BuTi Kokaõpilane 2010-05-29 23:42:41 |
Aitäh, värskendasin oma teadmisi. Jäätisemasin seisab ammu pärast esialgse vaimustuse jahtumist. Nüüd aga sain uut inspiratsiooni ning aastaaegki soosib uut jäätisehooaega. Eriti inspireerisid mind rabarberi- ja marjajäätiste lahjemad variandid. Ideesid sain piisavalt, uurin vist isegi parema jäätisemasina hankimise võimalust, minu "Oma maitse" Kenwood ei ole parim valik. See oli aga siis, kui ostsin, ainuvalik. | |
Tädi Eevi Kokaõpilane 2010-06-03 21:54:37 |
Sain ka sünnipäevaks masina. Juba esimene rabarberijäätis tehtud, ära söödud ja kiitusedki vastu võetud :) Küll aga kerkis seltskonnas küsimus, et mida teeb jäätises muna. Mitte et ma kahtleks selle vajalikkus, aga kas muna mängib olulist rolli jäätise jäätislikus kontsistensis ... või....? Tänud ja sorro kui seda asja juba kuskil siin ka selgitatud on... ei leidnud. | |
Kardemon Abikokk 2010-06-03 22:56:26 |
Kardemon:
ise küsin, ise vastan....
tegime hapukoore-baasil jäätise.. ja panin külmkapist võetud asjadest kokku segatud segu veel külmkappi külmenema. sügavkülma. segu oli siis ikka päris külm! ja panin masina keerutama... kiht jäi kausi külge küll... aga polnud selline rasvane, vaid puhas jäätis :)... nüüd pole aga võrlusmomenti, sest eelmine segu oli teisel baasil... kui teen katseeksitust, siis raporteerin :)
Tädi Eevile- ma arvan, et munaga tehes saab ühe võimaliku mõnusa jäätisesegu lihtsalt. saab teha muidu ka teiste asjade baasil jäätiseid (kondentspiim, hapukoor, kohupiim...). kuumutamata munaga vist pole retsepte? või on? äkki targemad oskavad muud juttu rääkida...... mul on KA jäätisekauss... ja panen ka alati masina enne keerutama ning siis niristan segu sisse.... järgmine kord proovin siis jahutada jäätisesegu kauem... kuid kui olen võtnud koore-piima vms külmkapist ja sinna sisse pole toasooje asju lisanud.. kas siis peaks kah ikkagi peale segu kokkusegamist veel lisaks külmutama? http://kardemon.blogspot.com |
|
Meringue Abikokk 2010-06-04 09:24:27 |
Tädi Eevi:
Muna teeb seal sama, mida ta teeb keedukreemides ja custard'ites. Täpset keemiat ei tea, aga pakun, et munakollane aitab seal aineid siduda ja seetõttu moodustubki selline natuke paksem kreem, kui oleks muidu vaid koore-piima-suhkru segu. Nõnda jääb ka lõpptulemus jäätise näol kreemisem.
(muutsin, kuna kiiruga kirjutades jäi vahelt ära üks sõna :D)
Sain ka sünnipäevaks masina. Juba esimene rabarberijäätis tehtud, ära söödud ja kiitusedki vastu võetud :) Küll aga kerkis seltskonnas küsimus, et mida teeb jäätises muna. Mitte et ma kahtleks selle vajalikkus, aga kas muna mängib olulist rolli jäätise jäätislikus kontsistensis ... või....? Tänud ja sorro kui seda asja juba kuskil siin ka selgitatud on... ei leidnud. |
|
Tiina Abikokk 2010-06-05 09:46:03 |
Tädi Eevi:
Muna mängib jäätises olulist rolli, sest jäätis nimelt ongi külmutatud muna-piimasegu ;) Praegu tehakse jäätist muidugi nii taimerasvast :o, kuumutatud kui kuumutamata munadest, mahlast, piimast kui hapukoorest, ehk vastavalt maitsele :)
Võid ju ka suhkruga segatud piima masinas külmutada ja saad ka jäätise, kuid nii maitseomadustelt kui tekstuurilt on see kaugel pehmest ja mahedast muna-koorejäätisest. Munakollased nimelt sisaldavad rasva ja mida rasvasem on jäätis, seda pehmem ja kreemjam ta tuleb. Seepärast ongi jäätise põhiretsept munakollased, rõõsk koor, suhkur ja maitselisandid. Sain ka sünnipäevaks masina. Juba esimene rabarberijäätis tehtud, ära söödud ja kiitusedki vastu võetud :) Küll aga kerkis seltskonnas küsimus, et mida teeb jäätises muna. Mitte et ma kahtleks selle vajalikkus, aga kas muna mängib olulist rolli jäätise jäätislikus kontsistensis ... või....? Tänud ja sorro kui seda asja juba kuskil siin ka selgitatud on... ei leidnud. Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
KK Kokaõpilane 2010-06-06 10:00:25 |
Sain siit palju mõtlemisainet ja võibolla mu "mänguasi" masin polegi nii kehva :D Ma ignoreerisin kaasas olnud retseptides muna, sest mõte toorest munast ei ahvatlenud. Nüüd aga loen, et oluline komponent hoopis. Samas ma hästi ei julge toorest maamuna sinna sisse segada... Servade jäätumisega on mul ka probleem ja see on nii tüütu! Aga ma pole ka masinat enne käima pannud ega segu jahutanud. Nii et minu senised katsetused on vigadest kubisevad. Nüüd tahaks kolmandat korda ka proovida :P | |
Tiina Abikokk 2010-06-06 10:52:25 |
KK:
Muna on ju enamasti kuumutatud, mitte toores. Peaasi, et keema ei lase, siis läheb tükki.
Samas on palju retsepte, kus muna ei olegi, siis on rohkem rasvasemat koort või hoopis kondenspiima, otsi siitsamast nami-namist. Sain siit palju mõtlemisainet ja võibolla mu "mänguasi" masin polegi nii kehva :D Ma ignoreerisin kaasas olnud retseptides muna, sest mõte toorest munast ei ahvatlenud. Nüüd aga loen, et oluline komponent hoopis. Samas ma hästi ei julge toorest maamuna sinna sisse segada... Servade jäätumisega on mul ka probleem ja see on nii tüütu! Aga ma pole ka masinat enne käima pannud ega segu jahutanud. Nii et minu senised katsetused on vigadest kubisevad. Nüüd tahaks kolmandat korda ka proovida :P Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Tädi Eevi Kokaõpilane 2010-06-07 19:18:08 |
Tänud selgitajatele. Ise tegin tooreste munakollastega, semifreddot olen ka varemalt enamasti toorestega teinud. Kasutan mahe-munasid. | |
Spidur Abikokk 2010-06-10 17:25:32 |
Me tegime õuna-kaneelijäätist Banaanijäätist tehes olen mina küll muna üldse välja jätnud, sest banaan annab ise juba piisavalt kreemisust. | |
Elis Abikokk 2010-06-16 19:54:05 |
Mina tegin ühte väga head troopilist jäätist. | |
<< < 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 > >> |