Marineeritud silmud

Juhised värskete silmude röstimiseks ja marineerimiseks.

Serveeri marineeritud silmusid koos kastmega, kus lahjendatud äädika hulka on segatud veidi sinepit.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

3 kg värskeid silmusid

300 g soola

Marinaad:

1 l vett

15 tera musta pipart

15 tera vürtspipart

3-5 tera nelki soovi korral

1 sl soola

2-3 loorberilehte

1 sl suhkrut

3-4 sl 30% äädikat

Valmistamine

Pane värsked silmud kaussi, puisa peale soola (1 kg kala kohta 100 g kivisoola). Sega puulusikaga korralikult läbi ja lase paar tundi soolduda. Sega veel ja siis pühi silmud limast ja soolast puhtaks. Selleks sobib kõige paremini linane riie, aga saab ka köögipaberiga hakkama. Vajadusel pese kiiresti voolavas vees ja nõruta sõelal.

Laota silmud kalarestile ja rösti hõõguvatel sütel mõlemalt poolt, jälgides, et peened sabapoolsed otsad ei söestuks. Kui silme pole võimalik röstida, siis võib need kuumal kuival pannil või praeahjus üle praadida. 

Jahuta röstitud silmud.

Keeda valmis marinaad. Selleks keeda vesi koos maitseainetega läbi, soovi korral kurna.

Pane parajaks lõigatud silmud purki püsti või ridamisi, vala peale kuum marinaad, nii et see silme vaevu katab (st 2-3 cm allapoole purgi äärt). Pikemaks säilitamiseks kuumutata silmupurke keeva veega nõus 8-10 minutit, seejärel sulge õhukindlalt. Jahtudes tekib marinaadist maitsev tarrend.

Nipid ja soovitused:

  • Silmude praadimine/röstimine tekitab spetsiifilist ja paljude jaoks ebameeldivat lõhna, seega rösti või prae neid võimaluse korral õues.
  • Kui soovid silmusid tugevas tarrendis, siis võid lisada läbikuumutatud marinaadile 2 sl želatiinipulbrit. Loe želatiini kasutamisest siit.

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Ülari
postitatud 24.12.2009 18:32

Eks vaatame, mis saab! Röstimine ning marinaadi tegemine leiab aset 24.12.2009!

Ilse
postitatud 15.11.2015 11:18

Klassikaline ja toimiv retsept. Mulle silmud väga maitsevad ja osa läheb juba enne purki jõudmist röstitult leiva peale:) Mmmmm maitsev :)

Tiina
postitatud 20.12.2015 00:44

Huvitav, kaua selline purk külmkapis säilida võiks?

paf
postitatud 01.01.2016 19:35

külmikus aasta vabalt

alvar
postitatud 31.10.2017 14:00

Olen selle retsepti järgi juba aastaid teinud, vahel olen ka turult ostnud erinevate perenaiste tooteid aga pean mainima et selle juhendiga tulevad parimad silmud mida hing oskab soovida. Ei mingit kõrvalmaitset vaid puhas mõnus röstitud silm tarrendis. Ise panen veidi rohkem äädikat aga see lihtsalt sellepärast et endale meeldib äädikane maitse.

Aivar
postitatud 15.12.2017 21:15

Minul on niimoodi valmistatud silmud kõige rohkem kolm kuud vastu pidanud. Nad on kurjad kuluma ja saavad lihtsalt otsa.

mirru
postitatud 01.01.2021 02:35

Parim retsept

mirru
postitatud 01.01.2021 02:36

just praegu küpsetangi ahjus.sütel