Musta torbikseene pasteet

Tummine seenepasteet mustadest torbikseentest. Ronkmust siidine torbikupasteet sobib hästi värskele nisuleivale, crostini ehk krõbesaiade peale, kreekeritele või lihtsalt leivale.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

300 g värskeid või 30 g kuivatatud musti torbikseeni

3 sl võid

1 suur peenelt hakitud sibul

0,5 tl tavalist soola

0,25 tl suitsusoola

2 tl kontsentreeritud tomatipastat

1 tl peenelt hakitud värsket salveid

1 tl hakitud värsket tüümiani

1 tl sidrunimahla

0,5 tl sojakastet

0,25 tl purustatud musta pipart

näpuotsaga Cayenne'i pipart

2 sl Marsala veini

Valmistamine

Kui kasutad värskeid torbikseeni, siis vajadusel loputa need külmas vees, siis auruta pannil niiskus välja (värsked torbikseened ei ima vett sisse, nii et loputamine ei tee neile midagi halba). Kui kasutad kuivatatud torbikseeni, siis pane need väikesesse kaussi ja kalla peale leige kraanivesi. Siis võta seened kurnlusikaga ettevaatlikult välja, leotusvesi viska minema. Siis pane seened kuumakindlasse kaussi, kalla peale pool liitrit keeva vett. Pane seentele vajutis peale ja lase 20-30 minutit tõmmata. Kui seened on pehmed, siis võta need leotusveest välja ja pigista kuivemaks. Umbes 2,5 dl leotusvett hoia alles!

Kuumuta pann mõõdukal tulel, lisa 1 sl võid. Lisa pannile hakitud sibul, maitsesta soolaga. Alanda kuumust ja hauta sibulat tasasel tulel umbes 15 minutit, kuni sibul on pehme ja kergelt karamelliseerunud. 

Lisa mustad torbikseened ja prae 3-4 minutit. Võta 1-2 kenamat seent kaunistuseks ja pane kõrvale. 

Lisa pannile suitsusool, tomatipasta, hakitud salvei ja tüümian, sidrunimahl, sojakaste, must pipar ja Cayenne. Kuumuta segades 1 minut. 

Lisa pannile Marsala ja kuumuta pool minutit. Siis lisa pannile 2,5 dl seeneleotusvedelikku (kui kasutasid värskeid seeni, siis lisa pannile lihtsalt 2,5 dl äsja keedetud vett). Kuumuta uuesti keemiseni ja keeda kokku ehk redutseeri - pannile peaks jääma umbes 1,75 dl vedelikku. 

Pane vedelik kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks. Maitsesta meresoolaga. Jaota väikestesse ramekin-vormidesse või lihtsalt sobiva suurusega kaussi. Silu pealt siledaks.

Sulata ülejäänud 2 sl võid väikesel pannil, kalla pasteedile (eriti ilus jääb, kui kallad peale selitatud võid). Pane külmkappi tahenema. 

Enne serveerimist puista pasteedile suitsusoolahelbeid, kaunista mõne väikese salveilehe ja ennist kõrvale pandud torbikseentega.

  • Seenepasteeti võib sügavkülmutada. Tõsta serveerimisele eelneval õhtul tavalisse külmkappi sulama. 
  • Gluteenivaba versiooni jaoks kasuta gluteenivaba (Tamari) sojakastet. 

Retsept mugandatud Becky Selenguti raamatust "Shroom: Mind-bendingly Good Recipes for Cultivated and Wild Mushrooms" (2014)

LISA KOMMENTAAR

Ilse
postitatud 07.08.2016 11:10

Väga hõrk ja luksusliku maitsega määre! Klaasike Marsalat kõrvale ja metsagurmee võib alata :) </br>Mulle väga meeldis!

Thomas Nikland
postitatud 07.08.2016 18:58

Wow seda peab proovima, leidsime täna neid torbikuid. Kasvavad päris suurte h6imudena tavaliselt.

Joonatan Ansi
postitatud 29.08.2023 13:16

Tere! Kui seda MARSALA veini pole kusagilt võtta, millega seda asendada saab ja kas seda peab just panema pasteedile, kas nt. konjakiga võib asendada seda.

Pille
postitatud 30.08.2023 09:16

Võid kasutada ka mõnda muud meelepärast alkoholi. Konjak sobib hästi.