Kardemon Abikokk 2009-12-31 00:25:40 |
poest õli ostes sattus esimesena riiulil näppu Olivia küpsetusõli. Alguses mõtlesin, et on lihtsalt kujundust muudetud ja nime... aga kodus uurides selgus, et küpsetusõlile on pandud juurde vahutamisvastane E900. Mille poolest see küpsetamiseks, fritüürimiseks, praadimiseks (nagu pakil kirjas) parem on kui ilma lisaaineta? Ja miks ta samamoodi salatiõliks ei sobi (see erinevus on ka kahe pakendi tekstide võrdluses)? (ma pole küll ka teist kunagi salatiõliks kasutanud.. aga tahaks targemaks saada).
Mida veel selle kohta võiks teada? http://kardemon.blogspot.com |
|
Marink Kokaõpilane 2010-01-01 18:39:06 |
Kardemon:
Mul hetkel just käsil raamat "Saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus", autoriks Angelika Erin.
Selles raamatus on E900 (dimetüülpolüsiloksaan) liigitatud alagruppi "parem vältida!". Selle lisaaine kohta on veel mainitud, et ta on puhtalt sünteetiline aine. Kasutatakse närimiskummides, veinide töötlemisel, jookides, siirupites, suppides, praadimisõlides, karastusjookides. Vahutamisvastane aine, emulgaator, paakumisvastane aine. Raamatus on toodud ka terve rida terviseprobleeme, mida see võib tekitada. poest õli ostes sattus esimesena riiulil näppu Olivia küpsetusõli. Alguses mõtlesin, et on lihtsalt kujundust muudetud ja nime... aga kodus uurides selgus, et küpsetusõlile on pandud juurde vahutamisvastane E900. Mille poolest see küpsetamiseks, fritüürimiseks, praadimiseks (nagu pakil kirjas) parem on kui ilma lisaaineta? Ja miks ta samamoodi salatiõliks ei sobi (see erinevus on ka kahe pakendi tekstide võrdluses)? (ma pole küll ka teist kunagi salatiõliks kasutanud.. aga tahaks targemaks saada). Mida veel selle kohta võiks teada? |
|
Netcat Abikokk 2010-06-11 19:46:01 |
Postimehes ilmus artikkel Toiduõlide ABC. Peamiselt sellest, millised õlid sobivad praadimiseks ja millised mitte. Seda lugedes jooksis mul juhe täielikult kokku, sest jutt käib suures osas risti vastu sellele, mis siin teemas seni räägitud on.
Lühirefereering:
Oliiviõli ja rapsiõli on kuumustaluvuselt võrdsed. Kumbagi ei tohi kuumutada üle 160 kraadi.
Sealjuures on rõhutatud, et rapsiõli läheb pannil kergesti suitsema, aga oliiviõli kohta seda märkust ei ole.
Parimad praadimisrasvad on siis nende soovituste kohaselt või, õli ja või segu, margariin, kookosõli, oliiviõli, rapsiõli ja seesamiõli(!). Seesamiõli juures on rõhutatud, et see olevat praadimiseks eriti sobilik. Kuna sellist rõhutust oliiviõli ja rapsiõli juures ei ole, võiks nagu arvata, et see on neist parem. Kookosõli olevat "ideaalne", sealjuures on aga kiidetud vaid tema säilivusaega, mitte kuumustaluvust.
Nüüd tuleb see kõige huvitavam osa:
"Kindlasti ei tohi igapäevaselt kasutada kuumutamiseks kõrge polüküllastamata rasvhapete sisaldusega õlisid – sojaõli, maisiõli, päevalilleseemneõli, saflooriõli. Niisamuti ei tohiks ei pannil ega fritüüris kasutada pähkliõlisid, mandliõli ega viinamarjaseemneõli."
