18. novembril söö Läti toite!

18. novembril 1918. a. ehk 106 aastat tagasi kuulutati välja Läti Vabariik. Lõunanaabrite pidupäeva puhul vaatame, milliseid Läti köögist pärit retsepte Nami-Namil pakkuda on :) 

Mida me Läti köögist teame? Ega see läti köök nii erinev eesti köögist polegi, toorainevalik ja kliima ju üsna sarnased. Süüakse palju liha ja kala, seda nii praetult, keedetult, hautatult kui ka küpsetatult. Lätlased armastavad piimatooteid, sh kohukesi ja kohupiima ja juustu. Enim tarvitatav puuvili on õun, maitserohelisest domineerivad till, petersell ja roheline sibul. Must pipar, köömned ja loorber on levinumad vürtsid. Kõlab ju üsna tuttavalt? :)

Milliseid roogi aga täna proovida? Eelroogadest kindlasti kuulsaid Läti pekipirukaid ehk suitsuliha-sibulatäidisega pärmitainapirukaid või siis sprotivõileibu Läti moodi.  Marineeritud silmud oleks samuti väga teemakohane leivakate!):

Põhiroogadest soovitab Nami-Nami kindlasti Kurzeme strooganovi, mis erinevalt tavalisest böfstrooganovist valmib sealihast. Ka sibulaklops sobiks hästi lauale, lihtsalt kutsuge seda täna sīpolklopsis'eks :)

Peedi-oasalat jõudis lätlaste söögilauale Venemaalt, ent on nüüd kindlalt kanda kinnitanud. Nami-Nami toimetajate arvates väärib see salat kindlat kohta meil nii armastatud kartulisalati ja rosolje kõrval :)

Lätlased peavad enda rahvustoitudeks mitmeid roogi, mis eestlastelegi südamelähedased. Näiteks mannavaht (debesmanna), bubert (mannas buberts) ja jõhvikakissell (dzērveņu ķīselis), leivasupp (maizes zupa). Muide, ka Aleksandrikook on lätlastele täitsa tuttav küpsetis, nagu ka kringel. 

Kaks toredat desserti Läti köögist on mõlemad riivitud tumeda rukkileiva (rupjmaize) ja jõhvikatega. Kihiline kohupiima- või vahukooredessert rupjmaizes kārtojums hõõrutud jõhvikatega ning vahukoore ja mee-jõhvikapüreega biguzis

Lätlaste lemmikjook on õlu, hinnatakse ka ürditeesid. Proovi näiteks köömneteed, samal ajal maiusta näiteks sefiiriga :)

Labu apetīti!

 

Hea lugeja! Milliseid Läti toidu- ja joogivaldkonna kaubamärke Sa tead? Kas Sul on mõni lemmikroog lõunanaabrite köögist või ostad regulaarselt mõne Läti toidutootja toodangut? Kirjuta kommentaaridesse!

 

Loe veel:

Artikkel ilmus esmalt novembris 2015, siin täiendatud kujul.

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 18.11.2024 08:00 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Jane Ardoja
postitatud 18.11.2015 09:41

Alati kui Lätis mehe vanaema ja sugulaste juures ,siis esimene soov on pekipirukad. Kes aga sattub seal poodi, siis nostalgiliselt hea suitsukana seal. Mitte läbi vettinud nagu meil saada.

Piret
postitatud 18.11.2015 10:43

Kurzeme strooganovi tuleb kindlasti korra kuus teha, see poja eriline lemmik.

Kaare
postitatud 18.11.2015 12:28

Laima sefiirita ei oska mina küll elada :) Karumsi kohukesi satub ka mõnikord ostukorvi. Ämm toob Riia turult alati sõira ja patsi punutud juustu.

Anneli E.
postitatud 18.11.2015 12:58

Peedi-oasalat on väga hea.

Erko K.
postitatud 18.11.2015 12:58

Kuna lätlaste lemmikjook on õlu, siis joon ka nende terviseks õhtul ühe.

kerlikas
postitatud 18.11.2015 12:59

Me ka siis pidutseme Läti auks - plaani võetud ja toorainedki ostetud - Kurzeme strogonov, peedi-osasalat ja leivasuppe.

Maarit V.
postitatud 18.11.2015 13:46

Minu lapsed arvavad, et kui toidu nimele lisada lõppu üks lisa S, siis ongi läti roog. Meil täna värskekapsasupp`s ja mingi magustoit (pole veel kindel mis nimelt). Aga, et teemas püsida, siis siit hea ideena õhtuse tee kõrvale sprotileivad Läti moodi :) Aitäh soovituse eest!

Janika
postitatud 18.11.2015 13:59

Karumsi kohukesed on kindlasti lemmikud :)

Ieva Spolite
postitatud 18.11.2015 14:49

Pille, sklandrausis on imehea, kindlasti tasub proovida. No jaa, ja pekipirukad on klassika, neist ei saa yle ega ymber :-)

ampsampsamps
postitatud 18.11.2017 09:17

Kohukest ostan harva, aga kui, siis kindlasti Karums! :)

Kadri Rehema
postitatud 18.11.2017 16:01

Pekipirukad! :)

Kristina Uus
postitatud 18.11.2017 16:05

Mustikasupp klimpidega

Peeter Eek
postitatud 18.11.2024 20:01

Läti mustad (tumedad/hallid) herned - alati kui Lätti satun, ostan neid poest purgitoiduna (sibula ja singiga, tavaliselt) kaasa, Eestis on ka millalgi püütud müüa, aga enam pole näinud, vist ikka tundmata asi meil. Muidu nagu hernes ikka, kuigi teatud maitse erinevus ikka ka on. Riia lennujaamas olen seda söönud Läti rahvustoitude söögikohas.