid jätan endale rõõmu iga päev korra külapoes käia. Muidugi mina kui puhkaja ei tee seda pikalt ja panus ei ole suur, aga siiski. Oma külapoe valiku üle eriti ei kurdagi, hinnad on aga tõepoolest kõrged. Olgu kui raske olukord tahes poepidajatel, ei ole ma siiski nõus et neil nii suur häda on ja kõik on pankroti lävel, lihtsalt kui saab kergemalt suurema kasumi, siis milleks pingutada, sama kehtib ka iga Tallinna marketi kohta.

Profa köögipool

<< 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>