Fre Abikokk 2010-12-08 10:03:05 |
Pille:
Jah, sama retsept. Jahu oli pigem vähe kui palju ja tainas ise oli selline suht kleepuv niiet pigem pidi jahu juurde panema. Ma vähendasin veidi koguseid - äkki panin mingi arvutusega puusse. Peab uuesti proovima. Lihtsuse ja valmis piparkookide maitse aspektist ikkagi täiesti ületamatu retsept. Fre, millisest retseptist jutt käib? Ma tegin oma tänavuse taina ikka ja jälle selle retsepti järgi - rullinud veel pole, aga tainas nägi välja ja maitses täpselt sama hää, kui ka eelneval 5-6 (?) aastal? |
|
Silx Abikokk 2010-12-08 10:06:28 |
Huvitav, kui suure maitseerinevuse saaks, kui osa jahust kaerajahuga (või tatrajahuga) vahetaks? Gastronautilised äpardused We ate the food, we drank the wine Everybody having a good time |
|
Redfox Abikokk 2010-12-08 19:45:21 |
Silx:
ma ei tea aga rukki ja odra piparkooke olen teinud küll. odra olid paremad, rukis jäi nätske. usun, et kaeraga tulevad kaeraküpsiste moodi rohkem milles piparkoogimaitseaine sees. Huvitav, kui suure maitseerinevuse saaks, kui osa jahust kaerajahuga (või tatrajahuga) vahetaks? |
|
Martiina Abikokk 2010-12-11 16:12:12 |
Tegin blogisse väikse postituse looduslike värvidega piparkoogiglasuuri värvimisest. :) | |
Köögikatake Abikokk 2010-12-11 19:12:17 |
Proovisin ka seda Heleni kuusekest, tulemus selline: ja meie selle aasta piparkoogiküla tuli selline: | |
Liina Abikokk 2010-12-12 13:34:57 |
Minu piparkoogimaja | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-12-12 18:17:22 |
Mulle meeldib too valge uks ja katuseharjal olev lumi väga :) Küpsetasin täna ahjuplaaditäie piparkooke NOPi tainast. Meie jaoks ("testijateks" meie Kristjaniga ja Kristjani ema) olid piparkoogid koooohutavalt piprased - enam ei ostaks :( Koostis iseenesest oli kena ja naturaalne: nisujahu 18%, rukkijahu 14%, suhkrusiirup 14%, fariinsuhkur 14%, või 14%, muna 10%, mandel 7%, kuivatatud jõhvikas 4%, kaneel, koriander, nelk, ingver, must pipar, muskaatpähkel, söögisooda. | |
Helena Kokaõpilane 2010-12-12 18:25:50 |
Köögikatake:
Ma teen ka nii. Minu retseptis on vaja 300g suhkrut karamellistada-pruunistada. Esmatähtis on paksu põhjaga pott. Algul alustan nõrga kuumusega, kuni suhkur sulab. Segan puulusikaga. Siis natuke kuumemaks ja algab põnevam osa :D Suitsuandur laest maha ja natuke sinist suitsu. Siis ettevaatlikult keev vesi hulka.
See on tõesti kõige ohtlikum osa. Paksud pajakindad kätte ja siis niristada vett kannust (0,5 l keevat vett). Ükskord ma ei niristanud ja siis.... siis oli potipõhi musta kivistunud suhkrut täis. See oli õnneks ammu :)
Kui vesi lisatud, siis läheb ülejäänud suhkur sulatamisele (1kg).
Minu retsept:
1,3 kg suhkrut
3 tl. nelki (purustan Jamie Oliver'i flavour shaker'iga :D)
1,5 tl jahvatatud kardemoni
3 tl kaneel
apelsinikoort (kuivatatud ja jahvatatud; apelsinide söömine ja koorte fileerimine algab novembris :))
500g võid
300g hapukoort
6 munakollast
1/2 tl soola
2 tl sidrunhapet
2 kg jahu
4 tl soodat
Valmistada siirup (nagu ülal kirjeldatud). 1kg suhkrut täielikult ära lahustada. Tuli alt ära keerata (kui kasutad elektripliiti, siis tõsta ära pliidilt). Lisada nelk, kardemon, jahvatatud apelsinikoored. Lisa 500g kuubikuteks lõigatud võid. Klopi kuni või on sulanud ja segu juba ka jahtunud. Lisa hapukoor, munakollased ja sool. Sega ühtlaseks. Siis hakka jahu lisama. 500g jahu sega sidrunhappe ja soodaga. Hõõru läbi sõela taignasse. Sõtku juurde ülejäänud sõelutud jahu.
Voila!
Ülejäänud munavalged lähevad glasuuri jaoks kasutusele (1 munavalge kohta 1dl tuhksuhkrut ja maitse järgi sidrunhapet).
Meie oleme nii aastaid teinud. Apelsinikoortega on nii, et ma ei oska kogust öelda. Mida rohkem, seda uhkem. Ikka päris mitme apelsini koored peaksid olema. Tänapäeval muidugi mõtlen, et peaks vist ökoapelsine hankima kuskilt. Mina keedan ka siirupi ise, segan teda pidevalt, et kõrbema ei läheks. Soovitan teha suht nõrgal kuumusel, siis ei tule kõrbe maitset ja siirup jääb heledam. Minu retseptis on nii, et 2/3 suhkrust tuleb esialgu pruuniks kuumutada, ehk siis täitsa vedelaks, siis lisada keevvesi (pigem tilk haaval, muidu võib üle potiääre ka podiseda, see suht ohtlik tegevus kogu taigna tegemise protsessis) ja seejärel ülejäänud suhkur. Vedelat siirupit keedad vaiksel tulel veel 15 minutit, selle ajaga sulavad need tükid seal sees ära ja siis lisad jahtunud siirupile ülejäänud ained. http://leemekulbiliigutaja.blogspot.com |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-12-13 17:07:12 |
Metsapoolsete listis kiideti sellist speltajahust tainast: Mina olen teinud nüüd juba kaks raksu selle retseptiga ja tulevad väga maitsvad, mina siin ka siirupit ei tee. · 125 g võid · 1 dl vedelat mett · 1 dl pruuni suhkrut · 1 muna · 1 sl kakaod · 4,5 dl täistera speltajahu · 1 tl soodat · Natuke soola · 4 tl piparkoogi maitseainet Sulata potis või ja suhkur, keera tuli maha ja lisa mesi. Klopi hulka muna. Nüüd sega omavahel kuivained ja lisa taignale. Sega kokku ütlane tainas. Kata kilega ja lase järgmise päevani jahedas seista. Siis rulli tainas õhukeseks ja tee piparkoogid. Lihtsam on rullida kui tainas on eelnevalt soojas seinud. Küpseta 200 kr juures 8 minutit. Siit peaks saama 4 plaaditäit. | |
Martiina Abikokk 2010-12-15 22:33:56 |
Minu pisike piparkoogimajake sai selline. Mina olen väga rahul :) | |
<< < 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 > >> |