"rumalad küsimused"

Edith
Abikokk
2008-08-06 21:45:30
bakterid hävivad ju 63kraadi juures? aga see eeldab siis et kogu toode selle temperatuurini läbi kuumeneb.

Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan

Edith
Abikokk
2008-08-06 21:49:33
tegin just meil ülejäänud munavalgetest oma elu esimesed beseed ja kõlbasid süüa küll :) olen enda üle väga uhke. järgmine kord proovin läbi kondiitrikotti pritsida siis tulevad ilusa kujuga ka. suhkru kogus oli küll liiga suur, seda võib ikka täiesti mõnuga vähem panna näiteks pool kogusest. proovisin kohandada 3munavalget+175g suhkrut (ja paar tilka sidrunimahla) neljale munavalgele aga rumal lugu on, et võibolla oli munavalgeid vähem kui ma arvasin. järgmise eksperimendi käigus näeb.

Maris
Abikokk
2008-08-06 23:24:01
Ei, ei ei, 63 kraadi ei ole kaugeltki mitte piisav, et patogeene hävitada. Vähemalt 100 kraadi (Celsiustest ikka räägin) ja mida kauem, seda parem toiduohutuse seisukohast, kuigi 15 minutit peaks nüüd küll piisav olema. See temperatuur ei kehti mitte ainult munade puhul, kus kõige enam ohustab meid Salmonella nimeline haigustekitaja, 100 kraadi piir kehtib lisaks nii lihale, kalale kui piimatoodetele. Jah, 63 kraadi on see piir, alates millest ülespoole hakkavad bakterid hävima, aga paljud tervisele ohtlikud bakterid elavad selle temperatuuri rahulikult üle.
Edith
Abikokk
2008-08-07 00:24:04
hmm seda ma ei teadnud. miks tervisekaitse lepib siis 63kraadiga?

Merilin
Abikokk
2008-08-07 09:21:35
Maris:
Ei, ei ei, 63 kraadi ei ole kaugeltki mitte piisav, et patogeene hävitada. Vähemalt 100 kraadi (Celsiustest ikka räägin) ja mida kauem, seda parem toiduohutuse seisukohast, kuigi 15 minutit peaks nüüd küll piisav olema. See temperatuur ei kehti mitte ainult munade puhul, kus kõige enam ohustab meid Salmonella nimeline haigustekitaja, 100 kraadi piir kehtib lisaks nii lihale, kalale kui piimatoodetele. Jah, 63 kraadi on see piir, alates millest ülespoole hakkavad bakterid hävima, aga paljud tervisele ohtlikud bakterid elavad selle temperatuuri rahulikult üle.
Nii lihtne see asi siiski pole ja väga paljud toiduvalmistusmeetodid väldivad iga hinna eest 100 kraadini jõudmist (nt lihapraadide sisetemperatuurid, kus patogeen on liha pinnal, mitte sees). 100 kraadi on vee keemistemperatuur merepinnal, mitte mingi müstiline number, mille juures patogeenid surema hakkavad. Ka Salmonella hävib ammu enne 100 kraadi (75 kraadist piisab täiesti). Mõnele patogeenile näiteks ei aita ka sellest sajast kraadist - näiteks botulismile, mille spoorid taluvad keetmist, mistõttu kodus ilma rõhupotita valgurikkaid mittehappelisi hoidiseid teha (liha, köögiviljad) on suur terviserisk.

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

Maris
Abikokk
2008-08-07 10:22:41
Thredahlial on õigus, et nii lihtne see pole ja erinevad patogeenid hävivad erinevatel temperatuuridel. Väga palju sõltub sellest, kui kaua toitu mingil temperatuuril hoida. Näiteks, kas 100 kraadi juures paar minutit või 80 kraadi juures 15 minutit. Kasutasin 100 kraadi näidet eelkõige seetõttu, et seda on kodustes tingimustes kõige lihtsam jälgida. Munade puhul aga jään siiski endale kindlaks, et 63 kraadi ei ole piisav temperatuur toiduohtuse seisukohast. Samas tehakse ju mitmesuguseid kooke ja magustoite, kus kasutatakse kuumtöötlemata munakollaseid või -valgeid. Sellisel juhul peab arvestama riskidega (näiteks mina ei ole nõus loobuma Tiramisuga maiustamisest :) ). Ma ei ole küll kindel, aga Tervisekaitse vist ei luba restoranides pakkuda toite, kus on kasutatud kuumtöötlemata munasid? Üks variant on siis kasutada munapulbrit.
Edith
Abikokk
2008-08-07 10:39:41
väike füüsikaline täpsustus 100kraadi on temperatuur mille juures puhas vesi ehk H2O keeb normaalse rõhu korral (merevesi on lisaks sellele veel kohutav hulk muid asju ka nii, et selle järgi keegi kindlasti sadat kraadi paika ei pane). see küll otse ei puutu toidutegemisse kuna enamik meist mereveega süüa vist ei tee aga igaks juhuks informeeriks :)

Merilin
Abikokk
2008-08-07 10:43:59
Edith:
väike füüsikaline täpsustus 100kraadi on temperatuur mille juures puhas vesi ehk H2O keeb normaalse rõhu korral (merevesi on lisaks sellele veel kohutav hulk muid asju ka nii, et selle järgi keegi kindlasti sadat kraadi paika ei pane). see küll otse ei puutu toidutegemisse kuna enamik meist mereveega süüa vist ei tee aga igaks juhuks informeeriks :)
See "merepinnal" ongi just üldkasutusel määratlus normaalrõhule, kuna merepinnast kõrgemal, näiteks mägedes on puhta vee keemistemperatuur erinev :) Enemasti kasutame ka meie keetmiseks ikka soolast vett või lisame sinna muud ja teps mitte ei ole siis keemistemperatuur täpselt 100 kraadi, aga see kõikumine ei ole siinkohal oluline.

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

JM
Abikokk
2008-08-07 11:59:22
Thredahlia:
See "merepinnal" ongi just üldkasutusel määratlus normaalrõhule, kuna merepinnast kõrgemal, näiteks mägedes on puhta vee keemistemperatuur erinev :) Enemasti kasutame ka meie keetmiseks ikka soolast vett või lisame sinna muud ja teps mitte ei ole siis keemistemperatuur täpselt 100 kraadi, aga see kõikumine ei ole siinkohal oluline.
Merepinnal ehk siis 760 mmHg nagu ka 1013,25 kPa. Ma kunagi jätsin oma postiindeksi järgi täpselt meelde :D Ja sool peaks vee keemistemperatuuri t6stma. See peaks vist söögi pehmekskeetmisel aitama (vesi ei aura ära, kuigi temperatuur on k6rgem). Ja k6rgel mägedes on see jama et vesi keeb umbes 60 kraadi juures ja sellel temperatuuril midagi eriti tarka ära keeta on suht emo. Ma kunagi proovisin.

An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field (Niels Bohr)

Edith
Abikokk
2008-08-07 12:05:25
sain ise valesti aru mõttekäigust :D nõus et normaalrõhuks loetakse rõhku kõrgusel merepinnal... mul tekkis millegipärast najakas asotsiatsioon mere keemistest ja aurustumisest merepinnalt ja imestasin mis on sellel toidutegemisega pistmist ja kuidas te merepinda keema kavatsete ajada :P

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>