Pille Nami-Nami peakokk 2010-11-22 07:15:07 |
Seenekas 21.11.2010:
http://ohtuleht.ee/index.aspx?id=403443 http://ohtuleht.ee/index.aspx?id=403440 Panin kaks artiklit, kus koolitoidust juttu. Lisaks neile on pr. Ilves esinenud avaldusega, et koolitoit ei peaks sisaldama magustoitu. Tore põhjendus oli ka, et lapsed ostavad oma taskuraha eest niiehknaa magusat. Njahh, proual pole vist aimugi, et paljud lapsed ei saagi taskuraha ja ei hakka ka lähiajal saama. Siinsetel foorumlastel on vast paremad võimalused oma laste suhtes. Kuid siiski, kas koolitoidud on meil teie arvates kehvad ja kas magustoit on liiast? Meie oma perega (kaasa on koolis õps) leiame, et koolitoit siin kohalikus koolis on täiesti arvestatava kvaliteediga ja magustoit on positiivseid emotsioone tekitav lisaks temast saadavale energialaksule. Olgu see siis puuvili või mannapuder kisselliga. Misiganes. Mis täpselt toimub erinevates muudes koolides, me muidugi täpselt ei tea. Aga igasugu asjaoludel neisse sööma sattununa, pole lugu üldse kehv. Eriti võrreldes Jamie Oliveri koolitoidu teemaliste saadetega, kus paljalt selle kalkunikeeritsa nägemine ekraanilt tekitab vähemalt mulle südamepöörituse. Thredahlia:
Kuidas see odavamat sorti viiner või pihv, misa koolid pakkuda saavad, sellest JO kalkunikeeritsast erineb? :) Ma kahjuks või õnneks ei ole enam koolitoiduga kursis, aga mäletamist mööda oli see veel 2001/02 vähemalt meie koolis küll selline, mida sõin (kõiki) komponente umbes ülepäeviti... Supid ja pudrud jäid minust koolis ka puutumata, kuigi kodus maitseid hästi. Magustoit maitseb magus, aga mis on selles nii vajalikku ja väärtuslikku, et selle niigi nappi söögieelarvesse mahutama peab? Pigem olgu soolane siis kvaliteetsem ja kogus piisav. Magus, kui see pole just puuvili, ongi lihtsalt suhkrulaks ja kasulik on see vist ainult äärmise energiapuuduse korral... tervise huvides üritan ka ise piirata magustoitu selle klassikalises mõttes 1-2 korrani nädalas. Ma ütleks lausa, et igapäevane magustoidu pakkumine on lausa halbade harjumuste juurutamine maast madalast! Aga see on puhtalt minu arvamus, ärge väga kõvasti lööge :) Kiilike:
Meie esimest aastat koolis käival põnnil on üsna asjalik menüü, olen igati rahul. Jah, peale kolmandat klassi läheb menüü enamasti suppide peale(kui ise juurde söögiraha ei maksa) kuid ka seal on viisakad toidud. Ja supiga on siiski hea magustoit (minu arvamus selline). Puuvili / juurvili on hea amps( vahepala) vahepeal aga mitte magustoit mida igapäevaselt pakkuda. Kui mõelda kui palju tehakse koolis korraga kõike siis rääkida silmale isuäratavast, maitselt head ja tervislikku ei saa vist siiski nõuda. Siiani on põnnile enamus toite meeldinud. Magustoit on enamasti lihtne ja klassikaline, mõnikord ka puuvili / juurvili. Mina eelistaks pigem kooli magustoite kui et ostetud saiakest või mõnda keemiat täis maiustust sh jooki. Kooli magustoidud sisaldavad küll suhkrut aga enamasti mitte värvaineid ja muud toredat .. |
|
Köögikatake Abikokk 2010-11-22 10:57:38 |
Minu laps käib viimast aastat lasteaias. Viimased kaks aastat on seal toit suhteliselt normaalne, st üritatakse teha võimalikult tervislikku. Mis mulle isiklikult ei meeldi, on see, et õhtuoode, mida pakutakse kusagil enne kella nelja, koosneb tihti kissellist-morsist-piimast ja paarist küpsisest või koogitükikesest. Tööl käivate vanematega lapsel jääb kõht ikka väga tühjaks kui arvestada, et kodus saab süüa võib-olla alles kella seitsme ajal ja eelmine korralik söögiaeg oli pool üks päeval. Mu oma laps jätab ka tihti selle oote üldse söömata, põhjenduseks "Emme, see kook ei näinud lihtsalt piisavalt hea välja, et ma teda maitsta oleks tahtnud. Sinu tehtud koogid on ikka palju maitsvamad ;)" Ja kui laps läheb lasteaiast otse trenni, peab "võileib" kogu aeg kaasas olema... | |
