Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-14 21:32:53 |
Pille:
Lisaks sellele spargel sparglis roale saab äralõigatud (või -murtud) spargli varreotsest ning koortest teha leeme, millest hiljem suppi või risotot keeta
sparglijuppe ja -koori
vett
oliiviõli või võid
soovi korral tilk sidrunimahla
Pane sparglitükid ja -koored potti. Vala peale nii palju vett, et köögivili oleks kaetud, lisa veidi oliiviõli või võid. Kuumuta keemiseni ja keeda paar minutit. Võta pott tulelt, kata kaanega ning lase leemel jahtuda. Siis kurna. Soovi korral maitsesta sidrunimahlaga.
Juc:
Mina enam ei viska - neist saab imehea sparglidipi (keri paar postitust ülespoole või vaata siia). Kasutada tuleb siis kooritud koori (lihtsam teha nii, et sparglivartel alumine ots ära koorida ja siis ära murda; äramurtud jupikeste koorimine on jube piin).
Kooritult peast sobivad need muidugi ka kõiksugu sparglipüreesuppide tegemiseks.mis te teete spargli äranaksatud otstega? Minema ju kallist kraami ei viska? |
|
Siirikene Kokaõpilane 2009-05-15 10:43:00 |
Kas rohelisel ja valgel spraglil on miski vahe? Peale selle, et üks on lihtsalt roheline ja teine valge. Äsja Prantsusmaal proovisin esmakordselt sparglit valmistada - ei õnnestunud. Eestis TV-s nähtu põhjal olin arvamusel, et sparglil süüakse rohelist osa, see pidavat olema kõige maitsvam ja parem valmistada. Prantsusmaal ei näinud ma kusagil ühtegi rohelist sparglit, kõik mis müüdi olid valged. Küsisin ka, et kuidas oleks kõige parem sparglit valmistada, mees turuleti taga vastas, et pane lihtsalt võiga pannile. Seda me tegimegi ja tulemus ei kõlvanud eriti süüa. Maitse oli mõru ja meeldivast pehmest ja mõnusast sparglit ei olnud seal jälgegi. Kas oleks pidanud sparglil nö välimise kesta maha koorima ja valmistama ainult sisu? Oskab keegi näpunäiteid jagada või kommenteerida. Ma nii ootasin seda spargli valmistamist ning söömist ja kahjuks pettusin täiesti. Loodetud maitseelamust ei olnud, nii kahju on. | |
Infanta Kokaõpilane 2009-05-15 12:19:14 |
Siinkandis soovitatakse valget sparglit üldjuhul koorida, aga isegi sel juhul võib valge spargli varre alumine osa puine ja kiuline jääda. Rohelist sparglit tavaliselt koorima ei pea. Ja siingi kehtib paraku tihtipeale reegel, et mida odavam spargel, seda puisem ja naudinguvaesem. Meie koorisime valged sparglid juurviljakoorimisnoaga, aurutasime ja viskasime veel või, küüslauguküüne ja parmesaniga pannile - sai väärt roog :) | |
Zapxpxau Abikokk 2009-05-15 12:21:55 |
Siirikene:
Minu teada peab valget sparglit tublisti koorima. Valge spargel on näiteks Saksamaal ääretult populaarne ja rohelist on seal palju raskem leida. Väidetavalt on rohelist lihtsam kasvatada kui valget. Kuidas maitsevahe on, ei oska kommenteerida.
Aga soovitan neid püstiselt keeta, seo kokku punt ja pane püstiselt potti seisma, nii et sparglite ülemine õrnem pool seisab veest väljas (see osa saab aurutatud) ja alumine kõvem osa on vees.
Nii kui on valmis, tõsta taldrikule, päästa lahti ja viska peale tükk võid ja nirista üle sidruni- või mõne muu hapu mahlaga.
Valge spargel on mõru kui on koorimata (koorima peab üsna korralikult), aga ka see puine alumine osa on mõru, murra see ära (ära lõika). Mõrudust aitab vähendada ka pisut suhkrut keeduvees. Valget sparglit põllult lõigates tuleb iga aasta pisut kõrgemalt lõigata, siis ei tule mõrudat osa, aga veelgi parem on taimi tihti uuendada.
Kas rohelisel ja valgel spraglil on miski vahe? Peale selle, et üks on lihtsalt roheline ja teine valge. Äsja Prantsusmaal proovisin esmakordselt sparglit valmistada - ei õnnestunud. Eestis TV-s nähtu põhjal olin arvamusel, et sparglil süüakse rohelist osa, see pidavat olema kõige maitsvam ja parem valmistada. Prantsusmaal ei näinud ma kusagil ühtegi rohelist sparglit, kõik mis müüdi olid valged. Küsisin ka, et kuidas oleks kõige parem sparglit valmistada, mees turuleti taga vastas, et pane lihtsalt võiga pannile. Seda me tegimegi ja tulemus ei kõlvanud eriti süüa. Maitse oli mõru ja meeldivast pehmest ja mõnusast sparglit ei olnud seal jälgegi. Kas oleks pidanud sparglil nö välimise kesta maha koorima ja valmistama ainult sisu? Oskab keegi näpunäiteid jagada või kommenteerida. Ma nii ootasin seda spargli valmistamist ning söömist ja kahjuks pettusin täiesti. Loodetud maitseelamust ei olnud, nii kahju on. |
|
Siirikene Kokaõpilane 2009-05-15 12:33:15 |
Selge pilt. Tänud vastuste eest. Järgmisel korral olen targem ja loodan paremale roale. | |
Mann Abikokk 2009-05-15 14:32:49 |
Sloveenias valget sparglit peaaegu ei müüdagi, või kui siis odavketi poodides (Lidl, Eurospin). Aga juba ostes kontrolli varre otsad ära, kas on puised või mitte. Ideealsel sparglivarrel ei pea miskit maha lõikama ega koorima. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-22 13:38:58 |
Kristjan jõudis hommikul Keskturule taas liiga hilja, et sealt miskit saada, aga Uus-Kongo letist suunati ta sõbralikult Stockmanni, kus oli nende spargel täitsa müügil. Kilohinnaks 270 krooni. Nii et täna õhtul ja homme hommikul toitun sparglist :P | |
Spiidi Abikokk 2009-05-22 14:32:49 |
Pille:
Mis tavapärane spragli kilohind on? Et kas tasub kohe ostma minna või ootan veel nädala.
Kristjan jõudis hommikul Keskturule taas liiga hilja, et sealt miskit saada, aga Uus-Kongo letist suunati ta sõbralikult Stockmanni, kus oli nende spargel täitsa müügil. Kilohinnaks 270 krooni. Nii et täna õhtul ja homme hommikul toitun sparglist :P |
|
Põrnikas Abikokk 2009-05-22 14:51:44 |
Kas keegi Tartus ka mõnd kohaliku spargli müügikohta teab? | |
Spiidi Abikokk 2009-05-22 15:42:46 |
Spiidi:
Juba leidsin eelmise aasta postitusest :)
Pille:
Mis tavapärane spragli kilohind on? Et kas tasub kohe ostma minna või ootan veel nädala.Kristjan jõudis hommikul Keskturule taas liiga hilja, et sealt miskit saada, aga Uus-Kongo letist suunati ta sõbralikult Stockmanni, kus oli nende spargel täitsa müügil. Kilohinnaks 270 krooni. Nii et täna õhtul ja homme hommikul toitun sparglist :P |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |