RISOTO (risotto)

Mann
Abikokk
2008-05-27 20:07:43
Pille:
Mann:
Meil Veneetsia lähedal üks väike lemmik trattoria kus seal olles ikka käime söömas. Ja nemad küll serveerivad parmesaniga nii mereanni pastat kui risottot. Ja sõber mul, itaallane siis (ta küll toskaana sugemetega) teeb ka mereanni risottot parmesaniga. Aga tema on öelnud, et noor parmesan peab olema.
Kusjuures mina olen ka kuulnud kuskilt, et mereannirisotodele parmesani ei lisata. Siit leidsin ka sellise tsitaadi: No Venetian would serve this or any other seafood risotto with grated Parmesan cheese. Seda lahedam on kuulda, et Sinu lemmiktrattoria just Veneetsia kandis on :D
järgmine kord kui sinna läheme, siis küsin nende käest järgi, miks ja kuidas nende arvates asjad on :)
Mann
Abikokk
2008-05-27 20:42:11

ei andnud asi rahu, lappasin raamatuid ja tavalause see, et mereannid ja juust kokku ei käi, ja sellele järgneb, et mõnikord teeme erandeid. helistasin "toskaana" sõbrale, ja tema ütles, et kuna tema ema nii tegi, siis teeb ka tema. karpidele ei lähe juust, aga kalmaarile alati :)

ja Locatelli põhjalik jutt risotost oli väga hää.

Merilin
Abikokk
2008-05-27 21:06:15
Mann:
...ja Locatelli põhjalik jutt risotost oli väga hää.
Siinkohal ei jää mul muud üle, kui takka kiita! Erandid pidada reeglit kinnitama :P

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

Proua Simpson
Abikokk
2008-05-27 22:32:27

Ohh, pole paar päeva jõudnud nami-namit vaadata ja nüüd nii hea teema ja nii palju häid retsepte ja ma ei jõua tegemiseni niipea, sest vahepeal on söömise kõrval vaja elada ka :D Aga ehk nädala lõpus siis.

(Muide, nopis pakuti esmaspäeval just mündirisotot, mis oli selle herne-mündirisoto moodi, aga veel kurk ka sees. Ülimalt maitsev.)

Ingrid
Kokaõpilane
2008-05-28 04:59:39

Kirjutamata reegel on, et mereandidele juustu ei lisata (aga nt spargli ja kreveti risotto's ei pane seda ka itaallased pahaks), aga kui kokk on selle sinna sisse visanud, siis nii süüakse (minu kõige jubedam selleteemaline maitseelamus pärineb siit Singapurist, kui me ühel pidulikul gurmeekokkamisel abikaasaga halasime, et miks me peame oma hiidvähi parmesaniga ära rikkuma. Kohusetundlikena ei hakanud retsepti muutma, aga tõesti rikkus see pala ära - roa nimi oli Lobster Thermidor).

Muude maitseainetega on nii, et soola-pipart ei lisata kunagi oma toidule eraldi, peperoncino't õlis (ma ei tea taas eestikeelset vastet) ainult peale seda, kui oled maitsnud originaali ja seda kõvasti kiitnud. :)

Ingrid
Kokaõpilane
2008-05-28 05:12:56
Juc:
Aga huvitav, kuidas selle Lonzaga nüüd ikkagi on, sest Wikipedia annab sellise vastuse: The Italians also makes a variety of Lomo, called Lonza stagionata (But usually just Lonza) which is also dry cured but generally is not as highly spiced.

Retsepti esimene lause veenab mind seafilee kasutamises:
Riducete la polpa di maiale a bocconcini minuscoli - s.o lõigake sealiha pisikesteks kuubikuteks.

Kui aga on tegu Lonza stagionata'ga, siis, ma usun, et soleks ka kirjutatud "lonza stagionata" retsepti sisse, ning ma tõsiselt kahtlen et nii harukordset lihatoodet kui seda on Lonza stagionata pandaks risotto sisse sellises koguses, kahtlema paneb mind ka see, et kuna Lonza stagionata on sellisel kujul juba söödav, et teda siis kõikse kauem peab küpsetama ja kolmandaks veenab mind seafilee kasuks see, et väga tihti kasutatakse salsiccia'ga (s.o toorvorst) koos sealihakuubikuid. Kahjuks pole antud asukohta, kust tuleb too retsept, seega on raske kontrollida. Aga jah, ma olen 95% kindel, et lihtsalt seafileet tahetakse :)

Ingrid
Kokaõpilane
2008-05-28 05:21:50
Mann:
a mu meelest nende itaallastega on nõnna, et kodanik toskaana kokataustaga on veendunud ühes, kodanik pugliast on kindel omas, ja napoli-mees arvab, et ainus viis on tema viis. ja siis on mõned kindlad asjad, milles kõik ühel meelel on.

On nii, et apuullased arvavad et parim toit on Apuulias, naapollased, et Naapolis, sitsiillased et Sitsiilias, vabandust tegelikult lisage sinna "rahvuse" taha, et ema juures on parim toit ;)

Aga! See ei tähenda, et teiste maakondade söökidest lugu ei peetaks, vastupidi! Ka sama roa erinevad variandid ei tekita tuliseid kaklusi, et kumb moodus õige on. See muidugi ei välista kiitlemist, selgitusi teemal, et aga MEIE teeme nii, ja et TEIE peaksite MEIE oma proovima ja alles siis endile õlale patsutama, ning lõpp-nentimust, et kodus saab ikka kõige paremini süüa :)

Kakelda pole siin midagi :P

Ja nagu ütlevad mu kallid sõbrad, et itaallaste õnnetuseks pole palju sel maal paljut, millega kiidelda võiks (tänapäevast siis) et jätke meile meie õigus kiita oma maa toitu :P

Mann
Abikokk
2008-05-28 06:51:21
Ingrid:
Mann:
a mu meelest nende itaallastega on nõnna, et kodanik toskaana kokataustaga on veendunud ühes, kodanik pugliast on kindel omas, ja napoli-mees arvab, et ainus viis on tema viis. ja siis on mõned kindlad asjad, milles kõik ühel meelel on.
On nii, et apuullased arvavad et parim toit on Apuulias, naapollased, et Naapolis, sitsiillased et Sitsiilias, vabandust tegelikult lisage sinna "rahvuse" taha, et ema juures on parim toit ;) Aga! See ei tähenda, et teiste maakondade söökidest lugu ei peetaks, vastupidi! Ka sama roa erinevad variandid ei tekita tuliseid kaklusi, et kumb moodus õige on. See muidugi ei välista kiitlemist, selgitusi teemal, et aga MEIE teeme nii, ja et TEIE peaksite MEIE oma proovima ja alles siis endile õlale patsutama, ning lõpp-nentimust, et kodus saab ikka kõige paremini süüa :) Kakelda pole siin midagi :P Ja nagu ütlevad mu kallid sõbrad, et itaallaste õnnetuseks pole palju sel maal paljut, millega kiidelda võiks (tänapäevast siis) et jätke meile meie õigus kiita oma maa toitu :P
sedand küll, et halvustavalt teise maakonna toitu ei suhtuta, aga vähemalt meie tuttavad vaidlevad-arutavad-diskuteerivad väga tuliselt nii toidu kui veini teemal:)
Nipitiri
Abikokk
2008-05-28 09:19:09
Praegu tuli meelde veel üks tore kogemus risotoga, seekord siis Lombardiast, kus väikeses restoranis, aga suurele seltskonnale serveeriti risotot suure tühjaksõõnestatud Parmigiano Reggiano kera seest nagu hiigeltirinast. Risoto ise oli väga lihtne, "ilma milletagi", aga meelde jäi hästi.
Juc
Abikokk
2008-05-28 10:34:11
Ingrid:
Juc:
Aga huvitav, kuidas selle Lonzaga nüüd ikkagi on, sest Wikipedia annab sellise vastuse: The Italians also makes a variety of Lomo, called Lonza stagionata (But usually just Lonza) which is also dry cured but generally is not as highly spiced.
Retsepti esimene lause veenab mind seafilee kasutamises: Riducete la polpa di maiale a bocconcini minuscoli - s.o lõigake sealiha pisikesteks kuubikuteks. Kui aga on tegu Lonza stagionata'ga, siis, ma usun, et soleks ka kirjutatud "lonza stagionata" retsepti sisse, ning ma tõsiselt kahtlen et nii harukordset lihatoodet kui seda on Lonza stagionata pandaks risotto sisse sellises koguses, kahtlema paneb mind ka see, et kuna Lonza stagionata on sellisel kujul juba söödav, et teda siis kõikse kauem peab küpsetama ja kolmandaks veenab mind seafilee kasuks see, et väga tihti kasutatakse salsiccia'ga (s.o toorvorst) koos sealihakuubikuid. Kahjuks pole antud asukohta, kust tuleb too retsept, seega on raske kontrollida. Aga jah, ma olen 95% kindel, et lihtsalt seafileet tahetakse :)
Oi kui tore Ingrid, et sa nii hästi asja jagad. Kui võib, pöördun teine kordki sinu poole, kui itaaliakeelsete retseptidega hätta jään? Kui sa niimoodi seletad, siis tundub tõesti üsna kindel, et seal risottos on kasutusel sealiha :)

http://jucjaco.blogspot.com/

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>