Triin Abikokk 2010-11-22 12:09:58 |
viimasel ajal on kuulda mitmelt poolt magustoidu vastasus. Mina olen ikka see vanaaja inimene, kes leiab, et magustoit paneb toidukorrale punkti. Olen ka märganud, et kui ma teen kodus magustoitu, siis kommid jäävad peaaegu söömata. Vastasel juhul on üks pidev kommihäda lastel. Ja siiski leian, et ise tehtud küpsetised on tervislikumad kui poekomm. Ja koolis ka. Sest see saast, mida lapsed ostavad (et oleks ikka kõige odavam), ei ole küll, mis võiks magustoitu asemele tulla. Lastel on see suhkru vajadus, mida nad katmata ei jäta. Parem seda siis ise aidata neil katta läbimõeldumalt. Lõpuks ei tule ülekaal ju mitte magustoidust, vaid just neist rämpssnäkkidest, mida putkast saab ja jookidest. Odavatest viineritest. On ju lausa mingi seadus või korraldus mis määrab kui palju tohib viinereid pakkud - mu meelest oli see 1x kuus(?). Et pole see koolitoit nii odav ja halb tänapäeval ühti. | |
Tullia Abikokk 2010-11-22 15:29:20 |
Ilmselt on väga erineva kvaliteediga kooli- ja lasteaiatoitu. Mul on see õnn, et tütar käib lasteaias, mis kuulub Tervist Edendava Lasteaia programmi ja aasta ning nelja kuu jooksul pole ma toitlustamises märganud midagi, mis mulle kohe üldse ei meeldiks. Hommikuti peamiselt pudrud, harvem piimasupid ning lisaks võileivad ja värsked köögi- või puuviljad. Lõunasöögiks supid, lihakastmed, toorsalatid, lihtsad magustoidud. Ooteks sageli hautised, köögiviljavormid, salatid ja reedeti on mõnel korral olnud ka saiake või pirukas. Võib-olla on magustoidud tõesti tühjad kalorid ja ülearune suhkur, kuid kohupiim maasikatega, leivakreem, kompott kuivatatud puuviljadest sisaldavad kindlasti midagi kasulikku lapse jaoks. Aga kõigis lasteaedades ei ole asi kindlasti nii kaunis. Kohati on kohuke, shokolaadikreemiga sai, plasttopsis kohupiimakreem või saiake põhilised magustoidud. Koolitoitu ei oska ma kahjuks kommenteerida. Olen kuulnud, et vennalapsed söövad küll koolis hea meelega. Vähemalt neile maitseb. | |
Redfox Abikokk 2010-11-22 19:10:19 |
lapsi mul pole aga koolitoiduga on kokkupuudet sedapalju, et olen koolitustel olnud ja koolides ööbinud ja siis toitlustati sellise menüüga mis lapsed normaalselt söövad ja ma pean ütlema, et enamikus kohtades on see ikkagi ülikasin. Pudrule ei saa võidki sisse, ja kui Evelin proua tahab paljast mahlakissellist koosneva magustoidu ka ära keelata siis pole ime et ükski laps ei jaksa üle kitse või hobuse hüpata ega köiest üles ronida. mis mind pisut torisema pani oli peenleiva ja musta siirupileiva pakkumine, normaalset rukkileiba polnud nendes koolides kuhu mina sattusin kohe üldse. mõnes oli ainult sai (see on odavam) | |
Seenekas Abikokk 2010-11-23 11:52:54 |
Thredalia, neid odavaid pihve ei pakuta vist enam kusagil koolides, aga pead ei anna. :) Meil on väike kool, seeda sellist varianti, et saaks eri toitude vahelvalida, lihtsalt pole. Umbes 130 last. Ja ainuke, mida nad peaaegu keegi ei söö, on kalasupp. :) Mind juba lausa hakkas huvitama, et mis kalast ja kuidas seda valmistatakse, sest terve koolimaja haiseb selle järgi kogu päeva. Muud toidud on OK. Ainult supp vähemalt täiskasvanud mehe kõhtu ei täitvat. Lõpuks on kõik ikkagi kinni eelarves. Magustoitudeks on kohupiima, jogurtit, puuvilju, kompotti ja vahel harva kohukesi. Ju midagi veel, aga kuna kaasa sööb koolis vaid paaril päeval nädalas, siis ega ta kõike tea. Ma lihtsalt ei suuda ette kujutada, et sellised magustoidud soolase suurema portsu arvel ära kaotataks. Lõpuks on ju alati mõni lastest, kes mõnda toitu tõepoolest ei söö, saab siis vähemalt magusastki midagi kõhtu. Ja toitu ei jää kunagi üle. Nagu nõukaajal, kus suured ämbritäied pärast söögivahetundi seda lägaautot ootasid. Eks suuuremates koolides on asjad teisiti. Mu oma poeg näiteks Inglise Kolledžis õppides kasutas ainult puhvetit, aga TSIKi poisid pistsid kõik mis ette kanti nahka. Kuid sellest on nüüd ka juba üle poole kümnendi möödas. | |
