Lotte Kokaõpilane 2008-07-02 23:23:07 |
Mina kui lasteaiateemaga üsna kursis võin öelda, et praeguses Eestis pole mahetaludega koostöö tegemine nii lihtne. Kaks aastat tagasi otsisin ise mahtalunikke kellega koostööd teha. Registreeritud 1000 talunikust leidsin üles umbes 100, kellest vastas mulle 10 ja järele jäi 2,millest üks asus liiga kaugel. AGA lõpuks jäi asi lihtsalt selle taha, et mahetooraine on väga kallis ja mingi aeg kevadepoole pole neil lihtsalt midagi pakkuda. Lasteaias on aga söögiraha väga piiratud. Eks asi kripeldab siiamaani ja arvan,et mingi aja pärast võtan asja uuesti üles. Kuulsin ka seda,et mahetalunikud plaanivad ühineda,et turustamine neil lihtsam oleks ja paremini tarbijani jõuaks. | |
Heleen Abikokk 2008-07-24 22:48:18 |
Minu kooli söök on enam-vähem Ok. Kuigi päris tihti on põhiliseks probleemiks külm riis/kartul/makaron/tatar või soe piim. Üldiselt on söödav kõik ja seda, et kõht jääb tühjaks on üliharva. Samas ma kahtlen kooli kokatädide oskuses süüa valmistada (et kas neil on koka haridus üldse..) Aga kui suurt muid maitseaineid kui sool, suhkur ja pipar koolis ei ole siis pole midagi tahta ka. Nuriseda saab alati.. aga meil juba söökla olukord on paranemise teel.
Aga need reeglid, mis on on väga head minu meelest. Samas peab kahjuks tõdema, et tänapäeval ei sööda just erilise hea meelega juurikaid ja muud tervislikku. Armastus käib kõhu kaudu :) |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-07-25 09:06:04 |
Üks tänane artikkel koolitoidu kohta: Koolitoit – just raskel ajal on riigi abi eriti tähtis (SL Õhtuleht) | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-08-22 09:20:18 |
Pille:
Agnes Kruusi artikkel tänases Postimehes: Lasteaiad pole kiirtoidust loobumiseks valmis
Septembrist hakkavad kehtima uued toitlustamisnõuded lasteaedadele ja koolidele, mis on küll tervislikumad, kuid muudavad suure tõenäosusega toidulaua kulukamaks ning harjumuspärastest makaronidest ja vorstisaiadest saab haruldus.
Edasi loe ajalehest...
1. septembril 2008. a. hakkavad koolides ja lasteaedades kehtima uued toitlustamise reeglid. Toidueksperdid leiavad, et paljudes kodudes ei saa lapsed vitamiini- ja mineraalaineterikast toitu ja seepärast peab vähemalt lasteaias ja koolis toituma võimalikult tervislikult. |
|
Sussukas Abikokk 2008-08-23 15:29:38 |
Mina olen oma lasteaia toiduga rahul. Käin seal ise aeg-ajalt tööl ja saan väga häid toite.
Kusjuures- lapsed söövad tädi Ene tehtud salateid. Tihti jääb põhitoit järgi, kuid salat süüakse ära!
Ise käin ka pidevalt uurimas, mis ta selle toiduga tegi, et see nii hea tuli.
Minu suurim peavalu on mannavaht. Tänu tema seletustele on see enam-vähem söödavaks läinud.
Koolitoit aga ostetakse meil termostega sisse. Minu poiss ei kurda. Hernesupp pidi seal vaid vastik olema- seal see suitsulihaga. meie tavalisega teeme.
