RUPSKID, SUBPRODUKTID, SISEELUNDID JA TOIDUD NENDEST

Kuts
Kokaõpilane
2008-11-07 16:12:10
Zoozi, mida sa kanasüdamest täidisele juurde veel paned?
Zoozi
Abikokk
2008-11-07 16:17:15
Kuts:
Zoozi, mida sa kanasüdamest täidisele juurde veel paned?
Toore sibula ajan koos keedetud südametega (need keedan ennem soolaga, loorberiga ja musta pipraga maitsestatud vees pehmeks) läbi hakklihamasina, segan keedetud riisiga ja maitsestan siis vajadusel veel soola ja pipraga.Kui segu jääb kuiv,siis lisan sydame keeduleent. Tuli siin seletades isu peale - pühapäeval teen :P

Zoozi tegemised

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-11-07 20:18:59
Minul ees selline raamat: [b]E. SILD Keedu- ja majapidamiskursuste juhataja KEEDU- JA MAJAPIDAMISRAAMAT Teine täiendatud trükk Tartus, 1937[/b] Ja seal sellised toredad rupskiretseptid: Aju-pirukad Lehttainas nr 120*, 3 aju, 25 g võid, 1 sibul, soola, pipart, 1 sl riivsaia Ajud pesta, panna keeba vette 5 min. Võtta nahk ära, hakkida peeneks. Lasta peenestatud sibul võiga läbi kiia, lisada ajusegu, veidi soola, pipart. Lasta 1 min. haududa. Siis jahtuda. Vormida väikesed pirukad. Küpsetada. Süüa soojalt leente juurde või eeltoiduna. Valmist. 2,5 tundi. * Koguseks umbes 700-800 g Neeruvõidis** 400 g neeru, 50-100 g võid, 100 g pekki, 2 sibulat, soola, pipart, 1 sl. sidrunimahla või 1 õun. Neerud pesta, lõigata pikuti lõhki, soon välja võtta. Hautada keeduleemes või veidi soolases vees ühes sibula ja pekiga pehmeks. Jahtunult ajada läbi lihamasina ühes peki ja sibulaga 2-3 korda, viimane kord läbi tiheda sõela. Lisada veidi peenestatud pipart, soola, sidrunimahla või riivitud õuna ja vahustatud või. Segu vilbata valgeks vahuks. Süüa leival kohvi või leente juurde. Valmist. 2-2,5 tundi. ** Ehk siis neerupasteet või neeruvõie :) Aju-võidis 400 g vasika-, lamba-, sea- või looma-aju, 3 sibulat, 100 g võid, 0.5 tl soola, pipart, 1 sl sidrunimahla Ajud pesta ja puhastada nahast, hautada ühes sibulatega vähese või või rasvaga 10 min. Ajada jahtunult läbi masina ühes sibulatega, teine kord läbi tiheda sõela. Lisada maitse järgi soola, veidi peenestatud pipart, sidrunimahla ja vahustatud või. Segada hästi vahuseks. Süüa nisu- ja rukkileival kohvi või leente juurde. Valmist. 1 tund Keel tomativõidmega 6 inim. 1 soolatud ning keedetud veisekeel, 100-200 g võid, 1-2 sl peenestatud rohelist, 4-6 sl tomatiputru, veidi soola, suhkrut, sidrunimahla, tomativiile ja rohelist Keenud keel nülgida, lõikuda viiludeks. Asetada liuale. Või vahustada, lisada sidrunimahl, sool, suhkur, tomatipuder. Vahustada. Külma võidmega täita ja kaunistada keeleviilud läbi koogi pritsi liual. Ääred kaunistada tomativiiludega. Süüa salati ja rohelisega. Maksakohend 6 inim. 1 kg maksa, 200 g suitsu- või värsket pekki, 3 sl jahu, 1-3 sibulat, 2-3 muna, 2 kl rammuleent, 0.5 tl peenest. pipart, pipart, soola, 1 sl riivleiba, 50 g võid Pestud ning nahast puhastatud maks ajada ühes sibula ja pekiga 2 korda läbi lihamasina. Lisada rammuleem või piim, täh. maitseained ja vahustatud või munakollastega ja munavalgevaht. Segu kallata võiga võitud ning riivleivaga riputatud vormi. Küpsetada ahjus küpseks. Süüa kuumalt kartulitega või külmalt viiludeks lõigatuna tomatisalatiga. Valmist. 2 tundi Sama retsepti järgi võib valmistada ka kopsukohendit. Ajukohend 6 inim. 600 g vasika- või teiste loomade ajusid, 300 g sellerit või kartuleid, 1-2 sibulat, 1 kl piima või koort, 3 sl jahu, 3 muna, 100 g võid, 1 sl sidrunimahla või 1 värske õun, soola, veidi pipart või köömneid Ajud pesta, puhastada nahast ja ajada läbi masina ühes keenud selleri, sibula ja kartulitega. Või vahustada munakollastega, lisada segades ajusegu, sidrunimahl või riivitud õun ja teised eeltäh. ained. Viimaks munavalgevaht segada õrnalt läbi, kallata võiga võitud ja jahuga riputatud vormi. Keeta aurul või küpsetada ahjus küpseks. Veidi jahtunult lüüa vormist liuale. Anda lauale mõne värske salatiga, soovi korral ka kartulitega. Märkus: Vormi pandud kohendit võib katta 1/4 sm paksuse leht- või muretaina korraga, surudes taina äär vormi äärele ilusasti kinni; võida munaga ja küpsetada ahjus. Lauale antakse siis vormiga. Hautatud kops 6 inim. vasika süda ja kops, 2 sl võid või rasva, 1-2 sibulat, 50-100 g pekki, 2 sl jahu, 1 kl rammuleent või vett, 2-3 sl hapukoort, soola, pipart, 3-4 porgandit Pestud süda ja kops ning pestud ja puhastatud porgandid lõikuda ühes pekiga väikesteks kuupideks. Küpsetada pannil või pajapõhjas või või rasvaga õrn-pruuniks ühes lõigustatud sibulaga. Lisada jahu, lihaleem või vesi, maitse järgi soola. Lasta haududa. Lisada koor, soovi korral tomatiputru. Süüa keenud kartulite ja kurgisalatiga.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

