KOOLITOIT ja TOITLUSTAMINE LASTEAEDADES

Vipa
Kokaõpilane
2008-04-07 00:02:06
Ainult nii saamegi koolitoidule õige hinnangu anda, kui õpetajad ka seda söövad. Meie laste koolis ei söö. Laps ka ei söö. Kas peaksin ise koolis käima ja prooviks lapse söögi ära sööma? Minu mõte on, et koolitoidus tuleks rohkem kasutada tehaste poolvalmis toitu (kotletid, liha), millele kool lisaks salati või muu lisandi (keedetud juurvili, riis, tatar, pasta). Kui kanakaste koosneb peamiselt kana kõõlustest ja nahast ning laps seda plöga ei söö, ei mõista ma teda hukka. Küll on aga toidule kulutatud rahast kahju, mis siis, et maksumaksja oma.
Vike
Abikokk
2008-04-07 20:34:50
Veidi küll teemaväline, kuid ma mäletan, et Jamie Oliver tegi mingit projekti, et Inglismaal koolitoitu tervislikumaks muuta. Huvitav, kas tal õnnestus midagi muuta? Kui ma seda kunagi teles nägin, siis lapsed eelistasid ikka hamburgereid edasi.
Dee
Abikokk
2008-05-23 11:00:05
Vike:
Veidi küll teemaväline, kuid ma mäletan, et Jamie Oliver tegi mingit projekti, et Inglismaal koolitoitu tervislikumaks muuta. Huvitav, kas tal õnnestus midagi muuta? Kui ma seda kunagi teles nägin, siis lapsed eelistasid ikka hamburgereid edasi.
Midagi revolutsioonilist ei toimunud küll kahjuks. Võitis ikkagi junk food. Paljud õpilased keeldusid koolitoitu söömast, paljud lapsevanemad seda projekti ei toetanud, ja lõunaks hangiti endale kasvõi läbi lukus kooliukse lukuaugu pugedes ikkagi hamburgereid või fish'n'chipse. Tekkis ka uus "äri": need, kel oli võimalus lõunaks hamburgereid ja limonaadi hankida, müüsid neid vaheltkasuga koolis... :( Kui Sul on viitsimist lugeda, siis siin Sulle paar linki: http://www.guardian.co.uk/society/2007/oct/03/2 http://www.dailymail.co.uk/health/article-479541/School-meals-service-meltdown-Jamie-Olivers-healthy-food-turns-400-000-pupils.html (eriti "huvitav" on pilt, kus emad annavad läbi kooliaia võrede oma lastele hamburgereid...) http://news.sky.com/skynews/article/0,,30100-1312715,00.html
Suflee
Kokaõpilane
2008-05-24 02:31:37
Enda kooliaeg pole kaugel, tean omast kogemusest. Koolitoit oli enamasti halli või tumepruuni värvi, riis maitsetu ja tükkis, väga tihi sai sodiks keenud makarone, tatart, kartulipüree (harva lihtsalt sodiks keenud kartul) või praetud vorstiviilu, supist ma parem ei räägi (esimesed kiiremad said kogu paksu olluse, mis sisaldas hapukurki, kartulit ja viinerit; teistele jäi rasvane puljong), korra aastas sai tüki kanakintsu. Magustoitusid sõid väga vähesed - veniv ollus (ma ei tea, kuidas seda muudmoodi nimetada) või mannavaht, kord nädalas puuvili. Siis oli hea päev, kui toiduks oli kanaliha kaste... Midagi väga maitsvat see toit nüüd küll ei olnud, aga kuna koolipäevad olid pikad, puhvetis midagi söögi nime väärivat ei müüdud (valida võis erinevate snäkkide, saiade ja õunte vahel), siis tuli seda suust sisse ajada, mida kokatädid olid valmis teinud. Valida võisid nälja või halva toidu vahel. Portsud olid laudade peale jagatud, kust igaüks sai endale ise tõsta, tädid kõrval peale passimas ei käinud, kas kõigile jagub ja palju keegi sööb. Menüüs olid asjad paremini ja isuäratavamalt serveeritud kui tegelikult. Vahest oli küll selline masendav tunne, et mille eest ma maksan kuus 250-350, kui toidu kvaliteet jääb samaks. Päris paljud õpilastest käisid vahetundide ajal lähedalasuvas poes midagi ostmas (ikkagi rämpstoitu). Programm on muidugi hea, aga kas seda ka reaalselt täidetakse, kui samad kokad juba harjumusest kõike vanaviisi teevad? Või hakkavad tõesti kontrollid kohal käima ja ettekirjutusi tegema? Nojah, muutused on visad tulema, aga parem hilja, kui mitte kunagi. Kodus oma toidulauda ekspertide soovituste järgi ei kata. Tavaliselt teen seda toitu, mille järgi isu on, mitte ei märgi kalendrisse supi-, prae-, makaroni jne päevi. Puuvilju-juurvilju, leiba söön nagunii.
Allan.Jurgens
Kokaõpilane
2008-06-15 19:40:49
Meie koolitoit on äärmiselt jube .. Kartul sinine, riis tükkis ..Kohati liialt soolane , kohati totaalselt mage. Toorsalatid on äädikast pakatavad ja eriti rõõmu pakuvad vahest toidus leiduvad üllatused (juuksekarvad , jahutükid jahukastmes) Jällegi peavad nad toitu valmistama suurele rahvamassile , väikse eelarve ja väikse ajaga.. Aga need asjad ei takista neid ju toitu hästi tegemast.. Ainuüksi koolisööklale mõtlemine võtab seest õõnsaks.
Liiseli
Abikokk
2008-06-15 21:58:30
Minul ei ole oma kooliajast sööklatoidust halbu mälestusi. Ja koolitoitu olen ka hiljem söönud. Tööl käies sai lõunat koolis söödud (see oli 3 aasta eest) - töötasin väikeses kohas, kus mingit muud toitlustusasutust polnud. Sõime sama sööki mis lapsed. Ei ütle ühtegi paha sõna. Koolil oli (on) oma aed ja mahlad-moosid tegid kokad ise sisse. Kartulid saadi nii, et iga lapsevanem tõi kotitäie (või maksis selle eest).
JM
Abikokk
2008-06-15 22:38:25
Jube lugeda. Kui mina veel koolis käisin siis oli mingi Tallinna kesklinna teema et toit oli tasuline ja kui hästi vaene või ühe toitjaga perekond oli siis sai vist mingi avalduse kirjutada. Kuu alguses jagati mingid sinisele paberile trükitud pabertalongid ja kui talongi koju unustasid siis süüa ei saanud. Umbes aasta aega kokatädid jaksasid viriseda, siis lõid käega ja lubasid järgmine päev talongi tuua. Eks need harvad näod jäid meelde kes koolitoitu söömas käisid. Ma olin vist seitsmendas klassis kui meil kool uude hoonesse kolis ja siis ei olnud uutes ruumides veel toitlustust valmis või polnud teenusepakkujat või eiteamida.. Siis kõik lapsed istusid vahetundides koridoris põrandal ja sõid kaasavõetud võileibu ja jõid kõrremahla. Siis ei tundunudki nii halb aga tagantjärele mõeldes ikka hirmus, terve pikk päev sellise snäki peal elada ja siis õhtul veel trenni ja kunstikooli ja mingi kella 22 ajal koju sööma.. uh. Hommikul kell seitse (tõsiselt, koolid algavad ju kell kaheksa) ju minusugune inimene süüa ei suuda. Teine müstiline mälestus on kusjuures kolmandast-neljandast klassist kus koolikaaslaste suur osa taskurahast läks kooli puhvetis kapsasalati (!) ostmiseks. Neil oli mingi väga maitsev kaste salati peale tehtud, maitse järgi pakuks mingit kahtlast majoneesiäädikamöga mis lastele kangesti peale läks. Ja nii algkoolilapsed ostsid kommi asemel kapsasalatit (cmon, lihtsalt riivitud kapsas!) ja innukalt! Väga radikaalsed mälestused on vist ajust kustunud, meelde on jäänud keskkooliajast päris sage ja veider toidukord kus lõunasöögiks oli rasvane lihapirukas ja kruusitäis puljongit. See oli meie meelest midagi sellist mida vanad tädid Rahvusraamatukogu kohvikus endale lõunaks tellisid..

An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field (Niels Bohr)

Katja
Abikokk
2008-06-20 19:54:52
minul on algklassidest koolitoiduga väga ebameeldivad mälestused. näiteks frikadellisupp oli puljong, milles paar kartulikangi, porgandiviil ja üks rusikasuurune seest toores maitsetu frikadell? või pigem lihapallihiiglane.. põhikoolis koolis ei söönud - käisin lähedal asuvas kohvikus suppi või pirukat söömas ja magustoiduks oli kodust mõni puuvili kaasas. Gümnaasiumis (vahetasin kooli) oli toit super! :) ja kes kiiremini taldriku tühjaks sai, sai veel lisagi küsida :D Praegu töötan koolimajas, väikses maakohas ja siinne köök on kõigist eelnenutest üle pea parem. kokatädi käib kogu aeg kõiksugu koolitustel, lapsed on koolitoiduga rahul, pere-emad käivad õhtuti kokatädi juures õppimas - küll keekside, küll hakklihavormide ja ma ei tea, mis veel tundides :) varem tõid lapsed kodust mahla, moosi ja kartuleid kooli aga nüüd on mingid uued nõuded ja kodust moosi enam pikapäeva rühma lapsed saiale määrida ei saa.

http://koogel-moogel.blogspot.com

Lotte
Kokaõpilane
2008-06-23 23:16:02
Lasteaedadest rääkides. Seda juttu kuulsin juba mitu head aastat tagasi, et ametnikud on mures, sest laste taldrikule ei jõua ettenähtud kogus liha ja köögivilja. samas pole inimesi, kes seda kontrolliks. Mul on hea meel, et selline seadus jõustub! Loodan, et siis ikka kontrollitakse ka, kas lasteaiad seda ka järgivad. Muide, alates sügisest keelatakse lasteaedades lastele ka kohvi (k.a) oakohvi pakkumine. Ka see teeb mind rõõmsaks, sest mulle ei mahu pähe, milleks 2-6 aastastele kohv??
Betty
Abikokk
2008-06-29 22:56:00
Tahaks siin teemas Rõuge koolitoitu kiita. Olin kolm päeva seal laagris. Usun, et lapsed saavad sama hästi süüa, kui meie saime. Tänane marineeritud kurgi salat oli väga koduse maitsega, parajalt äädikane. Õhtused kotletid suussulavad, oehh - kui iga päev niimoodi kolm korda päevas süüa saaks :) Täpsemalt muljetan siis lõuna- ja õhtusöökide teemas. Võib-olla ongi väiksemates koolides, kui on korralik köök ja asjalik kokk lihtsam mitmekesist ja maitsvat toitu pakkuda... või tegelikult on ju kõik asjad tahtmises kinni. Meil oli väike tervisliku toitumise loeng/arutelu ka (lisaks ohtrale pilatesele ja kõhutantsule) ning seal kerkis üles küsimus, et miks näiteks lasteaiad mõne mahetaluga koostööd ei tee.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>