Meie oleme igatahes rahul. Tegemist Raasiku vallaga. Vanad inimesed on väikesed sellepärast, et neil on väikesed kepid |
|
Fre Abikokk 2008-08-23 18:06:26 |
Minu kõige vanema lapse hoidjatädi töötas lasteaias kokana ja kui mu keskmine laps päristoitu sööma hakkas siis hoolitses toosama kokatädi alati selle eest, et mul oleks kodus sügavkülmas korralikku kanapuljongit mille abil lapsele süüa teha. Niiet vähemalt osades kohtades on toit ikka üsna heal tasemel. Seni käis keskmine laps pisikeses Nõmme eralasteaias mis on ennast reklaaminud kui allergikutele sobiva maheköögiga lasteaed ja seal oli toit alati väga isuäratav (huvitav ainult et kui toidu kohta kasutada sõna "isuäratav" siis tundub see alati tähendavat vastupidist (siin siiski mitte)) | |
Merly Kokaõpilane 2008-09-10 22:10:59 |
Endal koolitoitlustusega halbu mälestusi pole,aga 20.-eek lapse pealt söögiraha on vähe. Selle raha eest on raske iga päev magustoitu ja suppi või praadi pakuda ja minu teada 20.eek on koos km aga riik maksab toitlustajale ilma km.ita. Muidugi ei tähenda see seda et ma poleks tervisliku toidu poolt vastu pidi vägagi poolt. | |
Sinisilm Kokaõpilane 2008-09-23 12:02:17 |
Kuidas selle "kohviga" nüüd lood on? Tohib lasteaias menüüs olla või mitte ? St määruses on kirjas oakohvi, aga lasteaedades vist viljakohvi kasutusel ? | |
Gegegerda Abikokk 2008-10-07 15:53:41 |
Kolmapäeval, 8.oktoobril kell 19.05 näidatakse ETV-s:
Jamie Oliver: Koolilõunad (Jamies School Dinners, Inglise 2005)
Jamie Oliver on koolis tagasi, kuid mitte selleks, et suure hilinemisega koolitükke järele teha. Ta on esitanud endale suure väljakutse ja võtnud vastutuse 20 000 koolilõuna eest päevas Londoni kõige nõudlikumates piirkondades. Kui tal õnnestub laste toitumisharjumusi muuta, saab ta võimaluse kujundada koolilõunaid kõikjal üle Inglismaa! Kuid kas Jamie saab ülesandega hakkama või peab ta rohkem pingutama? www.gegegerda.blogspot.com |
|
Juc Abikokk 2008-10-07 16:49:09 |
Olen lasteaia hoolekogus ja nagu arvata võite on toidu teema seal üks teravamaid.
Reaalsus on selline, et Tallinna lasteaedadele antav pearaha on alla 1800 eek kuus, samas kui nt Saue vallas olevat 2800 (nüüd ma võin ka veidi puusse panna, aga suurusjärgud olid sellised umbes). Toidupäev maksab 29 eek. Tööl saab hoida ühte kokka, lisaks tegelevad töötajad kõikjalt odavama tooraine otsimisega - ei ole haruldus, et juhataja oma autoga käib 20 kg suhkru järel, kui kg hind on parajasti kuskil veidi odavam. Menüü on vahelduv, eeskirjades aetakse näpuga järge. Puljongid on alati naturaalsed ja maitseainetest on kasutusel kuivatatud till, petersell, küüslauk, sibul, pipar, sool. Lapsed söövad hea meelega, tihti on puuvilju ja neid on palju. Kummaline on, et leiba on vahel tõesti ainult igale sööjale 1. Samas, juhtub ka nii, et osad emad kurdavad, et miks on nii kummalisi sööke menüüs (ühel päeval oli nt aedvilja võileib), et peaks olema lihtsad, nagu kartul ja hakklihakaste nt. Ühesõnaga, arvamused on erinevad alati. Kõik ei ole kunagi rahul.
Koolitoit minu perekonda veel päris otseselt ei puuduta, aga juba mõnda aega mõtlen murega sellele, mis koolide puhvetites toimub. Ma näen oma algklassides käivate sugulaste pealt, et nende laste jaoks on maiustuste ostmine meelelahutusvorm. Silma jäi see eriti suvel, kui selle asemel, et mõni mäng välja mõelda, pandi end ilusti riidesse ja mindi poodi maiustusi ostma. Ja nii iga päev ja mitu korda. Teine sugulane tunnistas, et kui tunnid läbi ja raha veel üle, siis lähevad nad sõpradega veel midagi koolikohvikusse ostma. Ja ema ütleb, et ma räägin ja räägin, aga kõik teised lähevad, ei taha meie omagi siis maha jääda ja kehvem olla. Kusjuures, see sõpruskond on kõik tugevalt ülekaalulised juba. Uurisin siis ühelt väikselt sellilt, et kas sul on kõht tühi, et kas sa tahaksid neid komme süüa, kui need oleksid ajalehe sisse keeratud ja igavalt beeži värvi. Et kui asi on isus, siis peaks ju ka siis see söök peale minema. Tunnistas, et ei, siis ta ei tahaks. Ühesõnaga, lastel on raha, aega, võimalust ja reklaamid on neile hästi peale läinud. Ma ei tea, kas oleks võimalik, et koolides ei võikski müüa sellist kraami. Samas, koolisööklates toimetavad tihtipeale erafirmad, kelle kasum, ma kujutan ette, tulebki enamuses just neist maiustest. Siis äkki ei tahakski keegi enam koolisööklasse toimetama tulla! Millised teie kogemused selle teemaga on? http://jucjaco.blogspot.com/ |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |