KOOLITOIT ja TOITLUSTAMINE LASTEAEDADES

Fre
Abikokk
2008-10-08 22:29:12
Sussukas:
Minu suurim peavalu on mannavaht. Tänu tema seletustele on see enam-vähem söödavaks läinud.
Sama siin - kui mul veel lasteaia kokast lapsehoidja oli, siis vahetevahel tõi ta mannavahtu kaasa. Kui ise tegin sama retsepti järele, polnud tulemus üldse see. Mina järeldasin, et asja uba on selles suures tööstuslikus mikseris, millega vahustatakse.
Ussicke
Abikokk
2008-10-09 08:14:41
On jah asi mikseris. Kodune mannavaht ei ole ka kõige võimsama mikseriga nii õhku täis läinud kui koolis pakutu :P
Seenekas
Abikokk
2008-10-20 19:07:46
Meil kohalikus väikeses mõisakoolis on toredad kokad ja maitsvad toidud. Kahju on ainult sellest, mis eelnevalt kirjaski oli, et tänu uutele normidele, ei saa enam kokad ise moosi teha jne. Sellega seoses likvideeriti ka kooli aiamaa, kus oli nii peterselli kui tilli ja muud. Kartuleid õnneks tohib kohalikult talunikult osta, aga piim peab tulema pakkides. Linnakoolis, kus oma lapsed käisid, ei tahtnud nad küll sööklatoitu süüa, aga õnneks oli seal mõistlik puhvet. Ainuke, mis meie pere samas koolis töötav õpetaja ütleb, et iga päev võiks olla veel üks õun. Ja mandariine söögi lõpuks ta lausa vihkab, sest siis pidi terve koolimaja pärast kooretükke täis olema. Oma kooliajast, mis oli ammu, mäletan, et söögivahetund oli juba teine vahetund, seega hommikul kodus magasin viimase minutini ja siis jooksin söömata kooli.
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-11-02 16:11:02
1. novembril selgus Tallinna toidufestivalil "Tallinn FoodFest 2008" võistluse "Parim koolisöökla 2008" võitja - Jüri Gümnaasium. Koolide toitlustajatele korraldatud võistluses osales 19 kooli üle Eesti. Finaalile eelnesid kaks vooru. Esimeses voorus toimusid võistluse maakondlikud eelvõistlused, teises etapis külastas toiduasjatundjatest koosnev žürii edasijõudnud koolide sööklaid ning hindas toidu maitset, väljastamise kiirust, toitumisalase info olemasolu, teeninduse üldmuljet, õpilaste rahulolu jne. Samuti hindasid žürii liikmed koolide poolt saadetud menüüde toitainelist väärtust. Eesti Näituste paviljonis toimunud finaalvooru pääsesid 7 kooli - Jüri, Kiili, Saku ja Pärnu Ülejõe Gümnaasium, Paikuse Põhikool ning Põlula ja Porkuni kool. Finalistidel tuli 2,5 tunni jooksul valmistaDa innovaatiline koolilõuna, mis sisaldas pearooga (supp või praad), magustoitu ja salativalikut. Žürii esimees Vello Kiviberg restoranist Cést la Vie kiitis eriti võitja Jüri Gümnaasiumi poolt valmistatud magustoitu (kodujuustuvorm mustikakastmes). Mullu jäi Jüri kool konkursil teiseks. Vt lähemalt siit.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-11-15 14:00:36
Tänases Õhtulehes on Jüri koolisööklast pikemalt juttu: Eesti parimat koolitoitu saab Jüri gümnaasiumis. Seal on ära toodud ka menüü, millega tänavune koolisööklate konkurss ära võideti: * kala-köögiviljapada kirju värskekapsasalati ja õuna-kõrvitsasalatiga * kodujuustu-vormiroog mustikakisselliga Ära on toodud ka palju kiita saanud magusroa retsept: Kodujuustu-vormiroog mustikakisselliga (kahele) Kodujuustu-vormiroog: 160 g kodujuustu 1 muna 40 g suhkrut 1 sl hapukoort 30 g mannat 22 g rosinaid 4,5 g võid. Sega munakollane suhkruga ja lisa kodujuustule. Sega juurde manna, hapukoor ja rosinad. Vahusta munavalge ja lisa juustusegule. Määri ahjuvorm võiga ja puista üle vähese mannaga. Vala segu vormi ja küpseta 200kraadises ahjus 30–40 minutit. Mustikakissell: 75 g külmutatud mustikaid 22 g suhkrut 15 g kartulijahu 225 ml vett. Pane mustikad keevasse suhkruga maitsestatud vette. Keeda 5–10 minutit. Lisa külma veega segatud kartulijahu ja lase veel kord keema tõusta. Serveeri kodujuustuvormi soojalt hapukoorega või külmalt kisselliga.

Katja
Abikokk
2008-11-15 20:11:19
Sinisilm:
Kuidas selle "kohviga" nüüd lood on? Tohib lasteaias menüüs olla või mitte ? St määruses on kirjas oakohvi, aga lasteaedades vist viljakohvi kasutusel ?
minu meelest on üldse kummaline lasteaialapsele kohvi pakkuda.. palju tervistavam oleks ju näiteks taimetee.. kohv on selline jook, mida isegi eriti ei tarbi ja ei näe lapsel selle järele vajadust...

http://koogel-moogel.blogspot.com

Gegegerda
Abikokk
2008-11-15 23:14:41
Sinisilm:
Kuidas selle "kohviga" nüüd lood on? Tohib lasteaias menüüs olla või mitte ? St määruses on kirjas oakohvi, aga lasteaedades vist viljakohvi kasutusel ?
Natuke teemaväliselt, aga meil on nüüd koolis uueks moeks saanud seesamunegi kohviautomaat. Igal vahetunnil on seal pikad järjekorrad. No peale kohvi saab sealt kakaod ka. Kuna mulle kohv ei maitse, siis olen ühekorra kakaod ostnud ja oli küll päris hea...

www.gegegerda.blogspot.com

Netcat
Abikokk
2008-11-18 17:04:44
Gegegerda:
Sinisilm:
Natuke teemaväliselt, aga meil on nüüd koolis uueks moeks saanud seesamunegi kohviautomaat. Igal vahetunnil on seal pikad järjekorrad. No peale kohvi saab sealt kakaod ka. Kuna mulle kohv ei maitse, siis olen ühekorra kakaod ostnud ja oli küll päris hea...
Oleneb vast muidugi firmast ka, aga vähemalt nendest kohviautomaatidest, mida mina olen näinud, saab ehtsa kakao asemel mingit asenduslurri taimerasvast piimaasenduspulbriga. Maitsest ei saagi aru, aga peale seda kui mul õnnestus lugeda kirju nii kakaopulbri- kui piimaasendaja pakil, mis sinna automaati käib, loobusin sealt kakaod võtmast.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-11-27 13:29:59
Artikkel tänases Maalehes: Koolilõunate uus kord kärpis viinerimüüki (Heli Raamets): Rakvere lihakombinaat soovib koolitoidu nõuete muutmist, sest uue korra järgi ei soovitata pakkuda lastele viinereid sagedamini kui kord kuus. Kuna viinerites ja teistes vorstitoodetes on palju rasva, soola ja lisaaineid, ei soovitata sotsiaalministri septembris kehtima hakanud määruse järgi pakkuda koolides ja lasteaedades neid tooteid tihedamini kui kord kuus. See on aga pinnuks silmas Eesti suurimale lihatööstusele Rakvere lihakombinaadile, kes sai septembris valmis kõigi aegade suurima investeeringu - 130 miljonit krooni maksnud uue viineriliini, mis suurendas tootlikkust poole võrra. Edasi loe Maalehest.. (Või siis lugejate kommentaare Delfis :))

Nummikene
Kokaõpilane
2008-11-28 01:08:56
Pille:
Artikkel tänases Maalehes: Koolilõunate uus kord kärpis viinerimüüki (Heli Raamets): Rakvere lihakombinaat soovib koolitoidu nõuete muutmist, sest uue korra järgi ei soovitata pakkuda lastele viinereid sagedamini kui kord kuus. Kuna viinerites ja teistes vorstitoodetes on palju rasva, soola ja lisaaineid, ei soovitata sotsiaalministri septembris kehtima hakanud määruse järgi pakkuda koolides ja lasteaedades neid tooteid tihedamini kui kord kuus. See on aga pinnuks silmas Eesti suurimale lihatööstusele Rakvere lihakombinaadile, kes sai septembris valmis kõigi aegade suurima investeeringu - 130 miljonit krooni maksnud uue viineriliini, mis suurendas tootlikkust poole võrra. Edasi loe Maalehest.. (Või siis lugejate kommentaare Delfis :))
Väga tore uudis, sest minu teada sisaldavad viinerid veel niisugust ainet nagu naatriumnitrit, mida meditsiinis kasutatakse vereproovide säilituseks, ja kui seda süüa, siis punased v verelibled kaotavad kogu oma elueaks (120 päeva, kui õieti mäletan) töövõime. See olevat ka üheks verevähi põhjuseks. Nii et lastele viinereid sööta võrdub lausa kuriteona nende tervise vastu.

Liha teeb tigedaks!!!

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>