250 g maitsestamata õunapüreed
200 g suhkrut
Siirup:8 g agar-agarit
1.5 dl vett
400 g suhkrut
Serveerimiseks:Pese, koori ja puhasta umbes 400 g õunu. Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni õunad on pehmed. Siis püreesta saumikseriga või köögikombainis - või hõõru läbi sõela.
Pane 250 g õunapüreed koos 200 g suhkruga potti ning kuumuta segades, kuni suhkur on sulanud. Kui õunapüree on vedelavõitu, siis kuumuta, kuni segu pakseneb. Võta püree tulelt ja lase jahtuda.
Sega agar-agar potis külma veega. Kuumuta keemiseni, siis lisa suhkur ja jätka keetmist, kuni siirup on 110 C (kasuta suhkrutermomeetrit). Sega pidevalt! (Kui Sul termomeetrit pole, siis umbes 8 minutit vaiksemal tulel).
Pane külm õunapüree kaussi ning alusta mikserdamist. Lisa munavalge ja jätka vahustamist, kuni püree maht on kolmekordistunud.
Hakka vähehaaval lisama kuuma siirupit mööda kausi serva. Samal ajal jätka muidugi vahustamist, kuni sefiirisegu on piisavalt kohev ja mikserdades triibud peale jäävad. (Soovi korral võid lisada veidike toiduvärvi).
Pane valmis sefiirisegu kondiitripressi sisse, millel on tähekujuline otsak. Pressi sefiiripoolikud küpsetuspaberi või silikoonmatika kaetud ahjuplaadile. (NB! Agar-agar tarretub 40C juures, nii et ära liiga kaua oota, segu muutub raskesti vormitavaks. Liiga kuum segu ei hoia ka kuju, nii et leia selline vahepealne sobiv hetk :))
Lase sefiiripoolikutel toatemperatuuril 24 tundi kuivada, siis vajuta kahekaupa kokku. Veereta valmis sefiire tuhksuhkrus.
Säilita õhukindlas karbis.
Pildid tegi LUMETYDRUK, kes kasutas jõhvikapüreed sefiiripadjakeste valmistamisel. Retsept mugandatud siit.
Mul tulid natuke Läti omad :) Tegin punase sõstra püreega.
Tahaks ka teada, et kuidas seda punase sõstra püreed teha?
Tegime siis pehmet sefiiri, seekord jälgisin vägagi retsepti. No ei olnud raske. Oopis raskem oli leida meie poodidest agar agarit. :)
Kas õunapüreesse võiks ka vähem suhkrut panna? Või ei vahustu siis piisavalt?
Liis, siis ei vahustu-tarretu piisavalt. Puhas füüsika, suhkrukristallid jms.
Sefiir
Juhised sefiiripadjakeste valmistamiseks. Tavaliselt valmistatakse need õunapüreest (nt Antonovkatest), aga sobivad ka muud hapukamad püreed. Soovi korral võid püreele lisada veidi sidrunhapet!