õunapuu
Abikokk
2008-11-07 20:52:22
Lappasin just 1935. a. TALUPERENAISE aastakäiku. :) Siin selline retsept nagu sisikonnasupp: seasüda, neerud, 300g sealiha, 3 l vett, 1l kooritud kartuleid, 1 kaalikas, 2 porgandit, 2 sibulat, 2 loorberilehte, 10 tera pipart, 0,5 kl odratangu, 1 spl jahu, soola. Neerud, süda ja liha pesta, lõigata tükkideks ja panna külma veega tulele. Keema hakkamisel riisuda vaht ja lisada maitseained.Tunni aja pärast lisada juured ja tangud. Kui needki peaaegu pehmed, siis kartulid. Kui kartulid pehmed, lisada väheses vees segatud jahu ning lasta korraks veel keema minna.
Nummikene
Kokaõpilane
2008-11-08 01:41:01
Pille:
Selle kooskokkamise puhul tegin täna sibula-maksahautist, mida sõime "takuse" kartulipudru ja marineeritud kurgiga. Väga mõnus oli, Kristjan võttis teise portsu ka. http://farm4.static.flickr.com/3037/2999787781_b3ebf6e9af_m.jpg
Pille mismoodi see takune kartulipuder välja peaks nägema?

Liha teeb tigedaks!!!

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-11-08 08:11:31
Nummikene:
Pille:
Selle kooskokkamise puhul tegin täna sibula-maksahautist, mida sõime "takuse" kartulipudru ja marineeritud kurgiga. Väga mõnus oli, Kristjan võttis teise portsu ka. http://farm4.static.flickr.com/3037/2999787781_b3ebf6e9af_m.jpg
Pille mismoodi see takune kartulipuder välja peaks nägema?
Selline tükiline :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Bunnygirl79
Abikokk
2008-11-08 18:10:33
Zoozi:
Kana- või seasüdamest saab väga hea pirukatäidise. Teen tavaliselt kohupiimamuretaignast väikeseid pirukaid. Mitmeid inimesi nii ära petnud, et polegi täidiseks liha :)
Ma kasutan ka lihapiruka täidiseks südant, tavaliselt sea oma, suurem ja annab rohkem välja. Ma olen tähele pannud, et kui ma ütlen, et lihapiruka sees on süda, siis tehakse igasugu imelikke nägusid, aga kui ma ei ütle, siis pistetakse terve plaaditäis momendiga kinni ja kellegil ei teki südamega seoses "ma seda ei söö tunnet" :).

http://bunnygirl79.blogspot.com

Maris
Abikokk
2008-11-09 11:05:35
Ise ma pole veel selles kooskokkamises kätt valgeks saanud, sest mul ei ole praegu sööjaid, aga teistele infoks, et Pelgulinnas Kajaka turul on müügil veisesaba ja külmutatud kanarupskid. Ise plaanin esimesel võimalusel veisesabast "härjasaba hautist" valmistada. Veel selline küsimus, et kas keegi on kunagi üldse söönud mõne looma küpsetatud ajusid? Eestis vist seda kusagil ei pakuta, aga välismaal paistab see levinum olevat. Ei usu, et see mu lemmikroaks kujuneks, aga ma prooviksin küll, kui võimalus avaneks. Mäletan, mida ma kunagi konnakoibadest arvasin, aga nüüd tunnistavad isegi eestlased selle maitsvaks roaks.
Tiina
Abikokk
2008-11-09 15:03:51
Maris:
Veel selline küsimus, et kas keegi on kunagi üldse söönud mõne looma küpsetatud ajusid? Eestis vist seda kusagil ei pakuta, aga välismaal paistab see levinum olevat. Ei usu, et see mu lemmikroaks kujuneks, aga ma prooviksin küll, kui võimalus avaneks.
Mina olen söönud :) Lapsepõlves isa ikka tegi päris mitu korda - ilmselt siis, kui lihavaene aeg oli :) Olen lausa ise neid praadinud. Kõigepealt pidi vist natuke leotama ja ei olnudki muud kui pannile õli sisse praadima. Konsistents oli selline valge ja pehme, aga peale praadimist maitses hea.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Frieda
Abikokk
2008-11-09 16:14:39
Tegin keelesalatit. Selline magusmaitseline ja üsna toitev.

Söömine on ainus töö, mis toidab

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>