3 kg värskeid silmusid
300 g soola
Marinaad:1 l vett
15 tera musta pipart
15 tera vürtspipart
3-5 tera nelki soovi korral
1 sl soola
2-3 loorberilehte
1 sl suhkrut
3-4 sl 30% äädikat
Pane värsked silmud kaussi, puisa peale soola (1 kg kala kohta 100 g kivisoola). Sega puulusikaga korralikult läbi ja lase paar tundi soolduda. Sega veel ja siis pühi silmud limast ja soolast puhtaks. Selleks sobib kõige paremini linane riie, aga saab ka köögipaberiga hakkama. Vajadusel pese kiiresti voolavas vees ja nõruta sõelal.
Laota silmud kalarestile ja rösti hõõguvatel sütel mõlemalt poolt, jälgides, et peened sabapoolsed otsad ei söestuks. Kui silme pole võimalik röstida, siis võib need kuumal kuival pannil või praeahjus üle praadida.
Jahuta röstitud silmud.
Keeda valmis marinaad. Selleks keeda vesi koos maitseainetega läbi, soovi korral kurna.
Pane parajaks lõigatud silmud purki püsti või ridamisi, vala peale kuum marinaad, nii et see silme vaevu katab (st 2-3 cm allapoole purgi äärt). Pikemaks säilitamiseks kuumutata silmupurke keeva veega nõus 8-10 minutit, seejärel sulge õhukindlalt. Jahtudes tekib marinaadist maitsev tarrend.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Eks vaatame, mis saab! Röstimine ning marinaadi tegemine leiab aset 24.12.2009!
Klassikaline ja toimiv retsept. Mulle silmud väga maitsevad ja osa läheb juba enne purki jõudmist röstitult leiva peale:) Mmmmm maitsev :)
Huvitav, kaua selline purk külmkapis säilida võiks?
külmikus aasta vabalt
Olen selle retsepti järgi juba aastaid teinud, vahel olen ka turult ostnud erinevate perenaiste tooteid aga pean mainima et selle juhendiga tulevad parimad silmud mida hing oskab soovida. Ei mingit kõrvalmaitset vaid puhas mõnus röstitud silm tarrendis. Ise panen veidi rohkem äädikat aga see lihtsalt sellepärast et endale meeldib äädikane maitse.
Minul on niimoodi valmistatud silmud kõige rohkem kolm kuud vastu pidanud. Nad on kurjad kuluma ja saavad lihtsalt otsa.
Parim retsept
just praegu küpsetangi ahjus.sütel
Marineeritud silmud
Juhised värskete silmude röstimiseks ja marineerimiseks.
Serveeri marineeritud silmusid koos kastmega, kus lahjendatud äädika hulka on segatud veidi sinepit.