Zapxpxau Abikokk 2010-11-23 13:25:28 |
Ma olin ka üks selline, kes sõi ehk magustoidu ära, sest need ei olnud nii jubeda kvaliteediga (kui just tatt ei olnud), aga kooki ja küpsist küll ei saanud :O oli kas kissell kohupiimaga, piimasupp, karamellkissell vms. Hernesuppi sõin ka kui see juhtus olema, aga muidu oli toit kehv ja ootasin kuni koju sain. Nüüd tunduvad asjad palju paremad olevat, et saab piima ja puuvilju ja värsket salatit... Aga kui ma mõtlen, et nad suutsid hakklihast teha sellist jälkust, siis mida nad sellest suvikõrvitsast veel teeks :D | |
Seenekas Abikokk 2010-11-23 14:27:45 |
Pean veel jahvatama. Kümne aasta jooksul on siinses koolis vahetunud kolm kokka. Praegune on vene rahvusest ja paberitega kokk, seega ei tee keegi välja tema olematust kohaliku keele oskusest. Aga toidud olid kõige paremad paberiteta eesti memmel (ta vist kolis laste juurde elama, vanem inimene juba). Vahepeal oli lihtsalt keegi asendamad ja hoolimata tema kokaharidusest ei olnud tal erilist fantaasiat väheste vahenditega maitsvat (hea küll - me oma perega keskmisest nõudlikuma maitsega) toitu teha. Harju kesmisena - polnud viga. Toidu kvaliteedi näitab ära ka see, et tema ajal kohaliku suurtalli personal seal lõunatama ei kippunud. Nüüd käivad jälle ja enne käidi eriti ohtralt. Isegi olen oma trennide vaheajal seal söönud. Mõnusalt odav, polnud liiga rammus, kuid siiski soe söök keset päeva, mis pärast leiva luusse laskmist ei nõua. Ainult ette pidi teatama nädalapiires, palju sööjaid tuleb. Aga Zapxpxau (jummel, ma väänan alati seda nime kirjutades ajusid ja näpud välja :D) mis nipiga hakklihast Sinu kirjeldatud ollust saab valmistada, see on väkkk teema. Hoolimatus oleks vist kõige õigem nimetaja. Tatra- ja hirsiputru ei taha siiani. Kuigi nende kummagi maitse vastu suurt midagi pole, lihtsalt see lõhn, mis koolis toona levis... Redfox, teatud mõttes on need lõunad tõepoolest kasinad. Minu kogemus koolitustel on pigem küll kutsekoolidega olnud või siis väikeste maakoolidega, aga toidud on olnud maitsvad. Mitte loomulikult restoranitase, aga usun, et pajudes kodudes saab palju ühekülgsemat ja napimat toitu. Nii kurb kui see ka pole. Kasvõi oma külas paremalt ja vasakult näiteid võtta. Kõlavaid sõnavõtte koolitoidu või ükskõik mis muul teemal on väga lihtne teha, kui peres on korralikult teeniv(aid) täiskasvanu(id) ja eriti, kui see teenistus on X korda kõrgem kui Eesti keskmine. Tõeline mitte arusaamine, et kõik see rahvas ei ela Tallinnas, tööd pole paljudel ja neil, kel on, võib palganumber masendavalt väike olla. Meil siit läheks Tallinnas ühistranspordiga tööl käimine maksma 100.- kr. päev, juhul kui töökoht marsa marsruudi lähedale jääks. Edasi võib igaüks ise mõelda. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2011-10-18 23:51:40 |
Heidit Kaio koolitoidublogi. | |
Marju Abikokk 2011-10-19 09:02:25 |
Pille:
Hea pealkiri sel blogil. Sest ma kuulen seda nüüd iga päev, st jaatavas vormis. Mõnikord on asi küll lapses, et ta ei taha, et liha on kastmes, või siis on kaste väidetavalt imelik. Värsket salati ja nii laps sööks, aga tihti on meeldivad koostisained millekski ebameeldivaks. Eks asi ongi ühelt poolt toidus, mis sageli ongi halb ja teiselt poolt lapses, kes pirtsutab. Aga kokkuvõttes on jube kurb, et laps koolis ei söö. Ja minu oma pole ilmselt ainuke. Ja ma ei kujuta ette, kas sellele mingi lahendus üldse oleks. Selle taustal see tasuta koolitoidu laiendamine tundub eriti jabur. Heidit Kaio koolitoidublogi. |
|
<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 > >> |