Kuidas kasutada želatiini?

Želatiin (ld gelatus - 'külmunud’, 'hangunud') on maitsetu, lõhnatu aine, mida kasutatakse erinevate toitude paksendamiseks või tarretamiseks (nt tordikreemid, tarretis, sült, erinevad magusad ja soolased tarrendid). Vanasti nimetati želatiini kalaliimiks, sest seda saadi kalaluude keetmisel. Tänapäeval kasutatakse želatiini valmistamiseks eelkõige sea kamarat või konte. Kuna želatiin on loomse päritoluga, ei sobi see taimetoitlastele, kes peaksid alternatiivina kasutama punavetikatest valmistatud agar-agarit (loe lähemalt siit). Toiduaine pakendli koostisainete loetelus on želatiin tähistatud numbriga E441.

Olenevalt sordist on želatiinil mitmeid värvusvarjundeid lumivalgest tumepruunini. Tumepruun sobib tumedate, heledam läbipaistvamate tarrendite valmistamiseks. Lumivalge želatiin kõlbab hästi piimatarretiste tegemiseks, sest kui lisada seda selgesse vedelikku, siis vedelik hägustub.*

Želatiin on saadaval nii graanulite, pulbri kui lehtedena. Kõikide kasutamisel kehtib sarnane põhimõte - vajalik kogus želatiini tuleb vedeliku sees paisutada ning seejärel kuumutada/sulatada. Mida peenem pulber või õhemad lehed, seda kiiremini želatiin vedelikus paisub. 

Kuna želatiini kvaliteet sõtlub tootjast, tasub kasutamisel järgida pakendil ette antud koguseid ja juhiseid. Võid aga lähtuda ka järgnevast:

  • 500 ml vedeliku tarretamiseks võta 1 sl želatiini (10 g).
  • Lusikaga tõstetava tarretise jaoks võta 1 liitri vedeliku kohta 20 g želatiini. 
  • Tugevama tarretise jaoks võta 1 liitri vedeliku kohta 40 g želatiini. 
  • 1 sl želatiini vastab 4-5 želatiinilehele (olenevalt lehe kaalust).
  • 1 želatiinileht kaalub 1-2 g (olenevalt tootjast).

Kuidas želatiini kasutada?

Želatiinipulber - paisuta väheses külmas vees 5 minutit. Võta 1 sl pulbri kohta 4 sl vett. Seejärel kuumuta vesivannil lahustumiseni. Lase jahtuda ja lisa toidule. 

Želatiinigraanulid - paisuta väheses külmas vees 10 minutit. Seejärel kuumuta vesivannil lahustumiseni. Lase jahtuda ja lisa toidule.

Želatiinilehed - paisuta 5 minutit külmas vees. Seejärel pigista paisunud lehed kuivemaks ja pane kuuma vedeliku sisse. Sega kuni želatiin sulab. 

Kui tarretatavat vedelikku ei ole plaanis kuumutada, sulata paisunud želatiinilehed väheses kuumas vees või mahlas. Lase pisut jahtuda ja lisa toidule. 

Tähtis teada!

Ära lase želatiinil kuumutamise ajal keema tõusta! Ära lisa paisunud želatiinilehti keevale vedelikule! Kasuta sulatamiseks mõõdukat temperatuuri ja kuumutamise aega. Vastasel juhul sinu tarretis ei tarretu.

Ettevalmistatud želatiin ja tarretatav vedelik ei tohi olla väga erinevate temperatuuridega. Kui valad kuuma želatiini külma kohupiimkreemi hulka, hakkab see kohe tarduma ning kreemi sisse tekivad kummised tükid. Želatiin tarretub 15-20 C juures. Seega võid lasta želatiinil kõigepealt natuke jahtuda ning seejärel segada toasooja kreemi hulka.

Pane tähele!

