Pille Nami-Nami peakokk 2011-07-03 21:30:59 |
Pozataja:
:D Murakas jah, täitsa korjevalmis. Kompoti jaoks sobiv, moosi jaoks võiks küpsem olla :)
palun abi kas see mari võib olla murakas. küsin sest mina pole elu sees murakat elusast peast näinud :P sellest saan ma aru et ta pole veel valmis. http://static2.album.ee/files/1011/97/large_25299375_Kn5W.jpg |
|
Seenekas Abikokk 2011-07-03 21:51:30 |
Minu silma järgi murakas mis murakas. Aga mille järgi otsustad, et pole valmis? Need ümbritsevad lehekesed on suts lahti ja pildi järgi tundub ka mari üsna valmina. Toorelt pole nad läbikumavad ja on kõvad, ümbrislehed kõvasti kinni ja enamasti suht rohekaskollased, valmina sellised veidi pehmed ja üliküpsena on nad pea läbipaistvad. Minu murakamälestused on küll enamasti lapsepõlvest. Ja kuidas neid "ümbrislehti" nimetada, ei tule ka kuidagi hetkel keelele. Piinlik. Tupplehed? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2011-07-03 22:50:18 |
Seenekas:
Tupplehed neh. Minu jaoks on murakas täitsa tavaline mari, "meie salarabas" korjasime tunamullu tunni ajaga 1,2 kg suuri ilusaid marju. Tundub, et mul on vedanud :) (Blogis olen päris tihti murakatega oma lugejaid õrritanud, aga ma siiralt arvasin, et see mõjub ainult välismaalastele, sest eestlased käivad ju kõik ise rabast neid iludusi noppimas :O
Eile müüdi neid nt Pirita turul lausa kahes letis, aga nägid nii nirud välja, et ma ei hakanud ostma. Lähen ise või saadan mehe metsa :D
Minu murakamälestused on küll enamasti lapsepõlvest. Ja kuidas neid "ümbrislehti" nimetada, ei tule ka kuidagi hetkel keelele. Piinlik. Tupplehed? |
|
Pozataja Abikokk 2011-07-03 22:50:47 |
et ta pole valmis järeldasin sellest, et mari oli kollane/punane ja kõva ja suht maitseta. tean milline on valmis põldmari ja kujutasin ette et murakas võiks ka valminuna olla pehme ja mahlane :P | |
Seenekas Abikokk 2011-07-04 18:10:10 |
Pozataja:
Ma sugugi mitte paha pärast, pildil olev tundus üsna söödavana. Ja põldmarju mina näiteks üliküpseks oma salakohtades ;) ei lasegi, sest neist saab siis ainult mahla teha. Mis on muidugi jube maitsev ja kui just sellist plaani pole. Juba kojusõidul põrutuvad kruusateel mahla välja.
Pille, kas võiks ainult mälestuste pärast Sinu salarappa end kaasa hääletada? :D Meie raba, mis kuulus küll tagasi saadavate talumaaade alla, otsustati vahetult enne tagastamist uuesti turbarabana kasutama hakata, mitte tagastada ja seal on juuube nukker vaatepilt...Rääkimata sellest, et seal ju nüüd enam midagi ei kasva. Tegelikult üks imepisike raba, kust see turba ammutamine on nüüdseks läbi. Muidu oli just selline mõnus oma majapidamisele eri saaduste saamise koht. et ta pole valmis järeldasin sellest, et mari oli kollane/punane ja kõva ja suht maitseta. tean milline on valmis põldmari ja kujutasin ette et murakas võiks ka valminuna olla pehme ja mahlane :P |
|
Tiina Abikokk 2011-07-04 20:35:59 |
Kas õlle-juustuleiba võib teha päev varem valmis või on järgmiseks õhtuks juba liiga kõva või kuiv? Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Tiina Abikokk 2011-07-04 20:53:15 |
Ja veel - kas beseepõhja pavlova jaoks võib ka praegusel suvisel kuumal (ja niiskel) ajal mitu päeva varem valmis teha? No nii 4-5 päeva? Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2011-07-04 21:16:57 |
Tiina:
Kui lased jahtuda rätiku all ja siis ta sinna rätikusse kenasti jahtunult sisse pakid, püsib kenasti ka järgmise päevani.
Kas õlle-juustuleiba võib teha päev varem valmis või on järgmiseks õhtuks juba liiga kõva või kuiv? Seenekas:
Seenekas, mina lahke inimesena ehk isegi võtaks kaasa, aga mu ämm lööks mu maha, ausõna. Olime paar aastat tagasi metsmaasikaid noppimas ühel mäenõlval, kui ta lihane õetütar helistas, et on Rapla kandis ja tuleks ka meie juurde marjule. Ämm juba teatas, et tule-tule, aga kui kuulis, et õetütar on koos kolleegiga, keelas kategooriliselt ära :)
Huvitav asjaolu on see, et Kristjanile kuuluv murakaraba on seesama raba, kus minu vanaema ja ema & tema 3 õde ja vend on elu aeg murakaid korjamas käinud. Hiljuti müüdi vana talukoht maha, aga metsad-rabad jäeti alles.. Et oleks, kus ka edaspidi uhkelt murakal käia :)
Pille, kas võiks ainult mälestuste pärast Sinu salarappa end kaasa hääletada? :D Meie raba, mis kuulus küll tagasi saadavate talumaaade alla, otsustati vahetult enne tagastamist uuesti turbarabana kasutama hakata, mitte tagastada ja seal on juuube nukker vaatepilt...Rääkimata sellest, et seal ju nüüd enam midagi ei kasva. Tegelikult üks imepisike raba, kust see turba ammutamine on nüüdseks läbi. Muidu oli just selline mõnus oma majapidamisele eri saaduste saamise koht. |
|
Profa Abikokk 2011-07-09 23:39:26 |
Karmid tegelased need ämmad :), tuleks midagi vastu pakkuda, üks hea kuuseriisikakoht näiteks :). Aga üldjoontes ei ole murakas eriti haruldane mari ja teda leidub piisavalt üle Eesti. | |
Seenekas Abikokk 2011-07-10 12:19:20 |
Pille, ega ma seda päris tõsiselt ei mõelnudki, rohkem niisama suusoojaks. Ma ka lahke inimesena näitasin paarile oma arust sõbrannale oma mõned seenekohad ette ja ega nooremana ei osanud mõelda küll, et nood siis omakorda oma sõprade ja sugulaskondadega jne. seal käima hakkavad. :D Nüüd on vaid paar tõeliselt head sõpra minuga kaasas saanud käia ja seda tingimusel, et edasi neid kohti ei juhatata. Õnneks on võimalik külavaheteedel autoga sõites pisut segadust ka tekitada, et niisama lihtne poleks võõral kohale orienteeruda. Profa, meie kandi rabades kahjuks pole murakas üldse sage külaline. :( Ja kaugemale ehku peale ei jõua kuidagi. | |
<< < 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 > >> |