500 g kana- või küülikumaksa
150 g suitsupeekonit (mitte toorsuitsu, see on liiga intensiivse maitsega!)
3 Peipsi sibulat või 6-7 šalottsibulat
3 sl kuiva šerrit
50 g võid
1 l värskeid seeni - nt
musti torbikseeni või lehter-kukeseeni või sirmikuid
soola ja musta pipart
vajadusel head puljongit
soovi korral veidi sirmikujahu
Tükelda peekon ja prae kolmandik peekonist kuumal pannil läbi; lisa või, sibulad ja maks ning vähenda oluliselt kuumust. Lase maksal vaiksel tull kalgenduda.
Puhasta seened ja prae kuivaks, pane kõrvale.
Kui maks on küps, siis lase maks ja kogu peekon ja praetud sibul läbi hakklihamasinast keskmise või peene hakkega režiimil. Lisa hakkmassile seened ja sega juurde osa šerrist. Lisa soola ja pipart ning vel vähehaaval šerrit, kuni maitse tundub õige.
Kui pasteet tuli liiga kuiv, siis lisa vähehaaval pidevalt segades head kuuma puljongit.
Puhasta ja haki ürdid, lisa segule. Enne serveerimist lase külmikus seista vähemalt ööpäev.
Serveeri musta röstitud leivaga.
Retsept on mugandatud Margit Härma raamatust "Seeneaabits. Metsast pannile ja purki" (Pilgrim Raamat, 2012). Pildi tegi Ilse.
Maitsev, krõmpsud seened seal sees annavad nii maitset kui tekstuurile mõnusa nüansi. Ma puljongit ei kasutanud, järgmisel korral võibolla panen võid rohkem ;)
Maksapasteet mustade torbikseentega
See hõrk pasteet on üks retsepti koostaja Margit Härma sünnipäevaroogadest (Margiti sünnipäev on septembris). Mustade torbikseente asemel võib kasutada ka lehter-kukeseeni või sirmikuid, aga siis ei jää pasteet nii efektse välimusega.