  • Kui tarretad kohupiima ja vahukoort sisaldavad kreeme, lisa vähem želatiini, sest kreem on niigi paks.
  • Kui tarretad väga magusat, soolast või happelist toitu, lisa rohkem želatiini. Suhkur, sool ja hape vähendavad želatiini tarretamise võimet.
  • Kui teed suuri tükke sisaldavat või kõrget tarrendit, lisa rohkem želatiini. 
  • Teatud värskeid puuvilju (kiivi, ananass, melon, papaia, mango, viigimari, guajaav) sisaldavaid toite ei saagi tarretada. Nendes sisalduvad proteaasid lagundavad valke ja välistavad želatiini toime. Kui soovid neid puuvilju siiski kasutada, kuumuta need eelevalt läbi (vähemalt 85 oC-ni) või kasuta konserveeritud vilju. 
  • Jahe hoiuruum kiirendab tarretumist, soe ruum aga aeglustab või lausa takistab tarretumise protsessi.

Loe veel:

Artiklit toetab Meira!

Nami-Nami köögis kasutatakse juba aastaid ainult Meira želatiinilehti.

Rõõmsalt roosas pakendis on 10 želatiinilehte (20 g), millest piisab 1 liitri vedeliku tarretamiseks. 

Meira želatiinilehti müüvad Selver, Maxima, Maksimarket, Konsum, Prisma ja OG Elektra. 

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 11.09.2015 18:23 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Martiina
postitatud 15.09.2015 07:43

Väga asjalik ja põhjalik artikkel, aitäh!

Fre
postitatud 03.09.2016 09:16

Mulle on millegipärast sattunud koju Dr Oetkeri želatiinilehed. Kasutusjuhendid näikse paki tagaküljel olevat tsehhi ja serbia jms keeltes, nendele on peale kleebitud eestikeelne etikett mis väidab et üks zelatiinileht 0.5 l vedelikule. Ma ei tahaks seda eriti uskuda, aga kontrollida pole ka kusagilt. Kas keegi oskab midagi arvata?

Kaare
postitatud 14.12.2016 09:44

Ühe želatiinipaki peal oli kasutusjuhend selline: lisada kuuma, mitte enam keevasse vedelikku samal ajal hoolikalt segada kuni lahustumiseni. Tegemist oli jämedateralise želatiiniga, mis sellisel kombel kahjuks üldse lahustuda ei tahtnud. Soovitan kindlasti ennem želatiini külmas vees paisutada ja siis kuumutada/sulatada.

Spiidi
postitatud 18.08.2019 17:40

Mul on küsimus želatiini kasutamise kohta. Tegin Nami keefiritarretist (<a target="_blank" href="https://nami-nami.ee/retsept/9810/keefiritarretis_varskete_marjadega)">https://nami-nami.ee/retsept/9810/keefiritarretis_varskete_marjadega)</a> viimaste päevade jooksul kaks korda ja mõlemal korral suutsin ära rikkuda, želatiin jäi keefiri sees tükiline, väikeste ribadena. Mõlemal korral kasutasin Pajumäe mahekeefiri ja Meira lehtželatiini. Esimesel korral arvasin, et segasin liiga kuuma želatiini külma keefiri sisse. Tulin lugesin siin Nami želatiini kasutamise juhised üle ja teisel korral lasin keefiril toatemperatuuril seista ja jahutasin želatiini samuti toasoojaks enne kui keefirile juurde segasin. Tuli ikka tükiline. Mis võib valesti minna? Ma ei taha kolmandal korral ka valesti teha :) Mõlemal korral segasin hoogsalt ja lisasin želatiini ettevaatlikult ja aeglaselt valades. Kas võib olla, et lasin teisel korral želatiinil liiga kaua oodata, ehk jahutasin liiga palju? Kuigi lisades oli želatiin veel käesoe ja täitsa vedel. Segasin lusikaga, mitte vispliga, äkki peaks vispli või isegi mikseriga proovima?