Huvitaval kombel ei ole midagi öeldud selitatud või ega ka mitte teiste loomsete/lindsete rasvade kohta. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Zapxpxau Abikokk 2010-06-11 20:38:34 |
Väga imelik jutt siis, ma ei võtaks seda artiklit eriti tõsiselt, sest väide et tavaline või on eriti hea praadimiseks on ju nonsens, võid ei saa ilma õlita üle paari minuti kõrgel temperatuuril kuumutada, ilma et see pruunistuks ja oma maitseomadusi muudaks. Madalal tulel või sees hautada saab aga küll. Seesamiõli jällegi ei ole maitselt piisavalt neutraalne. Jutt vist mingist töödeldud seesamiõlist kus maitse puudub? 160C pole ju ka piisav friteerimistemperatuur, hoopis 180C, seega kuni 160C taluvad õlid võib kohe kõrvale jätta. Üle 180C võib kuumutada kookos-, maapähkli-, päevalilleseemne-, seesami-, soja- ja maisiõli ainult rafineeritud kujul. Hea tabel on kohe Wikipedias olemas. Tundub ülejala kokkuvisatud artiklina? | |
Tiina Abikokk 2010-06-11 21:00:49 |
Minu olen siiani arvanud, et õli kuumustaluvus sõltub sellest, kas õli on rafineeritud või ei, mitte niivõrd selle liigist. Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Netcat Abikokk 2010-06-13 23:33:35 |
Tiina:
See artikkel ütleb: "Õli kuumustaluvus sõltub õli rasvhappelisest koostisest. /--/ Seepärast on ideaalne õli praadimiseks ja küpsetamiseks külmpressitud kookosõli, mille küllastunud rasvhapete sisaldus on eriti kõrge (92 protsenti)." Minu olen siiani arvanud, et õli kuumustaluvus sõltub sellest, kas õli on rafineeritud või ei, mitte niivõrd selle liigist. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Netcat Abikokk 2010-06-13 23:35:26 |
Zapxpxau:
Postimehele tüüpiliselt pole võimalik tuvastada, kes artikli "kokku viskas", ent allikana on märgitud Mihkel Zilmeri "Normaalne söömine". Seda meest ja seda raamatut on üldiselt peetud terve mõistuse hääleks meie toitumispropaganda maastikul, häbi öelda küll aga mina tean seda ainult kolmandaid allikaid pidi, pole veel jõudnud lugeda. Tundub ülejala kokkuvisatud artiklina? Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Marsake Kokaõpilane 2010-07-23 23:05:45 |
Palun andke nõu - missuguse firma extra virgin oliivõlid on hea maitsega? Olen ostnud mitu erinevat, aga kumbki ei meeldi mõrkja maitse poolest. Väljamaal ma ei reisi, seepärast soovitage Tallinna kauplusi, kus kohast saab neid osta. Kuskilt lugesin, et extra virgin õliga ei tohi üldse praadida, kuna praadimisel tekivad mingid õhendid, mis pidid olema tervisele lausa kahjulikud. Ma ei tea mida uskuda, sest just oliivõli kohta on palju vastukäivat materjali. | |
Juc Abikokk 2010-07-23 23:44:42 |
Marsake:
See on nii maitse asi. Mulle näiteks meeldivad itaalia omad rohkem kui Hispaania omad. Aga ka mitte kõik. Kui sind mõrkjas maitse häirib, siis vist extra virgin ei ole sinu jaoks. Rimis on muidu võrdlemisi hea (minu meelest) oliiviõli hetkel soodukaga Filippo Berio. Palun andke nõu - missuguse firma extra virgin oliivõlid on hea maitsega? Olen ostnud mitu erinevat, aga kumbki ei meeldi mõrkja maitse poolest. Väljamaal ma ei reisi, seepärast soovitage Tallinna kauplusi, kus kohast saab neid osta. Kuskilt lugesin, et extra virgin õliga ei tohi üldse praadida, kuna praadimisel tekivad mingid õhendid, mis pidid olema tervisele lausa kahjulikud. Ma ei tea mida uskuda, sest just oliivõli kohta on palju vastukäivat materjali. http://jucjaco.blogspot.com/ |
|
Kristel Abikokk 2010-08-10 16:16:26 |
Trühvliõli - olen restoranides mitmel korral nautinud trühvliõliga maitsestatud pastat, munahüüvet, kartuliputru, kuid nüüd tahaks ka ise midagi teha. Palun soovitage, kuhu võiks trühvliõli lisada? Nami-namis on munahüüve retsept olemas aga palun veel ideid. Lapsele meeldis hirmsasti "Platz"'s pakutud kartulipuder, mis oli trühviõliga maitsestatud. Kuidas leida õige proportsioon? Kas kartuliputru peaks kuidagi teistmoodi valmistama kui tavaliselt? Vähem piima või vähem võid? | |
<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 > >> |