ERINEVAD ÕLID: oliiviõli, rapsiõli,kõrvitsaseemneõli, päevalilleõli jm

Blondie
Abikokk
2008-10-02 10:45:00
Kas keegi oskab kommenteerida ka viinamarjaseemneõli eripärasid? Ostsin ise selle kogemata ükskord oliiviõli asemel ja hakkas meeldima... siiamaani olen suhteliselt igale poole kasutanud, näiteks praadimisel rapsiõli asemel, kuna ei lähe nii kergesti suitsema. Wikipeedia ütleb, et: Grape seed oil is used for: salad dressings, marinades, deep frying, flavored oils, baking, massage oil, sunburn repair lotion, hair products, body hygiene creams, lip balm and hand creams. Kas tõesti ongi nii universaalne õli?
Seenekas
Abikokk
2008-10-02 11:02:19
Mul on mõnes magustoiduretseptis olnud. Põhjuseks on olnud mahe maitse ja vedel konsistents.
Merilin
Abikokk
2008-10-02 11:06:52
Blondie:
Kas keegi oskab kommenteerida ka viinamarjaseemneõli eripärasid? Ostsin ise selle kogemata ükskord oliiviõli asemel ja hakkas meeldima... siiamaani olen suhteliselt igale poole kasutanud, näiteks praadimisel rapsiõli asemel, kuna ei lähe nii kergesti suitsema. Kas tõesti ongi nii universaalne õli?
Ongi jah :) Väga hea kuumataluvusega tervislik õli (st. sobib nii friteerimiseks kui ka salatisse). Ja väga neutraalse maitsega nt. salatiõliks, kellele oliiviõli spetsiifiline maitse ei sümpatiseeri. Parematel päevadel, kui raatsin, kasutan viinamarjaseemneõli praadimiseks päevalilleõli asemel ja külmpressi oliiviõli sinna, kus see maitselt meeldib.

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-10-27 14:19:38
Leoola 24.10.2008:
Tekkis väike vaidlus-arutelu, kas külmpressitud oliiviõli on kuumutamisel ja igapäevasel kasutamisel tervisele kahjulik? Üks kokaõpilasest sõber ütleb, et on, pidi tekitama vist kantserogeene või midagi taolist. Samas osad väidavad ja ka kokandussõnastik siit, et kahju tekitab praadimisel ainult rahakotile. Kas on siin teadjamaid, kes kommenteeriks

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-10-27 14:20:19
Spidur 24.10.2008:
Eelkõige sobivad külmpressitud õlid salatite valmistamiseks. Praadimiseks neid kasutada ei tohi, sest neis on alati vabu rasvhappeid ja valke, mis kuumutamisel lagunevad. Selle tagajärjel tekivad vähki põhjustavad ühendid. Köögis on kasulik teada, et küpsetamiseks ja praadimiseks tuleks valida õli, kus küllastamata rasvhapete sisaldus on suhteliselt väike, siis ei teki kuumutamisel kahjulikke ühendeid. Külmpressitud oliiviõlis on küllastamata rasvhapete osakaal eriti kõrge .

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-10-27 14:20:38
Marju 24.10.2008:
Kahjulikkuse kohta ei oska öelda, aga suitsema läheb madalamal temperatuuril kui paljud teised õlid. Seepärast kõrgel kuumusel praadimiseks ei soovitata.

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-10-27 14:21:35
Thredahlia 27.10.2008:
Mann 27.10.2008:
Uudis oliiviõli politseinikest.
Tegu on ju vähemalt aasta, kui mitte paar, vana uudisega :S Aga temaatika on jah vägev, sattusin seda toiduvõltsimise värki kunagi seoses GMO-tööga lugema...

Eda
Kokaõpilane
2008-11-11 09:38:16
Thredahlia:
Ise praen päevalille- või viinamarjaseemne õliga ja mujale külmpressi oliiviõli. Igasugu "taimeõlisid", sojaõlisid jms. ei kasuta.
Kas keegi on kasutanud praadimisel jms. kuumtöötlemisel riisikliiõli? Olen selle viinamarjaseemneõli asemel kasutusele võtnud ja väga rahul. Praktiliselt maitsetul riisikliiõlil on suhteliselt kõrge suitsemistäpp ja mõnusalt vedel konsistents.
Marju:
Keegi linaseemne õliga ka midagi teeb?
Mina õlitan linaseemneõliga kord poolaastas oma nugade puidust päid ja puidust lõikelaudu.
Kätrin
Abikokk
2008-11-20 13:43:55
Minul küsimus tšilliõli kohta. Värskelt Tai köögist vaimustunult olen seda mööde poode taga ajanud, kuid seni on ainus leid tšilli-aroomiga õli ja ei julge seda osta, kuna kardan, et sellega ei anna saavutada Tom Kha Gai-le piisavat vürtsikust. Kas keegi oskab ostukohta soovitada?

Kätrini kokkamispäevik

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-11-20 13:57:56
K2trin:
Minul küsimus tšilliõli kohta. Värskelt Tai köögist vaimustunult olen seda mööde poode taga ajanud, kuid seni on ainus leid tšilli-aroomiga õli ja ei julge seda osta, kuna kardan, et sellega ei anna saavutada Tom Kha Gai-le piisavat vürtsikust. Kas keegi oskab ostukohta soovitada?
K2trin, aga tee ise :P Chilli oil You can make your own chilli oil [...] by warming the desired amount of olive oil along with a little fresh chilli for two minutes in a frying pan over a medium heat and then removing from the heat to infuse (you'll need about 1-2 fresh chillies for 50ml/2fl oz of olive oil). When the oil has cooled down, remove the chillies from the pan and the oil is ready to use. This oil should not be kept for any longer than the life of the chillies (in other words no longer than a week in a lidded jar). You can, of course, buy chilli oil from the supermarket or look out for top-quality Mediterranean product suppliers. Allikas: BBC Nigella Christmas

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>