Klassikaline rosolje

Klassikaline rosolje, mis sisaldab nii soolaheeringat kui ka praetud liha või vorsti.

Vahendid toidu valmistamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

500 g keedetud peeti

500 g keedetud kartuleid

4 hapukurki

2 õuna

2-4 keedetud muna

300 g hakitud keeduvorsti või praetud liha soovi korral

1-2 hakitud sibul

150 g vähesoolast heeringafileed (nt VIČI traditsiooniline)

Salatikaste:

400 g Saare 20% hapukoort

1 tl sinepit

1 tl suhkrut

0.5 tl musta pipart

2 sl süldiäädikat

Valmistamine

Leota heeringat öö otsa külmas vees, siis puhasta ja haki peeneks. Kui kasutad VIČI traditsioonilist heeringat (fotol), ei ole kala eelnevalt leotada vaja, aga nõruta see liigsest õlist ja patsuta köögipaberiga kuivemaks, siis haki peeneks.

Haki kõik ülejäänud salati komponendid väikesteks kuubikuteks. 

Sega väiksemas kausis omavahel kastmeained. Lisa kaste hakitud aedviljadele ja kalale ning sega korralikult läbi.

Lase salatil enne serveerimist jahedas maitsestuda. Vajadusel lisa veel maitseaineid.

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Nelladella
postitatud 19.07.2004 03:35

See on maailma parim rosolje retsept! Olen JUST SEDA retsepti juba mitu aastat otsinud! Koik alati kiidavad seda rosoljet, nii meil kui mujal!! Aitah!

Aire1
postitatud 18.04.2010 13:16

Väga hea retsept, kindlasti teen veel.

Pille
postitatud 22.01.2016 12:25

Aire1 tehtud pilt:

Dee
postitatud 30.08.2010 20:26

See rosolje haihtus külaliste kõhtu minutitega. :D Väga hea retsept.

Hexy
postitatud 13.02.2013 12:43

Hea rosolje

Marge
postitatud 15.03.2013 18:54

Kas see äädikas seal retseptis on 30% või nn.süldiäädikas?

meerit
postitatud 05.12.2013 22:15

Õiges rosoljes peabki olema äädikas sees, (hoiab värvi erksa) . Ühe vanakooli koka õpetus: pool punase peedi kuubikutest segada poole hapukoore kogusega ja jätta 5-8 tunniks tõmbama, segades kõik ained kokku, saate ilusa välimusega maitsva peolaua roa.

Liisa
postitatud 12.02.2014 02:03

<p>Klassikaline rosolje:</p> <p>4-5 suurt kartulit</br> 3 hapukurki</br> 2-3 peeti (oleneb suurusest) Mitte osta kooritud keedupeeti, ikka koorega koos keedetud või keeta ise (aga seda peab oskama teha)</br> 200 g. Vici klassikalist heeringafileed</br> 1 suur sibul</br> 200 g hapukoort</br> 1/2 Hellmans majoneesi</br> soola, suhkrut, sinepit</br> 3 muna</> <p>1. Keedame kartulid koorega, jahutame maha (täielikult ja kartul ei tohi jääda liiga pehme)</br> 2. Koorime kartuli, tükeldame väikesteks kuubikuteks</br> 3. Koorime keedupeedi, tükeldame kuubikuteks</br> 4.Keedame munad (8 minutit, jahutame külma vee all maha, koorime, tükeldame väikesteks kuubikuteks - munalõikuriga viiludeks ja siis kuubikuteks)</br> 5. Tükeldame hapukurgid kuubikuteks (parimad omatehtud või Salvesti MAHEdamaitseline)</br> 6. Tükeldame sibula kuubikuteks</br> 7. Võtame heeringa vaakumpakendist välja, peseme sooja vee all rasvast puhtaks, kuivatame paberkäterätikuga ja tükeldame väikesteks kuubikuteks</br> 8. Valmistame kastme: valame kaussi hapukoore, majoneesi, pigistame ca 7 cm Põltsamaa sinepit, lisame 1 tl soola (vajadusel lisame hiljem juurde, oleneb heeringa soolasusest), ½ tl suhkrut. Segame kõik hästi läbi ühtlaseks massiks, kallame tükeldatud ainetele peale, segame ja paneme 1 tunniks külma seisma. </br>Alles siis võtame ja maitseme ning timmime maitset, vajadusel lõikame juurde kas kurki, peeti vms.</p> <p>Garanteeritult maailma parim rosolje. </p>

Pille
postitatud 21.12.2014 23:52

Mul oli retseptikogus väga sarnane Peeter Kardi retsept. Kustutasin ära - aga seal oli kasutatud ka 2-3 porgandit, sibulaid oli 3-4. Õuna ja vorsti/liha ei olnud.