Musta torbikseent tasub otsida juulist septembrini leht-, okas- ja segametsades, kus see kasvab enamasti suurte rühmadena. Must torbikseen kasvab üldiselt igal aastal samas kohas, nii et kui oled torbikute leiukohale sattunud, jäta see koht meelde!
Must torbikseen on õhukese seenelihaga, vürtsika maitse ja väga meeldiva lõhnaga. Tegemist on hinnatud söögiseenega, mida ei pea eelnevalt kupatama. Kui seened on liivased või väga mustad, võib musti torbikseeni julgelt pesta - need seened ei ima liigset vett endasse.
Kui on vaja torbikseeni säilitada, siis võib need läbi kupatatult sügavkülma panna. Väga levinud on torbikseente kuivatamine, kas siis tervelt säilitamiseks või vürtsika seenepulbri valmistamiseks. Just kuivatatud musta torbikseene maitset on võrreldud musta trühvli maitsega, mis selgitab ka nime.
Mustatorvisieni (soome k), svart trumpetsvamp (rootsi k), trompette de la mort (prantsuse k), trombetta dei morti (itaalia k), horn of plenty e. black chanterelle e. black trumpet mushroom (inglise k), Herbsttrompete e. Totentrompete (saksa k).
Nami-Namis on hulgaliselt maitsvaid retsepte torbikutega. Proovi näiteks hõrku metsaseenesuppi, põnevat quiche'i külmsuitsulõhega või ahjus küpsetatud juustu-seenevõileibu:
Väga maitsvad jäävad erinevad pasteedid ja määrded. Proovi näiteks ronkmusta luksuslikku torbikupasteeti, torbikulisandiga maksapasteeti või mustaträpsulist toorjuustumääret.
Torbikseeni saab pakkuda värskete kartulitega, lisada sufleele või täiustada nendega ahjuvasika maitset (Britt Paju retsept):
Tõepoolest väga hea seen!
Täna korjasin ka neid seeni :)
Hmm, ma pole neid seeni metsas kohanud! Tahaks proovida küll, tunduvad huvitavad.
See aasta on ikka palju parem saak, võrreldes eelmisega :)
Ma üks aasta kuivatasin ja üle talve oli hea toidu sisse visata, tõmbas kiirelt käima ;)
Risotto + sügavkülm + kuivatamine!
Sattusin Soomes nendele mustatorvisientele metsas kokku.Küsisingi soomlastelt,mida saab neist seentest teha.Kolm pannitäit siis kuivatasin ja jahvatasin pulbriks ja ühe portsu seeni tegin maitsvaks supiks.
Milline on "hea lõhn"? Ja kuidas teha vahet torbikul ja sarnase välimusega "sitaseenel"? Kardan, et jätsin ruutmeetrite kaupa torbikuid metsa, sest ei osanud neid ära tunda.
Iiris, ega ma täpselt ei tea, milliist seent Sa "sitaseneks" kutsud, aga torbikseenel üldiselt ühtegi sarnase välimusega seent ei olegi, vähemalt mürgiseid mitte. </br> Kas meenutasid torbikuid-trompeteid?</br>
Olid küll. Ma kunagi olen juhendaja käe allkorjanud torbik-kukeseeni. Neil oli nagu kübar tumedam ja jalg kollasem kui neil, mida metsas vaatasin. Need olid ühtlaselt hallikas-helepruunid.
Kollaka jalaga on lehterkukeseen.
Huvitav, et neid seeni on pruunikamaid ja mustemaid. Nii et osad oleks siis nagu pigem "pruunid torbikseened". No ilmselt on ikka liik seesama, aga see variatiivsus isegi samas kasvukohas on päris huvitav. Kusjuures ei sõltu seene vanusest.
Pruun/hall toruseen pole ka niiväga erinev, aga söögikõlblikkuselt pole õnneks vahet, millist korjata :)
Kuivatada ja siis supi sisse!
Oi see on üüberseen ju! Ma teen sellest, mida kohe ära ei söö, jahu ja kasutan umami-pulbrina paljudes toitudes aasta läbi.
Olen alatti neid sitaseenteks pidand, need ajavad vett välja, huvitav, peaks proovima.
Ei aja need vett välja,just kuivemad ja õhemad kui enamus teisi seeni. Väga ruttu kuivasid ära ka.
Mustad torbikud väga maitsvad, kuigi must värv ehmatab algul ära. Mina kuivatasin need ära, peitsin kaugele kapinurka, muidu sööks ja krõbistaks kohe kõik otsa :D
Nägin metsas, kahjuks ei teadnud, et tegu lausa hõrgutisega - oleks teadnud oleks korjanud!
Mul ei ole neid õnnestunud leida :(
Ma otsin metsas mustaks kuivanud lehti :P siis on silma jäänud. Sel aastal neid palju, nii et ei maksa lootust kaotada ;)
Metsas nägin päris palju neid aga ei osanud arvata et nad söödavad. Nüüd siis targem ja lähevad teinekord korvi.
Leidsin eile metsast neid hirmutavalt hõrku seeni täpselt toorjuustumäärde retsepti jagu. Kibelen töölt koju katsetama :) Oleks ma teadnud, et koht tuleb meelde jätta. Eks järgmistel kordadel otsin kollaseid kukekaid ning loodan leida musti :)
Mind on ka musta torbikuga üliharva ja minikogustes õnnistatud, tõenäoliselt lähevad lihtsalt pannile ja leivale. Või supi sisse. Muidu kuivataks ja jahvataks aga neid niruselt vähe.
Need seened on kuivatamiseks parimad!