50 g võid
1 väike hakitud sibul
8.5 dl köögiviljapuljongit
175 g arborio risotoriisi
60 g sügavkülmutatud väikeseid rohelisi herneid (petits pois)
3-4 sl värsket hakitud münti
25 g riivitud parmesani
soola ja musta pipart
Sulata pool võist keskmise suurusega praepannil mõõdukal kuumusel. Lisa sibul ning prae 7-8 minutit, kuni sibul on pehme ja klaasjas.
Samal ajal kuumuta vesi keemiseni, lisa puljongipulber ja lase tasakesi keeda.
Kui sibul on küpsenud, lisa riis ning sega, nii et riis oleks võiga kaetud.
Lisa kulbikaupa kuuma puljongit riisile, iga kord senikaua segades, kuni puljong on riisi sisse imendunud. Siis lisa järgmine kulbitäis puljongit jne jne, kuni kogu puljong on riisile lisatud (selleks kulub umbes veerand tundi).
Nüüd lisa herned ja münt ning kuumuta veel 2 minutit. Maitsesta hoolega.
(Kontrolli, kas riis on küps - riis peaks olema pealt pehme, aga seest veel 'al dente' ning risoto pehme ja vedelapoolne).
Tõsta pann tulelt, sega kiiresti juurde parmesan ja ülejäänud või. Tõsta risoto kahele eelsoojendatud taldrikule ning serveeri kohe.
NB! Soovi korral lisa koos herneste ja mündiga ka veidi kooritud krevette.
Veinisoovitus:
Soojal päeval sobib mahe ja kergelt kirsimaitseline Via Nova Valpolicella 2000, külma ilmaga istub veidi robustsem Melini Chianti 1999 paremini.
Retsept on briti ajakirjast Sainsbury's (May 2002, Lorna Wing, Pea and Mint Risotto). Pildi tegi VIKE.
mina tegin ka mündi-herne risotot, täitsa hea tuli (selles pole veini vaja kasutada), ent kuna ma suur riisisõber pole, siis rohkem vist ei proovi :)
Väga mõnus isegi minusugusele riisi mittearmastajale. Asjaolude sunnil pudruriisist keedetud ning retseptile lisasin pool klaasi valget veidi (nu seisis teine mu kööginurgas).
Kuna unustasin osta münti, siis väikeste mugandustega sai sellest hoopis herne-krevetirisoto Kui nüüd järele mõtlema hakata, siis on see esimene risoto söömine mul üldse, isegi kuskil väljas pole kunagi tellinud endale. Aga see retsept läheb päris kindlasti tulevikus kordamisele, poleks uskunud, et riisilt miskit nii maitsvat on võimalik valmis treida.
Yks minu lemmikuid risotodest.Esimesel korral haarasin rõdult myndi asemel sidrunmelissi,aga maitse tuli nii hea,et tegin teist korda uuesti.Seekord myndiga,kuid pettusin-ei olnud nii hea,kui esimene kord.Syda ei andnud rahu,tegin kolmas kord ka,aga kasutasin seekord nii mynti kui ka sidrunmelissi.Tulemus oli super!Teen veel.
Regulaarne lõunasöök, sest nii hea ja lihtne on:) Münt ja herned on alati hea kooslus!
Herne-mündirisoto
Mõnus lihtne risoto. Soovi korral võid lisada ka kooritud krevette.