Rohelised kevadekuulutajad

Karulauk, kõrvenõges, harilik naat, võilillelehed, hapuoblikas - kõik on kevadeti toidusõprade laual hinnatud kraam. Mida neist teha? Nami-Nami soovitab!

Hapuoblikas 

Kevadised hapuoblikasupid on mõnusalt värskendavad. Proov traditsioonilist suitsulihaga suppi, prantsusepärast Potage Germiny kreemsuppi, mida paksendatakse munakollastega:

Hapuoblikas sobib lisaks supile hästi ka koorekastme sisse, varajaste kartulite lisandiks ja pestosse

Nõges

Nõges passib hästi risoto sisse, pirukasse või lehttainarullikeste täidiseks või näiteks põnevate ahjusaiade peale koos sinihallitusjuustuga:

Naat

Naati võib lisada supile ja omletile, juustumuffinitele, pirukale ja taimsele pestole. Naadist saab, muide, ka väga mõnusaid magusaid muffineid küpsetada ja smuutisid teha: 

Võilill

Aedniku nuhtlus, võilill, maitseb hästi kodujuustuomleti sees, umbrohupestos, naadi-nurmenukusalatis. Frititud võililleõied maitsevad aga toredasti nt õlle kõrvale. 

Karulauk

Karulauk sobib hästi erinevate salatite tegemiseks - proovi näiteks Juku-Kalle karulaugu-peedisalatit, lihtsat karulaugu-muna-kurgisalatit või geniaalset karulaugu-kapsasalatit:  

 Populaarsed on erinevad "möksid" - karulaugu-pesto on eriti mõnus mandlitega; karulaugu-hummus sobib ka veganitele ning karulaugu-suitsukanamääre sobib hästi saiakatteks. 

Karulauku saab lisada edukalt nii maitsevõi sisse, koos juustuga gruusia leiva sisserisotossekartulipudru sisse kui ka tzatziki-kastmesse:

Hea lugeja! Millist kevadrohelist Sina kõige rohkem ootad? Mida köögis kasutad?

Artiklit toetavad:

Artikkel ilmus 2016. a. mais

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 20.04.2024 22:26 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Laurentzius
postitatud 21.05.2016 11:55

See aasta olen jõudnud ainult karulauku kasutada. Bornholmist (Taani saar, mis on kaetud karulauguga) tõin kaasa kaks suurt kotitäit karulauku ja viimasel nädalal olen valmistanud sellest hummust ja pestot. Lisanud hakituna omleti ja vokiroogade sisse. Pestot määrinud leivapeale ja seganud pasta sisse. Järgmisena on plaan ette võtta nõges :)

Luskin
postitatud 21.05.2016 20:34

Karulauku, igas asendis...karulaugupesto, karulauguhummus, karulaugupestoga juustusaiad. Lisaks nurmenukku, tee ja salatina ja jänesekapsast ka.

kärt
postitatud 21.05.2016 22:16

Esimesed naadid läksid nagu juba mitmel eelneval aastal smuutidesse. Niipalju, kui aias karulauku on, olen pestot teinud (seda ka koos naadiga). Ja nüüd on smuutidesse lisandunud ka kuusevõrsed.

kaiks
postitatud 21.05.2016 22:19

Sel kevadel olen karulauku vaid võileiva peale pannud, aga ootamas on nii hummuse- kui ka pestotegu.

Marika Blossfeldt
postitatud 22.05.2016 13:24

Karulauk, naat, kortsleht, nurmenukulehed ja -õied, metsmaasilehed, võilillelehed ja kuusevõrsed :)

Pille
posted on 22.05.2016 14:34

Oi, Marika, nii tore Sind siin näha! Meil oli just täna lõunasöögiks Sinu raamatust inspireeritud maguskartuli-kikerherneroog. Jälle :)

Ülle
postitatud 31.05.2016 12:29

Karulauku ja murulauku natuke talisibulat ka :-)

Pirrike
postitatud 31.05.2016 13:13

Sel aastal õnnestus mul karulauku saada. Olen proovinud ära mitut sorti pestot, karulauguvõiet.. Naati olen kasutanud piruka täidises, omeletis. Nõgesest olen teinud kotlette. Kuusevõrsesiirup ootab veel tegemist :)

Pille
postitatud 03.06.2016 18:31

Meie viieaastase Fortuuna tahtel saab auhinnaraamatu endale Ülle :)

Mariake
postitatud 30.04.2017 17:48

Igatahes mitte naati, mis on aiapidajale nuhtlus kuubis ja ta tuleb niikuinii, tahad või ei! ja lämmatab enda alla kõik muu elava taimestiku. sest ta on väekas ja võimas! ja teda ülistavad ilmselt enamasti just need, kes pole elusees aeda pidanud :p

Margit Marlin Terna
postitatud 08.05.2017 21:49

Karulauk ja oblikas, sinna juurde nurmenukk :)

Kristel Kris
postitatud 09.05.2017 15:55

Naat ja kõrvenõges.

Kaja Treumuth
postitatud 13.04.2018 13:04

Karulauku, nõgest, nurmenukku.

Astrid Tomišinets
postitatud 13.04.2018 15:33

Karulauku, võililli.

Eve A.
postitatud 27.04.2023 09:18

Mina hakin nõgese, nurmenuku lehed, võilille lehed ja naadi hästi peeneks ja salati hulka. Kõik söövad, tavaliselt ma ei ütlegi, et sees on. Samuti teen pirukaid, keedumuna ja siis roheline. Omleti sisse, kotlettide sisse. See periood paar nädalat ainult igal kevadel. Edasi võilille kollased, pannkoogi taignasse ja lihtsalt küpsetistesse.